Vese.....Páros szerv......Párkapcsolati problémák


A máj után következzék a

Vese

Azt hiszem hogy a májnál sokkal-de sokkal többet kerül szóba a vese, és a különböző vesebetegségek.

 
Mi is a vese?

A vese bab alakú, páros szerv. A hátsó hasfalon, a gerincoszlop két oldalán található. Egy-egy vese súlya kb. 150 gramm. Szervezetünk szűrőberendezése, méregtelenítő központja. A vese a vérünket naponta 36-szor szűri át, hogy megtisztítsa szervezetünket a méreganyagoktól. A naponta elfogyasztott kb. 2-2,5 l folyadékból kb. 1,5 l a vese által a véráramból kiszűrt vizelettel, fél liter a légzéssel, még egy fél liter a verejtékezéssel távozik el.

Feladata ?

 
A vesék egyik fontos feladata, hogy megfelelő vízmennyiséget távolítsanak el, illetve tartsanak vissza. Így biztosítja a vízforgalom egyensúlyát, vagyis a szervezetben nem keletkeznek vizenyők, de nem is szárad ki.

Az egészséges vese feladatai:
- salakanyagok eltávolítása
- hormonok termelése
- só- és vízforgalom szabályozása.

A vesében keletkező hormonok részt vesznek a vérnyomás szabályozásában, a vérképzés serkentésében és az aktív D-vitamin jóvoltából elősegíti a csontképzést.

Vese betegségei

A vese egyes betegségei során ezek a szabályozó működések is károsodnak, aminek magas vérnyomás, vérszegénység, csontanyagcsere-zavar lesz a következménye. Vesegyengeség esetén a salakanyagok az izzadással a bőrön keresztül választódnak ki, és ez túlterheli a bőrt: ólomszínűvé válik, fakó és természetellenes hatást kelt. Veseműködési zavarok esetén a kiválasztás másik lehetséges útját a nyálkahártyák jelentik, ami megnöveli a fertőzésre való hajlamot. A gyenge vese életenergiát von el az embertől.
1. Fejlődési rendellenességek.
2. Gyulladások.
3. Daganatos elváltozások.
4. Köves megbetegedés.
A mindennapi életben gyakori a fenti elváltozások együttes megjelenése. 


A jól működő vese

A jól működő vesék  megfelelően víztelenítik a testet, a fölösleges vizet és a salakanyagokat a húgyutakon keresztül választják ki. Egészséges veséről árulkodik az egészséges bőr és a jó közérzet.

Vese védelme:

Vesevédő antioxidáns az E-vitamin, amely elsősorban olajos magvakban és hüvelyesekben található nagyobb mennyiségben

Jót tesz még a rendszeres mozgás, főleg ha a szabad levegőn végezzük. Ezzel nemcsak immunrendszerünket erősítjük, hanem serkentjük a vese működését, és meggyorsítjuk a méreganyagok kiválasztását is.

Hetente egyszer tartsunk lénapot vagy nyerskoszt-napot. Ilyenkor vagy csak frissen facsart, centrifugált, esetleg százszázalékos gyümölcs-, zöldséglevet, különböző gyógyteákat és szénsavmentes ásványvizet, vagy körülbelül egykilónyi friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. 

 
Előzzük meg a kőképződést! - Ha valaki tudja, hogy a vesekőképződésre hajlamos – pl. családjában már előfordult a betegség – kerülje az oxálsavban gazdag táplálékokat. Ilyenek a csokoládé, a mogyoró, a spenót, és csökkentse az állati fehérjék fogyasztását is.

Magnéziumot és B6-vitamint is segíthetnek a kövek kialakulásának megelőzésében.

Fogyasszunk minél több folyadékot. Ahhoz, hogy szervezetünket alaposan átmossuk – minél kisebb lehetőséget adjunk a baktériumok megtelepedésének vagy a vesehomok lerakódásának – napi 2-3 liter folyadékra is szükségünk lehet.

Vese "baj" tünetei

A nem tökéletesen működő vesék nem fájnak, vagy csak ritkán, gyulladás esetén.
Könnyű nyomásra a vesetájékon, tompa érzés a vesékben, és néha körülhatárolhatatlan háti fájdalom.
Más, veseproblémára utaló jel lehet: zavaros vizelet, véres vizelet, túl gyakori vizelési inger, túlzott hízás vagy a vizelet mennyiségének csökkenése, fejfájás, megnövekedett testhőmérséklet, duzzadt szem és ujjak, ödéma, szomjúságérzés, gyengeség, szívpanaszok, magas vérnyomás, tartós fáradtságérzés.

Veszélyeztető faktorok
 

 Veséinket számos dolog veszélyezteti. Krónikus hólyaghurut esetén a kórokozók feljuthatnak a veséig.
Károsítja a vesét a kezeletlen magas vérnyomás, a be nem állított cukorbaj, a mandulagyulladás, a köszvény és a húgysavbetegség.
Ha túl keveset iszunk, ha túl sok sót vagy erős fűszert használunk, túl sok alkoholt vagy kávét fogyasztunk, egyoldalúan táplálkozunk vagy túl sok gyógyszert szedünk, akkor szintén a vesénket veszélyeztetjük. Ezenkívül külső rizikótényezőnek számítanak a következők: krónikusan hideg láb, az időjárásnak nem megfelelő öltözködés, kevés mozgás.

Ha a vesék túl kevés folyadékhoz jutnak, a kiválasztás túl koncentrált lesz, ez pedig megkönnyíti a kiválasztó utak -vese, hólyag és húgyvezeték- gyulladásának kialakulását. De a következmény vesekő vagy -homok is lehet.

Fájdalomcsillapítás görcsök esetén


Az idejében alkalmazott forró kamillatea spazmolitikus (görcsoldó) hatása miatt segítheti a kő könnyebb továbbjutását a húgyutakban.

További növényi görcsoldó a borsmenta, az édeskömény, a porcikafű, a citromfű, a cickafark vagy a koriander termése. Ezek a kezdődő görcsöt enyhíthetik.

Görcsoldó teakeverék:

kamillavirág 10 g
borsmentalevél 10 g
citromfűlevél 10 g
porcikafű 10 g
koriandertermés 5 g
cickafark 5 g

Alkalmazása: Görcs esetében egy csészével kell lehetőleg forrón elfogyasztani.


Segíthet még az ezerjófű, a borsmenta, a kamilla, a citromfű azonos arányú keverékéből készült tea.

Alkalmazása: Görcs esetében egy csészével kell lehetőleg forrón elfogyasztani.

Az ezerjófű alkalmazása mellett szól, hogy benne tonizáló (erősítő) hatású keserűanyag található, és ez támogatja a húgyvezetéket a kő eltávolítására tett erőfeszítésben.

Forró fürdőkkel és forró pakolásokkal is csökkenthetjük a görcsös fájdalmat. A szénavirág a legkifejezettebb hatású. A 38 C-os szénavirágfürdő lényeges fájdalomcsökkenést hozhat, de még ennél is hatásosabb a szénavirágból készült pakolás, a szénavirágzsák.


Vizelethajtóként legalkalmasabb a pitypang (gyökere és hajtása), az aranyvessző (hajtás), a zsurló és a nyírfalevél.

Elkészítése és alkalmazása: 3 evőkanál pitypanggyökeret és -hajtást felöntünk 1 liter forrásban lévő vízzel, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Ezután ezt a teát 1 liter langyos vízzel még felhígítjuk. Mind az 1 és 1 liter folyadékot megisszuk, amilyen gyorsan csak tudjuk. Néhány perc múlva megindul az erős vizelettermelés, amely a még jelen lévő köveket kihajtja (ellenőrzés céljából gyűjtsük és szűrjük meg a vizeletet).

A húgyúti kövek keletkezésének megelőzése

A legfontosabb tanács az, hogy sokat igyunk! Ugyanis csak a koncentrált vizeletből kristályosodnak ki a sók. Igyunk mindennap legalább 2 liter folyadékot. Erre az alkoholtartalmú italokon és a cukros limonádékon kívül mindenféle folyadék alkalmas. Aki elősegíti, hogy nagy mennyiségű és híg legyen a vizelete, az a veséjét alaposan átmossa, és ezzel más betegségeket (fertőzéseket) is meg tud előzni.

Teakeverék a kőképződés megelőzésére

pitypanggyökér és -hajtás 20 g

nyírfalevél 20 g
csalánlevél 20 g
csipkebogyó magjával 20 g
kamillavirág 20 g
 

Teakeverék a kőképződés megelőzésére
indiai vesetealevél 20 g
aranyvesszőhajtás 20 g
zsurló 20 g
borsmentalevél 10 g
babhéj mag nélkül 10 g
 

Teakeverék a kőképződés megelőzésére
zsurló 20 g
aranyvesszőhajtás 20 g
pitypanggyökér és -hajtás 20 g
citromfűlevél 10 g
borsmentalevél 10 g
hibiszkuszvirág (vörös mályva) 10 g
 

Teakeverék a kőképződés megelőzésére
csalánlevél 20 g
aranyvesszőhajtás 20 g
kamillavirág 20 g
málnalevél 20 g
szamócalevél 20 g
 

Teakeverék a kőképződés megelőzésére
pitypanggyökér és -hajtás 20 g
indiai vesetealevél 20 g
nyírfalevél 20 g
csalánlevél 20 g
borsmentalevél 10 g
keserűnarancs héja 10 g

A teakeverékek elkészítése: 3 evőkanál teakeveréket 1 liter forrásban lévő vízzel 5-10 percig áztatjuk, majd leszűrjük.

Alkalmazásuk: Étkezések között 1-1 csészényit fogyasztunk (napi 2 litert).

Vese és Lélek

Mivel a vesék szabadítják meg a testet a hulladékoktól, ez átvitt értelemben azt jelenti, mintha azok ürítenék ki a szervezetemből a bennem lakozó negatív gondolatokat. A veséim rossz működése régi érzelmi gondolat sémák vagy olyan negatív érzelmek visszatartását jelzi, amelyek arra várnak, hogy kiürítsem őket. Ez leggyakrabban vesekövek formájában jelentkezik. Állandóan azt próbálom vizsgálni (miközben veseköveket növesztek), hogy megtudjam, mi az, ami hozzám tartozik, vagy mi az amit elveszíthetek. Ki akarom jelölni a határaimat és korlátaimat azért, hogy abból egy centimétert se veszítsek. A veséket a félelmek "székhelyével" is szoktuk azonosítani. Amikor ezek meggyengülnek vagy károsodnak, akkor olyan félelemről lehet szó, amelyet nem akarok kiadni magamból, vagy amit talán még önmagamnak sem akarok bevallani. Ezáltal az ítélőképességemen esik csorba. Hajlamos leszek arra, hogy végletekbe essek, nagyon tekintélyelvű és igen kritikus leszek, vagy ellenkezőleg, alávetett, tanácstalan leszek, tehetetlennek érzem  magam és csalódást csalódásra halmozok. Az élet igazságtalan velem. Nehezen fogok döntéseket hozni. Ha a veséim többé már nem szűrik meg a véremet, akkor az olyan, mintha a testem minél többet akarna megtartani ebből a folyadékból azért, hogy ne veszítse el, vagy ne szenvedjen benne hiányt. Fel kell hát tennem magamnak a kérdést, hogy milyen helyzet hozhatott létre bennem folyadékkal kapcsolatos félelmet (például, ha attól féltem, hogy megfulladok, akkor ebben az esetben ez a folyadék a víz lesz) Vagy az is lehetséges, hogy egyszer majdnem megittam valamilyen mérgező folyadékot. A vesék gyűjtőcsövecskéit is érintheti elváltozás, ha az a benyomásom, hogy keményen kell küzdenem a megélhetésemért. Úgy érzem, hogy az életem egyik jelentős eseménye következtében ki lettem semmizve, le vagyok törve. A veseproblémák gyakran halálfélelemmel járó baleset, vagy sokkoló esemény következtében jelentkeznek. Ezek alkalmával, a semmivel, az űrrel szembesültem. Az a benyomásom, hogy mindent elveszítettem, hogy az egész kis világom, univerzumom szétesett. Attól félek, hogy képtelen vagyok szembenézni az élettel. A vesék az együttműködést is szimbolizálják, mivel kettő van belőlük, s azok szoros együttműködésben dolgoznak. Fel kell tennem magamnak a kérdést, hogy milyen a jelenlegi kapcsolatom a partneremmel. Őt teszem felelőssé minden engem ért baj, rossz dolog miatt? Hajlamos vagyok arra, hogy másokat lelki szemetesládaként használjak, és életüket az én problémáimmal mérgezzem meg? Ha ez a helyzet, akkor a veséimnek működési rendellenességei lesznek, sőt veseelégtelenség is kialakulhat. Ilyenkor mindenképpen együtt kell működnöm (nincs más választásom), ebben az esetben egy géppel, amely a dialízist végzi és kitisztítja a véremet. Újra kell gondolnom a környezetemhez fűződő viszonyaimat. Ideje annak, hogy kézbe vegyem saját életemet, hogy megtanuljam megismerni saját igényeimet. Felelősséget vállalok az életemért, és felhagyok mások szapulásával. Képes vagyok a választásaimért felelősséget vállalni. Az ítélőképességem így biztossá, és precízzé válik. Így teljesen együtt fogok működni az élettel, és így erős, ellenálló veséim lesznek. 

Vesekő: Ez egy olyan megszilárdult energiahalmaz, amely félelmekből, gondolatokból, valami vagy valaki iránt tanúsított agresszív érzésekből és érzelmekből tevődött össze. Frusztrációt és agresszív érzéseket táplálok egyes kapcsolataimban annyira régóta, hogy a figyelmemet csak erre irányítom.
A vesekő gyakran az akaratom, és a néha túlságosan tekintélyelvű döntéseim közti belső vívódásaimra utal.
Mivel gyengének gondolom magam és félek bizonyos feladatok elvégzésétől, minden rendelkezésre álló erőt egy helyre mozgósítok, és amikor a stresszes időszaknak vége, ez a koncentráció, felhalmozódás megszilárdul, és követ képez. Egyfajta lelki, belső béke elérésére kell törekednem, ha nem szeretném, hogy több vesekövem legyen.






















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra