Hétfői könyvcsemegém


A mai könyvcsemegémet egy olyan személyről és az Ő egyik könyvéről írom, akit Magyarországon a 3-4 éves gyerektől a 100 éves nagyiig szinte mindenki ismer. 

Ő egy: közszereplő, zenész, díva, extravagáns NŐ, két gyermekes édesanya, és azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy egy meglehetősen megosztó személyiség. 
2011-ben megkapta: A Nő, aki a legtöbbet tett a nők érdekeiért díjat,

Kicsit utána néztem, hogy mit is gondolnak róla. 
Fantasztikus NŐ, ragyog, nagyszerű a kisugárzása, nem álarcot visel, nem sznob, emberi, árad belőle az életigenlés, összetett személyiség,

Persze van olyan is aki nem kedveli, ők ezt mondják: katasztrofálisan énekel, üres, unalmas, hamiskás a zene amit csinál, nem szimpatikus, önbizalma idegesítően túlzó, buta, mindenre a kineziológia és a Hellinger módszer a válasza,

Hivatalos neve, de így talán kevesen ismerik: Spitzer Gyöngyi
Így talán már mindenki tudni fogja: Soma, Soma mamagésa,

Életrajz Róla: 
Spitzer Gyöngyi /Soma/ 1966 május 29-én született Debrecenben. Hajdúnánáson nőtt föl egy öt gyerekes család első gyermekeként. Érettségi után két évre visszaköltözött Debrecenbe, ahol az öneltartás, különféle fizikai munkák végzése közben a Pinczés, majd az Alföld Színjátszó Stúdiókban tanult színészetet. 20 évesen költözött föl Budapestre, ahol kalandos, viszontagságokkal teli időszak után viszonylag hamar bekerült az akkor pezsgő életet élő magyar underground középpontjába. Koncertjeivel, kiállításmegnyitóival, performance-eivel, média megjelenéseivel a rendszerváltás előtti ún. alternatív kulturális élet egyik kulcsfigurája volt. 6 évig énekelt rendszeresen a Fiatal Művészek Klubjában /FMK/, 4-5 évig a Tilos az Á-ban, ezen kívül a Fekete Lyukon át mindenhol, ahol intenzív zenei élet folyt. Videoklipet csinált Wahorn Andrással (akivel a későbbiekben még többször együtt dolgozott), fellépett Király Tamás show-iban, filmezett Klöpfler Tiborral, Bereményi Gézával, Kamondy Zoltánnal. Tagja volt Jeles András színházának, a "Monteverdy Birkózó Kör"-nek. Ezalatt felvételt nyert, majd elvégezte a Jazz Konzervatóriumot, ahol '92-ben diplomázott jazz-ének szakon.

'91-ben szülte Lázár, '93-ban Hanna nevű gyerekeit, akiknek édesapja Lőrincz György, '90 óta egyben Soma zenésztársa is. '94-ben a Komédium színházban csinált saját showműsort, kétszer fél évadon keresztül. (Először a saját, majd Szabó Ildikó rendezésében.) '96-ban a "Soma sámán est"-et a Sziget színházi sátrában is bemutatták. '98-ban létrehozta a Nők 2000-Nyitott Kapu közhasznú Alapítványt, mellyel hátrányos helyzetű nőknek szervezett jótékonysági rendezvényeket. '99-től folyamatosan publikál (Style magazin, Playboy, www.amazona.hu, www.nlc.hu). '99-ben két társával megcsinálták Magyarország első kereskedelmi internetes rádióját, az Index rádiót (www. indexradio.hu). Itt több, mint két éven át készítette, és vezette saját műsorát, "Mi, a pasik, és a szex", és "Élet és Élet" címmel.

2002-ben jött össze jelenlegi zenekara, a "Soma Jazz Most", akikkel rendszeresen koncertezik Budapesten és országszerte. 2003 tavaszától a Rádio Cafe-ban műsorvezető, illetve saját, "Élet és Élet" c. műsorának szerkesztője. Itt ismerte meg Cyborg Templár Dj-t, akivel 2003 augusztusától rendszeresen koncertezik, klub szinten az Erzsébet téri Gödörben. 2004 januárjától a Nők Lapja internetes site-jának, a Nők Lapja Cafe-nak (www.nlc.hu) a munkatársa, hetente válaszol olvasói kérdésekre. '04 nyarán egy Lőrincz Györggyel közös dala rákerül az angliai Warner Records Bambuddha Grove: The gathering című albumára. Két hónap múlva egyedüli magyar vendégként énekel Angliában, a Coventryben évente megrendezésre kerülő Coventry fesztiválon (www.coventryfestyval.com).

2004 őszén ő a "Születés Hete" dívája, előadásaiban a teljességre, önismeretre törekvést hirdeti, és a terhesség, és szülés tudatosságának a jelentőségét. Tevékeny, összetett személyiség, aki '88-tól folyamatosan koncertező zenész. A klasszikus jazz mellett folyamatosan meglepte a közönséget egyéni, saját zenével, hangzással, előadásmóddal. Bár szólóalbuma még nem jelent meg, jó néhány válogatás anyagon hallhatjuk őt énekelni: Kamondy Zoltán: "Halálutak és angyalok" c. film zenéje, '91; "Nap-Nap fesztivál", '92; Kopaszigát koncertek, '95; Mézga Muri /Paula hangja/ - '98; Sunset Cafe3 /Chameleon records/ - '03;Bambuddha Grove /Warner records/ - '04; Presszer Gábor: "A zeneszerző 4. Legszinházibb dalai" - '04.

Az első Sziget rendezvény óta minden évben megtalálhatjuk őt a nyár legnagyobb kulturális eseményén, koncerttel, színházzal, performance-szel, avagy különféle beszélgetéseken. (2002-ben saját zenés darabját mutatta be "Hét álom" címmel a Performance sátorban.) Jelenleg rádiózik, a Megasztár egyetlen női zsűritagja, ír, koncertezik (Soma Jazz Most zenekarával és Cyborg Templár DJ-vel), és saját zenei szólóalbumán dolgozik. A művészet mellett emberi, női eszmékért küzd, erős személyiségével új utakat tör. A magyar közélet tevékeny szereplője. Közel 20 éve foglalkoztatja a hazai média, szinte minden jelentős médiaszemélyiség műsorában feltűnt már.

Könyvei: Ébresztő 1, Ébresztő2, Nemek igenje, Új Egyensúly,

Ezek közül én  a : Nemek igenjét választottam bemutatásra,

Nem tudom megmondani, honnan jött és jön az a hatalmas hajtóerő, ami tulajdonképpen egész fiatal korom óta arra ösztönöz, hogy segítsek másokat felszabadítani, vagy ráébreszteni arra, hogyan könnyíthetnek az életükön. (Ezt nyilván a saját életemben kellett először megélnem, szükségem is volt rá…) Ehhez kaptam még egy jó adag gondoskodásszükségletet is. (Úgyhogy ezek után joggal el is neveztem magam „mamagésának.”)

Évtizedek óta leginkább a szabad akarat és a Sors egymáshoz való viszonya és ennek a megélése foglalkoztat. Végletesen habzsoltam mindazt, amit nőként megélhettem. Így hát megéltem saját magam felszabadítását is. Eleinte ösztönösen, később tudatosan, és igen intenzíven tettem azért, hogy Igen-t mondjak a saját nemiségemre, és kiteljesedjek nőiségemben. Az élettapasztalat mellé jöttek a különféle spirituális beállítottságú olvasmányok (amióta az eszemet tudom, mindig vonzódtam a transzcendentálishoz…), az elmúlt 6 évben pedig a pszichológia tanulmányok is. Ezt a hármat ebben a könyvben, amiben egy mese-novellám, majd 3 előadásom hangzik el, én úgy mixelem össze, mint a fondüben az összeolvasztott sajtokat.

Könyvemnek azt a címet adtam, hogy: Nemek IGENje. Mert mennyi mindenre mondunk nemet, és persze igent is, együtt, mi emberek, és különállóan férfiak és nők!

Az első rész egy mesenovella-féle, a könyv további része pedig 3 előadást fog csokorba. Az elsőben a féltékenységre és a birtoklásra mondunk nemet, illetve igent mindarra, ami segít kilépni ebből. A másodikban az önállóság és önállótlanság, a harmadikban pedig az új, az új dolgok megélése, és az újra való megnyílás a témám.

Bár ezek időben is különálló előadások voltak, mégis szoros összefüggésben állnak egymással, ami a fejezetek olvasása során ki is derül majd.

Szándékom szerint a három előadás úgy van felépítve, hogy a végén erőt kapjunk ahhoz, hogy igent mondjunk mindarra, ami a szabad akarat törekvése által közelebb vihet minket önmagunkhoz, női és férfi létünk örömteli megéléséhez a jelenben. 

"Egyébként a szerelem periódusokban visszatérhet, újjászülethet, újra és újra létezhet."

"Így indulnak a szerelmeink. Aztán, hogy kinél hogyan merre ágaznak a dolgok, ki tudja, de egy biztos, hogy előbb utóbb jönnek a problémák."

"Mi számít megcsalásnak? Bizonyos szempontból már maga a titok is, Amikor olyan titkaim vannak, amiről a másik nem tudhat. Például minden reggel együtt kávézom a kollégámmal. Erről nem beszélek a páromnak. Tehát tulajdonképpen már valami kötődés is elindult, mert bár valóban szép dolog a férfi és a nő közötti barátság, de az nagyon ritka, hogy ha heteroszexuálisok barátkoznak, legalább az egyik félnél nem indul be előbb-utóbb a fantázia."

"Nézzük tovább a listát, mi kell még az önállósághoz? A belső vezetővel, a saját intuícióval, a "kis hanggal", való kapcsolat. És ami nélkül nem csak önálló, de teljes, egészséges életet élő ember sem lehet egészen biztosan az illető, az a József Attila-i alapszükségleteken kívül( ehess, ihass, ölelhess, alhass) a következő négy dolog: rendszeres mozgás, természettel való kapcsolat, egyedüllét és kreativitás megélése."

Kellemes olvasgatást kívánok a könyvhöz!!!!!

Megjegyzések

  1. Körtvélyessy Andrea2012. március 6. 11:22

    nagyon szeretem Somát,már nem mindenben értek vele egyet.Pl én párkapcsolatban nem tudom elfogadni,hogy a férjem mellett más is legyen,vagy a férjemnek mellettem.Ez nem az én világom.Andi

    VálaszTörlés
  2. A könyvében leírtakkal én sem tudtam mindenben azonosulni, de egy másik nézőpontot is mindig érdemes meghallgatni, elolvasni, bármiről is legyen szó.
    Ugyanakkor nagyon sok okos gondolat is van a könyvben.
    Köszi Andi!
    Üdv
    Judit

    VálaszTörlés
  3. Somát felkértem interjúra, ...válaszra sem méltatott....én ilyen embert nem támogatnék..sem cikket nem írnék róla...csak úgy mondom....

    VálaszTörlés
  4. Körtvélyessy Andrea2012. március 7. 9:23

    Ez elég mellbevágó! Sajnos a tv-n keresztül sok ember másnak mutatja magát az ember.Már emberben csalódtam,most akkor oda kerül Soma is?

    VálaszTörlés
  5. Én azt mondom Andi, addig ne ítélkezz valaki felett, amíg meg nem bizonyosodsz a személy felől. Mindig meg kell hallgatni mindkét felet.
    Üdv
    Judit

    VálaszTörlés
  6. Körtvélyessy Andrea2012. március 7. 14:48

    Azért írtam kérdőjellel.Sajnos nagyon nehéz csak a tv után megismerni valakit.Tudom,hogy sokan szeretik,sokan nem.
    Ítélkezni eszembe sincs,az nem az én tisztem,sem máes emberé.Majd megítéltetünk.
    Viszont személyesen jobban meglehet ismerni valakit,meg a tettein keresztül.Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra