Motiváció????

Mielőtt elkezded olvasni a Motivációs anyagot, kérlek válaszolj néhány kérdésre, lehetőleg úgy, hogy le is írod a válaszokat.

· Mi jut eszedbe a motivációról? Írj le mindent ami csak az eszedbe jut.

· Mi jut eszedbe a célkitűzésről?

· Volt-e már olyan, hogy kitűztél egy célt, és megvalósítottad?

· Ha volt, akkor hogyan (mit tettél, hogy sikerre vidd az elképzelésedet)?

· Olvastál-e már bármit motivációs és célkitűzés témakörben?

· Ha igen, akkor mit és mi volt a legemlékezetesebb gondolat benne?

· 10-es skálán, mennyire érzed, hogy ezt az egészet jó lenne átugrani és nekikezdeni már végre a komoly munkának?


 Bármelyik időpont, legyen az egy tavaszi, egy nyári, egy áprilisi, vagy éppen egy novemberi nap, lehet a legjobb időpont a NAGY DÖNTÉSEK meghozatalára, változtatások beiktatására. Pl: mostantól egészségesebben élek, mostantól sportolni fogok, most leadok x kilót, most elkezdek tanulni, ezt vagy azt. Ezek a NAGY DÖNTÉSEK leginkább akkor válnak valóra, ha társul hozzá MOTIVÁCIÓ is. Különben az első vagy második nehézségnél, akadálynál, hajlamosak vagyunk feladni. 

Néhány dolgot érdemes átgondolni, tisztázni, mielőtt az ember nagy dolgokba kezd bele.

Az első és talán legfontosabb is, hogy mi jut eszedbe arról a szóról, hogy motiváció, célkitűzés? Olyan egyszerűnek tűnik, mégis ennek hiányában nem valósul meg semmi!!!!!

Ugyanakkor viszont ha kellően motiváltak vagyunk akkor képesek vagyunk bármire.
Csak gondoljunk bele abba, hogy egy pici baba amikor még szinte kúszni sem tud, mégis ha letesznek elé néhány méterre egy olyan dolgot amit nagyon szeretne megkaparintani, akkor szinte erején felül is de valahogyan eléri. Mert motiválva van.
Vagy ha az orvos közli, hogy nagy a baj és ha nem változtatunk akkor nem érjük meg a Karácsonyt. Képesek vagyunk felrúgni az egész addigi életünket és új alapokra helyezve, újra kezdeni. Ez is motiváció, hiszen élni akarunk.
Óriási probléma, hogy úgy éljük a mindennapjainkat, hogy nincsenek céljaink, elvárásaink, motivációnk. Csak élünk napról napra. De az is előfordul, hogy vannak célok, de gond van a kivitelezéssel, a hogyannal.
 Helyette inkább jönnek a felsorolások, hogy mit miért nem lehet, nem tudok, szóval a körülmények. Az is problémás lehet, ha túl gyorsan akarunk nagy változást, és ha ez nem történik meg, akkor feladjuk.
Az az egy biztos, ha nem tudjuk, hogy hová szeretnénk eljutni, akkor nem is fogunk eljutni sehová sem.

Vagyis az első a célkitűzés!!!!!!!


Nagyon fontos, hogy teljesen konkrétan határozzuk meg a célt. Ne csak úgy általánosságba, hanem a lehető legpontosabban. Pl: le szeretnék fogyni-ez túl általános, pontosan mennyit szeretnék fogyni,
hány kiló szeretnék lenni, milyen méretű ruhát szeretnék hordani, a lehető legnagyobb pontossággal kell meghatározni.

Kis apró lépésekre bontsuk le a nagy célokat, hiszen egy-egy apró dolgot könnyebb elérni, mint a végső célt, és így fenntudjuk tartani a motivációnkat. 

Ráfordított energia + Türelem = Eredmények 

Manapság a legnagyobb gondot az idő tényező okozza, hiszen egész nap rohanunk valahonnan valahová. Így nehéz még egy újabb dolgot belezsufolni az egyébként is zsufi mindennapokba.
Erre a legjobb megoldás, ha összeírjuk a napi teendőket és és priorizáljuk őket. Vagyis a legfontosabbakat be kell számozni, sőt időintervallumot is meglehet rá adni, amennyi idő alatt szeretnénk elvégezni. Amíg ezt elvégezzük kiderülhet, hogy van-e olyan időpontunk amikor magunkra tudunk szánni egy órácskát. Ha ezek után is úgy néz ki, hogy megoldhatatlan, akkor vagy segítséget kell kérni a családtól, vagy ismerőstől, vagy az is lehet, hogy közben kiderül, hogy nem is olyan fontos ez a cél, és akkor jobb feladni, mert csak frusztrációt okoz. 

Mi az ami eszünkbe jut azzal kapcsolatban, hogy MOTIVÁCIÓ:
- akaraterő,
- fegyelmezettség,
- szenvedély,
- vágy
- önfegyelem


FONTOS, HOGY A MOTIVÁCIÓ EGY JÓL FELÉPÍTETT RENDSZER LEGYEN!!!

Vagyis ne egy dolgon múljon, hogy képes vagy-e elérni, megvalósítani a kitűzött célt, hanem több apró dologból, ami végül kiadja azt a nagy dolgot amit elszeretnél érni. 




Egészség= Testi-Lelki-Szellemi 

Karcsúság=Táplálkozás-Folyadék fogyasztás-mozgás


Az álomból akkor lesz cél, ha határidőt adsz neki, hogy mikorra szeretnéd azt elérni. Majd ezt lebontod apróbb célokra, végül heti, és napi elérendőkre. Olyan határidőt kell adni, ami reális, ami elérhető, ami nem kíván túl nagy erőfeszítést, de a komfortzónán azért egy tyúklépéssel túl van.Így kifogjuk bírni, hogy hónapokon át "dolgozzunk" érte.

Az sem kevésbé lényeges, hogy a programod mérhető legyen. Fogyásnál centiméterekben, egészség visszaszerzésénél vérkép, bevétel megduplázásánál fizetési papír. Ezekre azért van szükség, hogy lássuk, hogy hogyan haladunk, esetleg megtorpantunk, és ennek fényében tudunk tervezni.

Ami segíthet a célod elérésében, ha elmondod másoknak. Minél több embernek, mert akkor lesz benned a belső késztetésen túl még valami, hogy nem maradhatsz szégyenben, hogy nem vallhatsz
kudarcot azelőtt a sok-sok ember előtt akiknek elmondtad. Sőt, ma már lehetőség van a világhálón is közzé tenni és ezzel jó példát adhatsz másoknak, követőid lehetnek, és ha éppen feladni készülnél, biztosan segítenek ha kéred.

Azzal, hogy leírod a célod, elküldöd az univerzumba, és elkezdődik a megvalósulás. Ha blogot írsz, ide leírhatod minden ötleted ami eszedbe jut, minden apró célod, ami a megvalósítás közben felvetődik. Mint pl.: azzal, hogy leszeretnél fogyni, több lesz az erőd, az energiád, és felmerülhet benned, hogy jó lenne lefutni a félmaratont.


Mások számára követendő leszel, ha nap mint nap leírod milyen előnyökkel jár az, amit teszel.Pl. fogytam 3 kg-ot, így könnyebben letudok hajolni, bekötni a gyerek cipőjét, már kevésbé fáradok el amikor fel kell menjek a harmadik emeletre, stb.

Magunk számára is érdemes összeírni, hogy milyen okok motiváltak abban, hogy kitűztük azt a bizonyos célt. És olyankor amikor úgy érezzük, hogy nem megy tovább, csak el kell olvasni az okokat, hogy miért is kezdtünk bele, és ez megadja a lökést, a következő mély pontig.

Minél több előnyt, okot tudsz összeírni, annál motiváltabb leszel. Amíg nem látjuk a dolgok előnyeit, nagyon nehéz hosszú távon kitartónak és motiváltnak maradni.


Vagyis írj listát az okokról!!!!!!!! 

· ha lefogyok, akkor jobb lesz a közérzetem,  
· jobb lesz a teherbíró és munkavégző képességem,
· jobban érzem magam az emberek között,
· lihegés nélkül feltudok menni a lépcsőn,
· könnyebben tudok játszani a gyerekeimmel,
· stb. 


Társakat is érdemes verbuválni, akiknek hasonló céljaik vannak, mert így egymást is tudjuk segíteni, vagy ha kell számon kérni.
Sokszor, sokan hatalmas lelkesedéssel állnak céljaik megvalósításának. Gyorsan akar nagy munkával azonnali eredményt. Akármekkora is az akaraterőd, a túlságosan nagy és radikális váltás, a legerősebb elhatározást is pillanatok alatt összetörheti.
A kezdeti gyors, hírtelen eredmények után, a módszer hibás volta miatt lassulni kezd a folyamat.
A fogyás eleinte könnyen megy, mert hamar elveszítesz egy csomó vizet, pillanatok alatt leépül az izomzat, azután lelassul az anyagcsere, és egyre nehezebb leadni az újabb kilókat.


A motiváció kulcsa a fenntarthatóság!!!!!

A kis lépések hozhatnak óriási eredményt. Döntsd el, hogy mit szeretnél, és szoríts rá időt!
 


Néhány gyakorlati lépés a MOTIVÁCIÓS témakörrel kapcsolatban. 

Az első lépés mielőtt bármibe is belefogsz. Találj magadnak egy csendes sarkot, ahol nem zavar senki, és ahová lepihenhetsz. Fontos, hogy legyél egyedül. Egy pohár vizet is vigyél magaddal.
Majd gondold végig, hogy az amit kívánsz, amit el szeretnél érni, amit a célodnak választottál, az rajtad múlik-e vagy tágíthatod-e annyira a felelősségi zónádat, hogy rajtad múljon. Ha a válasz nem, felejtsd el, és keress más célt. 

1. feladat
Képzeld el, hogy már elérted a célodat. Milyen vagy? Mit csinálsz? Mit szólnak hozzád mások? Miért érzed jobban magad? Ha több energiát szeretnél és ezért kezdesz neki edzeni, akkor mit kezdesz azzal a többlet energiával? Miért van rá szükséged?

 Biztosan nem azért, hogy jobb kedvvel és energikusabban takaríts. Gondold végig, hogy mire használod a célodat? Mit biztosít ez neked most, hogy elérted? Milyen dolgokat kapsz általa, amire nem is gondoltál eddig? Ha például lefogytál, akkor nagyobb önbizalmad is lehet. Vagy határozottabb személlyé válhatsz.

Nem azért, mert kevesebb rajtad a zsír, hanem azért, mert tudod, hogy ezt te határoztad el, és az utolsó gramm zsírpárna leolvadása is kizárólag Neked köszönhető. Magyarán juss el a mélyére, amiért neked azt a célt teljesítened kell. Kicsit fürödj a jó érzésben. Ne korlátozd magad, engedd szabadjára a gondolataidat, az érzelmeidet, függetlenül attól, hogy amit álmodban csinálnál jó vagy rossz dolog-e. 


Ha jól csinálod, akkor igazán átéled majd, hogy milyen elérni a célodat, és nagyon jól fogod magad érezni. Álmodozz 10 percig, aztán írd le, hogy miért volt jó. Írd le, hogy mit ad Neked. Ha csak egy-két dolgot tudsz leírni, akkor írd le azt az egy-két dolgot egy papírlapra. Ezt a lapot ne dobd el!!!!! Őrizd meg jól, még szükséged lesz rá. 

Ha végeztél igyál egy kis vizet, rázd meg magad, állj fel, járkálj. Ha úgy érzed kiment a fejedből az előző érzés, akkor ülj vissza, és próbáld meg elképzelni, hogy milyen lenne ha SOHA nem érnéd el a kitűzött célodat! 
Éppen a halálod előtt vagy a temetéseden vagy és az, amit kitűztél célnak soha nem valósult meg. Sikertelen voltál. Mennyi idős vagy? Kik vesznek körül? Mit gondolnak rólad? Mi lenne a legrosszabb dolog, ami történne? Hogy néznének rád mások? Ezt látva hogy éreznéd magad? Ugyanaz érvényes a feladat erre a részére, mint az előzőre. 

Ha végeztél írd le, hogy miért volt rossz, hogy nem valósítottad meg a célodat. Itt azonban van egy kis trükk is. A rossz dolgot fordítsd meg és pozitív állító mondatban írd hozzá az előzőekben már megfogalmazott gondolatokhoz. Tehát ne azt írd le, hogy „Csődtömegnek éreztem magam” vagy „Nem akarom végigbetegeskedni az unokáim gyerekkorát” . 

Ehelyett inkább írd azt. hogy „Sikeresnek érzem magam, mert elértem 10 dolgot, amiből az egyik (írd le a célod) , vagy „Jó, hogy az unokáimmal is tudok játszani” vagy „Nagyon magabiztossá tesz, hogy több izmom van és az emberi kapcsolataimra és munkámra is pozitívan hat. 

Ne blicceld el ezt a feladatot

Ha ezzel megvagy, akkor gondold végig, hogy ha lejönne egy jó tündér és azt mondaná, hogy megadja neked azt, amit szeretnél, de annak ára van. Akkor mi lenne az az ár, amit még hajlandó lennél megfizetni. De ne vágd rá, hogy bármit, próbáld átérezni az árak egyes következményeit. Hidd el ez a feladat megéri, mert tényleg tisztázod magadban, hogy mit ér meg neked az adott dolog. Lehet, hogy nem sokat, és akkor teljesen felesleges frusztrálnod magad azzal, hogy ragaszkodsz hozzá.
Például megér egy napi egy órát az életedből? Mondjuk a tündér azt mondja: megadom neked a kívánságodat, de elveszek valamennyit az életedből.
Vagy megéri, hogy kevesebb időt tölts a családoddal?
Vagy hogy koszosabb legyen a lakás? 
Hogy kevesebbet tudsz majd tévézni? 
Hogy több pénzed fog elmenni rá?
Minél jobban meg tudod határozni, hogy mit ér meg neked a célod, annál jobb, mert tisztább képet kapsz a prioritásodról.

Ha úgy döntesz belevágsz, akkor tűzz ki egy reális céldátumot és csinálj magadnak egy célkártyát. Amit hordj magadnál, néha megnézheted, csak hogy NE FELEDD, MI IS A CÉLOD!!!! 



Célom 2014 december 31-ig

Boldog vagyok, hogy sikerült 15 kilót leadnom, a

testzsírszázalékomat 18% -ra csökkentenem

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra