Nyers?
Miben, miért jó a NYERS TÁPLÁLKOZÁS????
Főzve vagy nyersen?
Ismert jelenség, hogy főtt étel fogyasztása után pár perccel,
szervezetünkben elszaporodnak a fehérvérsejtek, mintha fertőzés ért volna
bennünket, mintha valamilyen támadás készülődne. Ezt nevezik emésztési
leukocitózisnak.
Ez az állapot evés után körülbelül egy óráig tart, és ezzel magyarázható az étkezés utáni ólmos fáradtság érzése. Kell ez nekünk?
Ez az állapot evés után körülbelül egy óráig tart, és ezzel magyarázható az étkezés utáni ólmos fáradtság érzése. Kell ez nekünk?
A jelenség magyarázata a fehérjék denaturációja: a fehérje már viszonylag
alacsony hőmérsékleten kicsapódik. Dr. Bircher-Benner svájci orvos a huszadik
század elején gyógyítását dr. Werner Kollath eme felfedezésére alapozta, ami
mind máig megállja a helyét.
A nyers élelmiszerekben olyan enzimek és aromaanyagok találhatók,
amelyek már a szájban és a garatban felszívódnak, nem indul be a szervezet
védekező reakciója. A nyers ételek ez irányú jótékony hatása akkor is
fennáll, ha nyers étel után hagyományos főtt ételt is fogyasztunk.
Kezdjük minden étkezésünket nyers étel fogyasztásával!
Nyers élelmiszer alatt enzimekben gazdag, főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült, elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból és néhány, állati eredetű nyersanyagból álló ételt értünk. A nyers ételek fontos kritériuma még, hogy frissek legyenek.
Nyers élelmiszer alatt enzimekben gazdag, főzés vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült, elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból és néhány, állati eredetű nyersanyagból álló ételt értünk. A nyers ételek fontos kritériuma még, hogy frissek legyenek.
A téli időszakban gyakran nehézséget okoz, hogy mindig friss, nyers
élelmiszer, zöldség, gyümölcs kerüljön asztalunkra, ráadásul minden étkezés
alkalmával, hogy legalább részben pótolja az emésztéshez létfontosságú
enzimeket, melyeket a sütéssel-főzéssel készített ételeinkben mi magunk „ölünk
meg”.
Bár mai táplálkozási szokásainkkal teljesen ellentétes az
a javallat, hogy
élelmünk 70%-át friss, nyers, enzimdús ételek tegyék ki, legalább nyáron
igyekezzünk megtartani ezt az arányt! Téli meleg, nagyrészt főtt ételekből álló
étrendünket egészítsük ki kívülről bevitt enzimekkel, egyrészt a könnyebb
emésztés elősegítésére, másrészt saját szervezetünk enzimtermelő
„kapacitásának" tehermentesítésére.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése