Smoothie



SMOOTHIE

A smoothie vagy más néven zöld turmix, igazi reggeli klorofillbomba, ideális "BELSŐ DEZODOR"... :)

A klorofillt a növények „vérének" is nevezik, mert molekulaszerkezete és kémiai összetétele csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval. Erőteljes természetes méregtelenítő anyag. Antibakteriális hatású. Technikai értelemben nem számít ugyan vita­minnak, mégis ma már széles körben elfogadott nézet, hogy a klorofill fontos része az optimális táplálkozásnak.

A klorofill a szervezetben valóságos belső dezodorként működik. Napjainkban, amikor az ember minden igyekezete ellenére igen erőteljes a környezetszennyezés, különös fontosságra tesz szert a klorofill ama tulajdonsága, hogy segít eltávolítani a testünkben felgyülemlett szennyező anyagokat. Enyhíti, esetleg megszünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen test­szagot, illetve a vizelet és a széklet szagát.

Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr rege­nerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az immunrendszer működését. Radioaktív sugárszennyezés esetén is segíthet a fogyasztása.
forrás: Vitaminsziget.com

Rákmegelőző hatásain felül a káros baktériumok elpusztítására is alkalmazzák, és gyakran adják rágógumikhoz is a rossz szájszag kiküszöbölése érdekében.

A klorofill gyomorra gyakorolt előnyös hatásait régóta ismerik, így szorulás és hasmenés esetén is alkalmazzák. A klorofill fogyasztásának bárki hasznát láthatja.

A szennyezésnek és a felgyorsul életritmusnak mindannyian áldozatai vagyunk. A klorofill segíthet megszabadulnunk a káros szabadgyököktől, és megvédheti szöveteinket és szerveinket az ezek által okozott károsodásoktól.
Mi több, ha éppen sérülésből lábadozunk, a klorofill felgyorsíthatja a gyógyulást, mivel képes a baktériumokat elpusztítani. Így fontos szerepet játszhat a különféle fertőzések megelőzésében.

Ha immunrendszerünk legyengült, pl. az életkor előrehaladásával vagy akár valamilyen betegség következtében, a klorofill segíthet annak megerősítésében. Az egészséges izmok az immunrendszer egészségi állapotára közvetlen hatással vannak. A szabadgyökök és a baktériumok az izomtömeget vámolják meg, ami legyengíti immunrendszerünket is.

Mivel elősegíti a vörösvérsejt képződést, a klorofill elősegítheti az izomtömeg növekedést, így előnyös lehet a nehézatléták számára is. Az anabolikus szteroidok is többek között a vörösvérsejt termelődésének megnövelésén keresztül növelik a fehérjeszintézis mértékét, mely az izomtömeg növekedését segíti elő.

A zöld turmix egyik alapja a bio zöld levél, a másik összetevője pedig valamilyen édes gyümölcs. Rengeteg a variációs lehetőség.
Ezt az italt Viktoria Boutenko tette igazán népszerűvé, az "Életet adó zöldek" (Green for life, itthon a Nyers étel csodája) című könyvében.


A zöld turmixok a legízletesebb ételek. A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki. Aki megkóstolja a turmixokat, meglepődve fogja tapasztalni, hogyan lehet ilyen finom íze valaminek, ami ennyire zöld színű.

A zöld turmixokat könnyű megemészteni. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekből és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben. A felszívódás szó szerint már a szájban megkezdődik .

A zöld turmixok- szemben a gyümölcscentrifugával készített levekkel - teljes táplálékok, mert van bennük élelmi rost is. A rostok segítik a kiválasztást.

A klorofill molekula nagyon hasonlít az emberi vér molekulájához. Dr. Ann Wigmore szerint a klorofill fogyasztása olyan, mintha egészséges vért öntenének belénk. Nagyon kevés ember fogyaszt megfelelő mennyiségű zöld levelet, beleértve az élő ételeket fogyasztókat is. Napi fél-egy liter zöld turmix elfogyasztása nem csupán elegendő tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem a hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.

A zöld turmixok elkészítése könnyű, és gyorsan eltisztítható a turmixgép. Ezzel szemben a centrifugálás időigényes, sok tisztogatással jár és költséges. Sokan éppen a fenti okokra hivatkozva kerülik a levek centrifugálását. A turmixok készítése a mosogatással együtt kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe.





A zöld turmixokat a gyerekek is szeretik, mégpedig minden korosztály, beleértve a 6 hónapnál idősebb kisbabákat is. Természetesen óvatosnak kell lennünk a gyerekekkel, és csak lassan szabad növelnünk a mennyiséget, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat.

Amikor zöld turmixok formájában juttatjuk a szervezetünkbe a zöldeket, nagymértékben csökkentjük az olajok és a só bevitelét.

A rendszeres zöld turmix-ivás rászoktathat bennünket a szilárd zöld táplálékokra is. Mindössze néhány hét zöld turmix-ivás után a legtöbben elkezdik kívánni a zöld levelű növényeket is, és élvezik ezek fogyasztását. Különben a megfelelő mennyiségű zöld levelű fogyasztása a legtöbb embernek problémát okoz, különösen a gyerekeknek.


Bár mindig frissen a legjobb, a zöld turmix legfeljebb 3 napig hűtőben is eltartható, ami jól jöhet a munkahelyen, vagy utazáskor.

Zöld turmix receptek: Minél egyszerűbben szeretném leírni. Nálam a zöld turmix zöld alapja spenót vagy sóska, csalánlevél, salátalevél tavasszal tyúkhúr. Gyümölcsök hozzáadása annyira választékos, hogy nem szeretném egyenként leírni a hozzávalókat. Mindig teszek bele valamilyen savanyú gyümölcsöt és banánt, hogy édesebb és krémesebb legyen. 1. Spenót, alma, banán, víz. 2. Spenót, földieper, ananász víz. 3. Salátalevél, körte, narancs, víz /Tibortól tanultam tegnap isteni finom/. 4. Spenót, avokádó narancs , víz. 5. Sóska, málna, banán, víz stb. Fantáziára van bízva.

·         A zöld turmixok előnyös hatásai:

A zöld turmixok nagyon táplálóak. A hozzávalókat a következő arányban kell összeturmixolni: kb.
40%-ban bio zöld levél és 60%-ban érett, bio gyümölcs

     A zöld turmixokat könnyű megemészteni. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek
     nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekből és könnyedén
     felszívódhatnak szervezetünkben. A felszívódás szó szerint már a szájban megkezdődik

A zöld turmixok- szemben a gyümölcscentrifugával készített levekkel - teljes táplálékok, mert van
bennük élelmi rost is. A rostok segítik a kiválasztást.
        
A zöld turmixok a legízletesebb ételek. A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes
íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki. Aki megkóstolja a turmixokat,
meglepődve fogja tapasztalni, hogyan lehet ilyen finom íze valaminek, ami ennyire zöld színű.

A klorofill molekula nagyon hasonlít az emberi vér molekulájához. Dr. Ann Wigmore szerint a klorofill
fogyasztása olyan, mintha egészséges vért öntenének belénk. Nagyon kevés ember fogyaszt megfelelő
mennyiségű zöld levelet, beleértve az élő ételeket fogyasztókat is. Napi fél-egy liter zöld turmix
elfogyasztása nem csupán elegendő tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem a hasznos tápanyagok
felszívódását is biztosítja. 
      
A zöld turmixok elkészítése könnyű, és gyorsan eltisztítható a turmixgép. Ezzel szemben a centrifugálás
időigényes, sok tisztogatással jár és költséges. Sokan éppen a fenti okokra hivatkozva kerülik a levek
centrifugálását. A turmixok készítése a mosogatással együtt kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe.
       
A zöld turmixokat a gyerekek is szeretik, mégpedig minden korosztály, beleértve a 6 hónapnál idősebb
kisbabákat is. Természetesen óvatosnak kell lennünk a gyerekekkel, és csak lassan szabad növelnünk a
mennyiséget, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat.
    
Amikor zöld turmixok formájában juttatjuk a szervezetünkbe a zöldeket, nagymértékben csökkentjük az
olajok és a só bevitelét.
       
A rendszeres zöld turmix-ivás rászoktathat bennünket a szilárd zöld táplálékokra is. Mindössze néhány
hét zöld turmix-ivás után a legtöbben elkezdik kívánni a zöld levelű növényeket is, és élvezik ezek
fogyasztását. Különben a megfelelő mennyiségű zöld levelű fogyasztása a legtöbb embernek problémát
okoz, különösen a gyerekeknek.
      
Bár mindig frissen a legjobb, a zöld turmix legfeljebb 3 napig hűtőben is eltartható, ami jól jöhet a
munkahelyen, vagy utazáskor.
        
Kezdj el kísérletezni a különböző ízű kombinációkkal, és fedezd fel ennek a csodálatos, ízletes és tápláló
étrend kiegészítőnek az örömét és az előnyeit. Ha mélyebben is érdekel a téma, vásárold meg Viktória
Boutenko könyvét A Nyers étel csodáját.
·          
        

Cukkinis zöldturmix
Szerettem volna reggelire egy finom és klorofilban gazdag turmixot. Volt egy kis cukkini héjam ezt tettem a mixerbe banánnal, almával, naranccsal, öntöttem hozzá kis vizet és turmixolás után készen állt a finom ital.
Ha zöldeket turmixolunk gyümölccsel érdemes az arányokra figyelni, 60 % legyen a gyümölcs akkor a gyümölcsösség dominál. Persze aki már nem "kezdő" ihat 100% zöldleveket is. Érdemes délelőtt ezt kortyolgatni. Lugosit, sok vízzel párosítva, finoman méregtelenít, és ad egy nagy adag energiát!

Zöld turmix
Turmix gépbe dobtam 1 narancsot, 1 körtét, 1 banánt, 1 marék spenót levelet, meg egy kis alga port.( aki nem bírja az alga por ízét, annak kimondottan ajánlom, hogy fogyassza turmixban vagy gyümölcslével, így kevésbé érződik)
És kész a zöld vér!
Lugosítunk!

Cékla-répa-alma lé
Vérpezsdítően piros ez az összeállítás, öröm ránézni.
Céklából, répából és almából készült turmix, koktél, zöldséglé … lehet bárhogyan nevezni.
Ami fontos, hogy friss, itthon préselt, illetve gyümölcscentrifugált alapanyagokból van.
A zöldségeket és az almát megtisztítom és gyümölcscentrifugával kinyerem a levüket. Ehhez a pohárnyi adaghoz 1 db céklát, 1 db almát és 1 db sárgarépát használtam fel.

Ha nincs otthon esetleg gyümölcscentrifugád, ne csüggedj! Vágd össze apróra a hozzávalókat, majd egy kis mennyiségű vízzel tedd a turmixgépbe, és jó alaposan turmixold össze. Ezt követően egy tüll anyagon (vagy nylonharisnyán, vagy sűrű szövésű textílián szűrd le az egészet!)

Vitaminkoktélok

Répás céklakoktél influenza ellen
Immunerősítő, lázcsillapító, salaktalanító, máj- és bélműködés-serkentő ital, stimulálja a nyirokkeringést, aktiválja a vesét, és mérsékeli a légúti gyulladásos folyamatot.
Hozzávalók: 125 ml céklalé, 125 ml sárgarépalé, 50 ml uborkalé, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál élőflórás joghurt

Fűszeres limonádé
A méz, a citrom és a fűszerek hamar enyhítik a torokgyulladást, doppingolják az immunrendszert, csillapítják a kellemetlen, kaparó érzést.
Hozzávalók: 1,2 l víz, 100 g méz, 4 szegfűszeg, fél kávéskanál szegfűbors, 1 szál fahéj, 4 citrom leve
A vízbe rakott fűszereket és elkevert mézet lassan forraljuk fel, majd fedő alatt még 10 percig melegítsük! Szűrjük le, és öntsük a citromléhez, ha szükséges, édesítsük kevés mézzel!

Káposztás sárgarépalé
Mindkét alkotó stimulálja az immunrendszert, erősíti a kórokozók elleni védelmet, fokozza a köpetürítést. A zeller nemcsak az ízt, hanem a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátását is javítja.
Hozzávalók: 250 ml káposztalé, 125 ml sárgarépalé, 125 ml zellerlé, frissen vágott korianderlevél
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és díszítsük a korianderrel! Napi 3x1 csésze elfogyasztása ajánlott 10-14 napig.

Banános kókusztej
Mindkét fő összetevő kiváló idegerősítő, mert B-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és káliumban gazdag. Erősítő, fiatalító, feszültségoldó, nyugtató hatású.
Hozzávalók: 3 közepes méretű, érett banán, 250 ml kókusztej, kevés őrölt fahéj
Turmixoljuk össze az alkotókat teljesen homogénné, majd késhegynyi fahéjjal hintsük meg a tetejét tálalás előtt!

Petrezselymes sárgarépalé
Az édeskés, simogató levű aromás ital remek segítség hólyaghurutra, de jó étvágygerjesztő, nyugtató, vízhajtó és fertőtlenítő is.
Hozzávalók: 250 ml sárgarépalé, 6 szál petrezselyem
Turmixoljuk össze a frissen préselt sárgarépalevet a petrezselyemmel, és naponta kétszer igyunk belőle a panaszok enyhüléséig!

Szárzelleres turmix
reggeli turmixom szárzellerből, narancsból, almából és vízből állt, kb. másfél liternyi mennyiségben.

1

Néhány szó a zöldek jelentőségéről

A növények élete a napfénytől függ, a mi életünk pedig a növényektől. Nagyon fontos, hogy ételeink legnagyobb hányadát zöld levelek, füvek és zöldségek alkossák. Ezért tartom olyan fontosnak a zöld turmixokat. Egy kevéske gyümölccsel – például almával, banánnal vagy bogyós termésekkel – enyhén megédesíthetjük energiaitalainkat. Nagy klorofill- és ásványianyag-tartalmuk miatt a zöld levelű növények a földön föllelhető legjobb lúgosító élelmiszerek.

A klorofill jótékony hatásai
•vasat juttat a szervezetbe;
•hozzájárul a máj tisztulásához;
•javítja a vérképet;
•enyhíti a vérszegénységet, és hozzájárul a májgyulladás gyógyulásához;
•gyorsítja a sebek hegedését;
•tisztítja és erősíti a fogínyt;
•javítja a látást;
•enyhíti a torokgyulladást;
•nyugtatja a fekélyes szöveteket;
•javítja a lábak vérkeringését;
•enyhíti a visszeresség okozta panaszokat;
•lúgosabbá teszi a szervezetet.

A búzafűlé 70 százalékban klorofillt tartalmaz, 92 ásványi anyag is fellelhető benne, továbbá beta-karotin, B-, C-, E-, H- és K-vitamin, 19 hasznos aminosav és további hasznos enzimek.

A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs! Mindenkire egy kicsit másképp hat. Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetünkből.

Igen intenzíven méregtelenít, 2-3 nappal a búzafű lé fogyasztása után erősebb szagú, zavaros és sűrűn előforduló vizeletre számíthatunk. Székletünk hígabb lesz, de nem kell egész napos hasmenéssel küszködni.

A sejtekben lerakódott méreganyag bekerül a véráramba, és folyamatosan ürül a vizelettel, széklettel, bőrön keresztül. A méregtelenítési tünetek alatt nehezen viselhető a búzafű lé szaga, ezért a véráramba került méreganyag felelős. A szervezet folyamatos tisztulásával meg fog szűnni ez az érzés.

Ha az első 2-3 hét erős méregtelenítésén túljutunk, már csak pozitív hatásokat észlelhetünk. Súlyfelesleg folyamatos leadása, normális széklet, életerő, kisebb fáradékonyság, nagyobb munkabírás, betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás lesz a jellemző.

A búzafű magas klorofiltartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

A kipréselt lé nem tartható el még hűtőszekrényben sem, mert magas enzim- és fehérjetartalma miatt az alkotórészek gyorsan elbomlanak. Csak frissen és éhgyomorra igyuk, fél óra múlva lehet folyadékot inni, később ehetünk.

A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, de segíthetjük és gyorsíthatjuk is a méregtelenítés folyamatát, ha az első pár hét alatt lecsökkentjük az állati eredetű táplálékot.

Miért kell kipréselni? Az emberi gyomor nem képes arra, hogy megeméssze a fű rostját, továbbá nem tudunk bevinni rágcsálással annyi levet a szervezetbe, amennyire szükség van.

A búzafű levét el lehet kezdeni fogyasztani egy evőkanállal, de nem szükséges pontosan kimérni. Nem gyógyszer. Napról-napra emeljük az adagot. Egészség fenntartásra, méregtelenítésre egy jó nagy korty elegendő egyszer egy nap. Akkor sincs probléma, ha valaki elkezdi egy fél deciliterrel, csak gyorsabban beindul a méregtelenítés és aluszékonyabbá válhat egy pár napig. 1-1, 5 deciliter bőven elegendő maximális adagnak, többre nincs szükség, ezt a mennyiséget is betegség esetén ajánljuk.


A gyógyító klorofil.

Ha összehasonlítjuk a klorofil és a hemoglobin molekula szerkezetét, - amely a szervezetünk huszonhét-trillió sejtjének oxigén szállítója - akkor észre vesszük a hasonlóságot. A különbség, a klorofil magja magnéziumot, míg a hemoglobiné vasat tartalmaz. A klorofil szén-dioxidot vesz fel és oxigént ad le, miközben ATP-t termel, amely a biológiai folyamatok kémiai energiaforrása. A hemoglobin oxigént vesz fel, amit a sejtekbe juttat és onnan a szén-dioxidot, szállít a tüdőbe.

A búzafű lé tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. A búzafű lé az egyik leggazdagabb az és C vitaminforrás.

Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket.

Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében.

Dr. G. H. Erp-Thomas kutató tudós és termőföld specialista több mint száz különböző alkotóelemet volt képes kimutatni a friss búzafűből. Véleménye szerint ez egy "tökéletes étel". 3 kg búzafű értékes tápanyagtartalma megegyezik 70 kg tetszőlegesen választott nyers bio zöldségével.


Búzafű lé mindenre!

Elsősegélyként: vágás, égés, bőrpír, csípés esetén rácsepegtetni a bőrfelületre.

Komolyabb esetekben, (nyitott sebek, fekélyek, daganatok, stb.) a lével átitatott rostot borogatásként alkalmazhatjuk.

Hajra téve hajmosás előtt egy órával, segít a lestrapált, töredezett haj regenerálásában. Jól bedörzsölve a viszkető, korpás fejbőrre is hatékony.

Gargalizálva, vagy a füvet rágva és a rostot kiköpve, felfrissíti a leheletet, könnyít a torokfájáson. Csökkenti a fogínyvérzést és képes megszüntetni a duzzadt fogínygyulladást.

A finoman szúrt búzafűlé szembe csepegtetve nyugtatólag hat (pirosodás, égő, viszkető, nyomás) tünetek esetén.

Nőgyógyászati problémák esetén (Pl.: gombásodás, terméketlenség, daganatok) 1/2 dl búzafű lé hüvelyben tartva (gyertyaállás pozícióban 5-10 percig) kifejti jótékony hatását.

Minden esetben, különösen bél-, emésztési-, méregtelenítési-, problémák esetén ajánlott: Béltisztítás (beöntés) után, végbélbe juttatni, naponta akár 2-3 alkalommal: 1-1, 5 dl búzafűlét, amelyet legalább 20 percig javasolt bent tartani. Az évek során megfigyelt résztvevőknél a Hippocrates Egészség Klinikán arra a következtetésre jutottak, hogy ezzel a módszerrel gyorsan és hatékonyan visszaállítható a vastagbél elektrolit egyensúlya. Forrás: Vegetáriánus


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra