EGÉSZ-séges ÉTELEK hozzávalói

Ezen az aloldalon olyan ÉTEL-eket, ITAL-okat igyekszem összegyűjteni, közzétenni, amik szerintem az EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD kialakításához hozzájárulhatnak. Mindegyiket elkészítettem magam is, így biztosan állíthatom, hogy nem igényelnek szakács végzettséget, és Indiáig vagy Ausztráliáig sem kell elmenni az alapanyagokért. Egy kis kreativitással, továbbgondolással az adott alapanyagokból, mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja tovább variálni és elkészíteni a számára legmegfelelőbb ételt.

Akkor kezdjünk is hozzá.

Azzal szeretném kezdeni, hogy az alapanyagokról írok némi infót, hogy tudjuk, mi-mire jó, miben milyen kedvező hatású  "adalék" található.

Mit tudnak a gyümölcsök, mi van bennük, mik is a GYÜMÖLCSÖK???

A GYÜMÖLCS A TERMÉSZET AJÁNDÉKA!

Helyes arányban tartalmazzák a testünk felépítéséhez szükséges anyagokat.
A gyümölcsöket alkotó sejtnedv 10-20 %-os cukoroldat.
Duzzadóképességével, vízmegkötő képességével teljesíti feladatát. Toxinokat és baktériumokat köt meg a bélben, így teszi azokat ártalmatlanná, elősegítve kiürülésüket a szervezetünkből. Csak az éppen megérő gyümölcsben van lényeges mennyiségű és számunkra hasznosítható pektin. Az éretlen gyümölcsben még nem, a túlérettben már nem duzzadóképes, cukorrá alakult.

A gyümölcscukor emésztése még a beteg és legyengült szervezetnek sem okoz nehéz munkát,
könnyen felszívódik.

 Itt is fontos megemlíteni az alapos rágást és nyállal való elkeveredés fontosságát.

A szénhidrátok - márpedig a cukor szénhidrát- már a szájban megkezdik a lebomlást az ott termelődő enzimek hatására.
A gyümölcssavak a gyümölcscukorral együtt serkentik a bélmozgást.
A bélben a káros baktériumok tevékenységét, a rothadást gátolják.

A gyümölcsökben lévő három leggyakoribb sav a citromsav, a borkősav és az almasav. A megfelelő mennyiségű citromsav jó a szervezetnek, de a túl sok már ártalmas.
A citromsav fölösleg elsavasíthatja a vért. Savas irányba tolódhat el a vér kémhatása a sok cukortól, zsírtól és fehérjétől is. A legtöbb citromsav a citrusfélékben van. Túlzott fogyasztását kerüljük.
A másik fontos gyümölcssav a borkősav. A legtöbb a szőlőben található belőle. Ez a sav gátolja sok káros penészgomba- és baktériumfaj növekedését.
A harmadik említésre méltó gyümölcssavat, az almasavat viszonylag nagyobb mennyiségben az alma, a
sárgabarack, a cseresznye, a szőlő, az őszibarack, a szilva tartalmazza. Ez az anyag kitűnő fertőtlenítőszer. Tisztítja a beleket, veséket, májat, gyomrot, megszünteti a bélfertőzést, oldja a káros stresszhatásokat. Növeli az étvágyat.

A gyümölcslevekben az erőteljesen baktériumölő tulajdonságú savakon kívül nagy hatású enzimek is találhatók. A friss gyümölcslevek enzimjei szinte átöblítik az egész emésztőrendszert olyan módon, hogy segítik megemészteni és semlegesíteni a fehérje és zsír túlfogyasztásából fennmaradt anyagokat. A rendszeres gyümölcslé fogyasztás eredményeképpen ezek az enzimek bekerülnek a véráramba is és testszerte megtisztítják a sejteket, a különböző szöveteket, szerveket az említett fölösleges és káros anyagoktól.

A gyümölcsök ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban is bővelkednek. Az
ásványanyag-tartalom nem nagy, de élettani szempontból fontos, mert jól felszívódó alakban van jelen.
Csak néhányat kiemelve:
· Sok kalcium van az eperfa gyümölcsében, szamócában, szederben, ribiszkében, csipkebogyóban.
· Vasat tartalmaz jól felszívódó formában az egres, a ribiszke, csipkebogyó
· Kiemelkedő foszfortartalmú a szőlő, aszaltszilva, gesztenye.
· C-vitamin a csipkebogyóban, citromban, egresben, cukordinnyében, feketeribiszkében, narancsban, gesztenyében van jelentősebb mennyiségben.

Mindennap legyen gyümölcs az étrendünkben. Kívánatos lenne, ha naponta egy étkezés csak
gyümölcsből állna.


Ajánlatos minden héten egy gyümölcsnap tartása, főleg a 40 éven felülieknek, mert megelőzi az
anyagcsere betegségek kifejlődését.
A gyümölcsnap azt jelenti, hogy egész nap csak érett, jól megmosott, langyos, nyers gyümölcsöt eszünk magában, (esetleg kovásztalan barnakenyérrel) alaposan megrágva.

Kíméli és regenerálja a májat és a vesét, kedvezően befolyásolja a bőr állapotát és működését, regenerálja a szívet, az ereket és az izomrendszert, kiüríti a salakanyagokat, fokozza a szervezet ellenállóképességét. Összefoglalva: érelmeszesedés, magas vérnyomás, köszvény, reumatikus betegségek, bőrbajok, idült székrekedés, elhízás és más anyagcsere-betegségek esetén különösen hatékony.

A NYERS GYÜMÖLCSÖK TARTALMAZZÁK A LEGNAGYOBB ENERGIÁT A LEGKISEBB
TÉRBEN.


Nem véletlenül alakult ki az a régi közmondás, hogy "napi egy alma az orvost távol tartja".
Galenosz, az ókor híres orvosa 100 éven felüli korát azzal magyarázta, hogy naponta evett ánizzsal, fahéjjal, mézzel ízesített almapépet.

A gyümölcsöt étkezés előtt fogyasszuk! Az üres gyomorba került gyümölcs alkatrészei könnyen
felszívódnak, élénkítik a bélmozgást, elősegítik az emésztést. 


 A dús víztartalom - 70-90 % - pedig hozzájárul az emésztéshez szükséges nedvek termeléséhez.

Nézzünk meg néhány gyümölcsöt, hogy az élvezeten túl hogyan szolgálhatja egészségünket.

Forrás: Gyógyító konyha

Remélem sok hasznos infót tudtam leírni a gyümölcsökkel kapcsolatban!


Alma


Nagyon sok almafajta létezik, célszerű a piacokról beszerezni.
Ehetjük frissen harapva, reszelve, kompótnak vagy lékészítésre. Ha levet készítünk, akkor a viaszos héját le kell pucolni. Abban az esetben ha sikerül bió almát beszerezni, akkor elég csak megmosni. Az ebből készült lé gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban.
Sok benne az A, B1, B2, B6, C vitamin, biotin, folsav, pantoténsav, nátrium, kálium, magnézium, vas, mangán, réz, szilícium, klorid, foszfor, kén.
Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően a lé jót tesz a bőrnek, a hajnak, és a körmöknek
A hámozott alma levében fele annyi a vitamin, mint a hámozatlanéban. 
Az almával eredményesen küzdhetünk az influenza, megfázás, bélfertőzéssel szemben. Segít aktivizálni a baktériumos fertőzésekkel szemben a szervezet védekező rendszerét. 
Az almában található sok gyümölcspektin a felelős azért, hogy a lé gyakran zavaros és sűrű. A pektin azonban hasznos anyag, mivel a belőle képződő gél a belekben megköti, feloldja a toxikus anyagokat, serkenti a vastagbél perisztaltikáját, azaz hullámzó-összehúzó-elernyedő mozgását. Ezzel az almalé segít megszüntetni mind a hasmenést, mind pedig a székrekedést. 

Az almalé más levekkel is jól keverhető. 

Vérképzést segíti a következő keverék: 1 dl almalé, 1dl sárgarépalé, 3 evőkanálnyi céklalé,

1kg almából 4-5dl lé nyerhető.

Mire jó?
  • emésztési rendellenesség
  • ízületi gyulladás
  • köszvény
  • májpanaszok
  • reuma
  • súlyfölösleg
  • székrekedés
  • vesebántalmak

Körte

 A fanyar vackortól a fenséges alexanderig és a császárkörtéig számtalan változata terem.
Számottevő mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, folsavat, nikotinsavamidot.
Gazdag foszforban, káliumban, van benne nátrium, kálium, kalcium, vas, és kén is.
Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású. Jó a fogszuvasodás ellen. Savközömbösítő hatása van, ezt a tulajdonságát használhatják ki reumások, a köszvényesek, az érelmeszesedésben szenvedők, a vesebetegek, mivel a húgysavakat és a savkristályokat kitűnően oldja.

A körtelé igen sűrű, és nagyon édes. Hígítható vízzel, almalével, citromlével.

1 kg körtéből 2.5-4 dl lé lesz. 

Mire jó?
  • hólyagpanaszok
  • májpanaszok
  • prosztatapanaszok
  • székrekedés

Őszibarack

Az őszibarack a gyümölcsök "királynője"!!!!!

Hogy miért is?, mert a legkedveltebb magyar gyümölcs.  Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan érnek a különbözőféle őszibarackok. Minél később érő, és minél nagyobb szemű, általában annál ízesebb a gyümölcs, s annál valószínűbb, hogy magvaváló.

Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.

A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.
A gyümölcs leve tisztítja a beleket, serkenti a vastagbél perisztaltikáját. Elmúlik tőle a várandós kismamák reggeli hányingere és csökkenti a várandóság más kellemetlen kísérőjelenségét is.

 Viszonylag kevesen tudják, hogy az őszibarack jól tűri a mélyhűtést, csakhogy nem egyben, mert úgy kiolvasztáskor löttyedt lesz, hanem meghámozva vagy hámozatlanul és pürésítve kis porciónként lefagyasztva. Így kiolvasztás után is finom lesz; fagylaltnak, likőrrel, rummal készíthetjük el.
Ha a barackpürét jégkocka-tartóban fagyasztjuk meg, pezsgőbe, ásványvízbe téve remek üdítő készítésére is felhasználható.

1kg őszibarackból 2.5-5dl lé készíthető.

Mire jó?
  • emésztési rendellenesség
  • székrekedés
  • terhesség
  • vér rendellenességei

 Szárzeller

Az angol zeller, szárzeller, rúdzeller, halványított, avagy halvány zeller arra a legjobb, hogy szinte nincs is. Legalábbis, ami a kalóriatartalmát illeti. Így a tavaszi diéták szezonjában már ez is elég lenne ahhoz, hogy a konyhapultra pakoljuk.
 
 Állitólag már Homérosz is megénekelte ezt a karcsú, nyeles szárakból álló zöldséget. Pontosabban, aligha ezt, legfeljebb a kissé kiábrándító nevet viselő ősét, a mocsári zellert, ami sok más társához hasonlóan gyógynövényként kezdte pályafutását. Kétségtelen, hogy magas víz- rosttartalmával, alacsony kalóriatartalmával - 100 grammban mindössze 14 kcal - , ABC vitaminarzenáljával, magnézium-, vas-, kálcium-, kálium-, nátriumraktárával joggal tulajdonítanak neki fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatást.

Mit érdemes tudni a szárzellerről ?
Az egyre több helyen kapható, többféleképpen is "megszólítható" zellernövény igazán pontos megnevezése halványított zeller. Hiszen a növekedésben lévő - eleve a szokásosnál mélyebbre vetett - zellerszárat fokozatosan földdel betakarják, s mert kevés napfény éri, a színe és az íze is kevésbé lesz erőteljes. Szupermarketek zöldségespultjain egész évben mutatkozik. De házi veteményesekben, magról vetve, palántázva sem ördöngösség meghonosítani. Az árnyékos helyeket érdemes neki adni, elegendő vízhez jutva júliustól decemberig folyamatosan friss szárakkal hálálja meg a befogadást. A veteményesben jó szomszédságot ápol az uborkával és a karfiollal, csak saját magával nem közösködik - ott nem terem újra, ahol egyszer már előfordult. Furcsa egy szokás. Amúgy rokonságban a petrezselyemmel, ánizzsal, kaporral, édesköménnyel áll. Nomen est omen, a gumós zellerrel ellentétes párt alkotnak, hiszen a szárzellernek – mint ahogy a neve is sugallja – a harsogóan ropogós, lédús szárát, levélnyeleit fogyasztjuk. A leginkább akkor érvényesül sok áldásos hatása, ha mindezt nyersen tesszük.

Annak is érdemes megkóstolni a szárzellert, aki nem szereti a gumós zellert, mert ennek a fajta zöldségnek nincs az a sokak által nem kedvelt, erőteljes zeller íze, sokkal lágyabb, kicsit borsos, pikáns.
A jó hír,amivel kezdtük: fogyó- és tisztítókúra esetén fogyasztása kimondottan ajánlott. Kiváló méregtelenítő és tisztító hatású, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, így a narancsbőr ellen is hatékony. Tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentő, erősíti az idegrendszert, és magas rosttartalma biztosítja a megfelelő emésztést.

Hogyan fogyasztjuk ?
      A szárzeller belső nyelei mindig zsengék, ezeket csak vágjuk le, és készítsük el tetszés szerint. A külső levélnyeleket pedig úgy kell megtisztítani, mint a zöldbabot – késsel, vagy zöldségtisztítóval lehúzni a szálkákat.
Mint a legtöbb zöldséget, legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mártogathatjuk különböző krémekbe, megtölthetjük a szárát "csónakként" körözöttel, tojáskrémmel, belepakolhatunk reszelt sajttal kevert darált sonkát, apróra vágott sült húst, ízlésünk szerint. Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk.
Nyersen bármilyen salátát gazdagíthatunk vele, jól megfér a zöldségekkel épp úgy, mint a gyümölcsökkel.Csak halkan jegyezzük meg, hogy például az igazi Waldorf saláta is ezzel, és nem gumós társával készül. A nyers zellerszárak kifejezetten mártógatósoknak lettek teremtve, de  sülve, főve, párolva, rántva is elkészíthetők. S nem is bánjuk meg, ha a tűzhelyre, sütőbe segítjük, A zellerkrémlevest is elkészíthetjük szárzellerből – friss, csodás ízekkel ajándékozhatjuk meg magunkat. Palacsintatésztába mártva, és forró olajban kisütve abbahagyhatatlan csemegéhez jutunk. Csőben sütve, besamel mártással is igazán ízletes, gyorsan elkészíthető fogás. Ha megpárolva, felkarikázva hozzáadjuk a krumplipüréhez, máris rendhagyó köretet tálalhatunk.
Előtte, utána, helyette pedig mindenesetre dobjunk be egy szárzelleres koktélt! Kivételesen nem a Bloody Mary -re gondolunk, hanem egy igazi vitaminbombára.

Zöld koktél
Hozzávalók:
       2 rúd szárzeller
       1 kígyóuborka, héja nélkül
        1 avokádó
        1 csokor petrezselyem
        1 marék friss, zsenge spenót
        1 egész citrom leve
        2 evőkanál friss mentalevél
        1 közepes fej fekete retek
         Szénsavmentes ásványvíz
 Elkészítés:
A zöldségeket kisebb kockákra, a spenótot, zöldfűszereket apróra vágjuk, az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, szintén kockára vágjuk és beletesszük a turmixgépbe. Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kifacsart citromlevet. Ásványvízzel hígítjuk. Igazi tisztító és vitaminbombát kapunk.
Zöldségprésbe is tehetjük, de turmixgépben készítve sokkal több rostot tartalmaz. A diszítéshez hagyjunk meg egy-két zeller-és/vagy mentalevelkét.
Kéksajtos szárzeller krémleves
Hozzávalók:
1 csomag szárzeller
7 dkg kéksajt
2,5 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 liter víz
1 csokor petrezselyem, apróra vágva

Frissen őrölt fekete bors
Csipet frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A szárzeller torzsás végét levágjuk, a szárakat megmossuk, ha kell a szálkákat lehúzzuk, és kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
Egy lábasban felhevítjük a vajat az olajjal, és a kockára vágott szárzellert fedő alatt pár percig pároljuk. Rádobjuk a kéksajtot, ha már szinte folyós, akkor felöntjük vízzel,elkeverjük, és közepes lángon tartva megvárjuk, míg gyöngyözni kezd. Hozzáadjuk a tejszínt, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. A leves felét kiszedjük és botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a lábasba.
Petrezselyemmel meghintve, pirítóssal tálaljuk.
Tipp: A pirítós helyett kiflikarikákkal, kenyérkockákkal is tálalhatjuk.

Csőben sült szárzeller
 Hozzávalók:
       2 csomag szárzeller
       10 dkg vaj
        3 dl tej
        2,5 dl tejszín
        2 evőkanál liszt
        20 dkg reszelt sajt
         2 tojás
         20 dkg sonka
         Só
Frissen őrölt fekete bors,  Csipet frissen őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A szárzeller alját levágjuk, a nyeleket megmossuk, leszálkázzuk és forrásban lévő sós vízben kb. 5 percig főzzük, még roppanós maradjon. Hagyjuk egy kicsit lehűlni.
Amíg fő és hűl a zeller, készítsük el a besamelmártást.
Melegítsük fel a vajat, állandó keverés mellett hintsük rá a lisztet, mintha rántást készítenénk. További folyamatos keverés mellett öntsük fel tejjel, majd adjuk hozzá a tejszínben elkevert tojás sárgákat.Szórjuk bele a reszelt sajt felét, keverjük el, adjuk hozzá a fűszereket, hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan keverjük hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A zeller nyelekre csavarjuk rá a sonkát, rakjuk le egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé, öntsük rá a besamelmártást és hintsük meg maradék reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.
Tipp: készíthetjük sonka helyett serpenyőben elősütött, fűszerezett  darált hússal is, ilyenkor a szárzellert, mint a kis csónakokat - esetünkben inkább  kenu  - töltjük meg.
 Forrás:  http://hvg.hu/gasztronomia/20140317_Mire_jo_a_szarzeller__recept
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ételeink pH-értéke

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Lélek.....Szem......Homlokcsakra