Máj.....Lélek.....Kapcsolata


Ha már méregtelenítés, akkor ismerkedjünk meg az egyik legnagyobb méregtelenítő szervünkkel a

Májjal

A máj szerepéről, karbantartásáról keveset tudunk (vagy lehet hogy ezt csak én gondolom így?)!
Annak ellenére, hogy a máj az egyik "legszívósabb" érzékszervünk, és nem túl könnyű tönkre tenni, azért ha állhatatosan dolgozunk rajta, akkor egyszer csak sikerülni fog. Ami a májat tönkre teheti: a túlzott alkohol fogyasztás, a nem megfelelő táplálkozás, na és persze a "rosszmájú" megjegyzések. Az epekiválasztásért is a máj a felelős. A szénhidrát, fehérje, zsíranyagcserében is fontos szerepe van. Azzal ahogyan táplálkozunk sem segítünk a májnak, hogy könnyebb legyen betöltenie létfontosságú szerepét. A finomított cukor, a fehér liszt, a mértéktelen sózás, a tartósítók, ízfokozók,a szervezetbe jutó vegyszerek, és gyógyszer származékok közömbösítése, mind-mind a máj feladata. A mindennapi stressz, a kávé, csak még rátesz egy lapáttal. Ha egy picit vigyázunk a májunk egészségére, akkor számos betegséget megelőzhetünk. Ha időnként "segítünk" a májunknak egy kis méregtelenítéssel nem lesz hálatlan és a vitalitásunk megnövekedésével hálálja meg.
A népi gyógyászatban a máriatövis kúrát használják, mint méregtelenítőt.




A máriatövis, népies nevén őszbogáncs (Silybum marianum) a őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj.
Lágy szárú növény, vaskos szára felálló, elágazó. Zöld leveleinek erezetét  klorofillmentes  levélszövet szegélyezi, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Fészkes virágzatában bíborszínű, ritkán fehér virágai a szár csúcsán egyesével állnak, külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszat termése tojásdad alakú. Szívós, ellenálló, egykét éves növény, mely nemcsak vadon, de napos kertekben is könnyen megterem. A máriatövis legértékesebb része a bogáncsos virágban található rengeteg apró mag. A benne lévő barnásfeketés, 57 mm-es magok.
A szilibinin megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő. A szilibinin „méregteleníti” a májat, és elősegíti a regenerálódását.
 A tinktúra (alkoholban kiáztatott nagyon erős hatású növényi kivonat - cseppekben adagolják) fokozza az epekiválasztást, és csillapítja a görcsöket. A teaforrázatot enyhe emésztési zavaroknál, valamint az epeműködés zavarainál használják. Kiegészítő kezelésként az idült májgyulladásnál és májzsugorodásnál alkalmazzák. Gyakran társítják más gyógynövényekkel, így például gyermekláncfűvel, fecskefűvel, articsókával.

                                        

Kúraszerű alkalmazásával javul a máj és az epe működése.

Hatékonysága
 
Állatkísérletek során megbizonyosodtak arról, hogy amennyiben a máriatövis hatóanyagát egy gyilkos galócával történő gombamérgezés előtt juttatják a kísérleti állat szervezetébe, a májkárosodás 100%-ban megelőzhető. Szinte teljes mértékben hatásos még akkor is, ha mintegy tíz perccel a mérgezés után alkalmazzunk. Sőt, még akkor is képes megóvni az áldozat életét s nagy mértékben csökkenteni a májkárosodást, ha a mérgezés után 24 órával később kerül az ellenanyag a szervezetbe.

Többszörös védelem

A máriatövis háromféleképpen védi a májat. Egyrészt stabilizálja és erõsíti a májsejtmembránokat, ami megelõzi a méreganyagok behatolását a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az Evitaminénak. Harmadrészt pedig elõsegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelõdését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.


A koleszterint a máj állítja elő a szervezetünkben az ételekben található telített zsírokból. Ez egy gyantaszerű anyag, amely a test bármely részében megtalálható. Fontos a szexualitást fenntartó hormonok termelődéséhez, valamint a különböző sejtek membránjainak javításához.Testünk bármely részét vizsgáljuk, a koleszterin speciális proteinekkel kapcsolódik ’lipoproteinek’-et alakítva, amelyek a vérkeringésbe kerülnek.
A lipoproteineknek két fajtája van; az alacsony sűrűségű lipoproteinek (angolul: low density lipoprotein, rövidítése: LDL ; magyarul = zsírszerű anyagot tartalmazó fehérjék)), amelyek a májból a sejtek felé szállítják a koleszterint.

A magas sűrűségű lipoproteinek (angolul: high density lipoprotein, rövidítve: HDL), amelyek visszaszállítják a májba a felesleges koleszterint. 
Gyakran hallható, hogy a koleszterinről azt mondják, hogy ’jó’ vagy ’rossz’ koleszterin. A HDL, vagy ’jó’ koleszterin kitisztítja a koleszterint az artériákból, amelyek aztán visszakerülnek a májba, s elhagyják a testet a kiválasztás során. 
                                                                 LDL koleszterin

Az LDL vagy ’rossz” koleszterin viszont az artériákat keménnyé, merevvé teszi. Ezt nevezzük ’arteriosclerosis’-nak (magyarul: érelmeszesedésnek). Ennek lehet a következménye az angina pectoris, szívroham és a ’szívszélhűdés’.

A vérben lévő zsíros anyagok, mint a HDL és LDL koleszterin gyakran egyesülnek trigliceriddé, amelyet vérzsírnak nevezünk. A triglicerid egyike azon alapvető építőanyagoknak, amelyekből a zsírok kialakulnak.

Első jelek

A máj – testünk legnagyobb mirigyes szerve – méregtelenítő központként mintegy 500 különféle biokémiai folyamat felelőse. A májban termelődő epét az epehólyag fogja fel, és onnan kerül – a pillanatnyi szükségletnek megfelelően – a nyombélbe. A máj és az epe rendellenes működésének az első jelei legtöbbször a böfögés, a puffadás, a gyomorégés és a teltségérzés, de jelezheti azt az idegesség, az ingerültség és a fáradtság is.



Egészséges férfiak testmozgásának és zsírsavszintjének kapcsolatát vizsgálva kaliforniai

kutatók úgy találták, hogy a közepes intenzitással végzett tornagyakorlatok jelentősen növelték

a dolgozó izmokban a zsírsavak lebontását, és eközben a kóros vérzsír szintet az egész

testben csökkentették. Paradox helyzet, hogy az intenzitás növelésével ugyanakkor a

zsírsavak lebontása csökkent
Az orvosok gyakran javasolják terápiaként a fizikai aktivitást, ám a betegek nagy része nem 

fogadja meg a tanácsot. Holott a gyógyszerszedés - olykor még diétával együtt is -, gyakran 

kevésnek bizonyul. Ismert, hogy mindenki ragaszkodik megrögzött (rossz) szokásaihoz, amibe

a mozgástól való ódzkodás is beletartozik. Holott akár heti 2-4 óra aktivitással is meg lehetne

előzni a magas vérzsír szint kialakulását és a szövődményeként jelentkező érelmeszesedést, 
a magas vérnyomást, illetve az egyéb szív- és érrendszeri kórokat.





Az életkor előre haladtával arányosan csökken a zsírbontási képesség, ennek 

eredményeképpen a szervezetben - különösen a máj- és izomszövetekben - megnő a

triglicerid szintje, ami viszont a testsúly növekedéséhez vezethet  Az okok között általában 

együttesen szerepel az egészségtelen életmód, a csökkenő testmozgás és a helytelen 

táplálkozás. Az évek múlása során a szervezetnek egyre kevesebb energiára van szüksége,

erre az időskorúaknak figyelemmel kell lenniük táplálkozásuk során. Nem arról van szó, hogy 

minden születésnap után 100-200 kalóriával csökkenteni kell az ajánlott kalóriamennyiséget, 

de a hetenkénti testsúlymérés eredményét feltétlenül szem előtt kell tartani az étrend 

megtervezésekor.

A zsírbevitel az egész napi energiamennyiség 30 százalékánál alacsonyabb legyen, a 


rostbevitel viszont napi 27-40 grammra növelhető. A zsírbevitel legkönnyebben a bő 

zsírban/olajban sültek (rántott hús, vagdaltpogácsa, sült burgonya, fánkok és társaik) 

mérsékelt fogyasztásával, illetve a zsíros alapanyagok (zsíros húsok, szalámifélék, zsiradékok: 

vaj, margarin, zsír, olaj) kerülésével csökkenthető.  


Az articsóka csökkenti a magas koleszterin- és trigliceridértékeket, növeli az epekiválasztást, segíti a máj vérellátását, így az gyorsabban képes regenerálódni, ezenkívül görcsoldó hatása is van. Az egyes kúrák időtartama ne legyen négy hétnél rövidebb, bár a hatás lényegesen hamarabb is megmutatkozhat.

 

Máj- és epeteák


A kapszulák szedését kiegészíthetjük teák és zöldséglevek fogyasztásával, valamint a helyes táplálkozással rengeteget tehetünk májunk és az epehólyag egészsége érdekében. Ha a máj-epe teákat nem akarjuk készen megvásárolni, összeállíthatjuk azokat igényeink – és panaszaink súlyossága – szerint magunk is.


• A puffadás ellen legjobb az
édeskömény, a kamilla, a katáng és a borsmenta, mely utóbbinak görcsoldó hatása is van. Ezeket akut panaszok esetén tisztán is ihatjuk, kúrák alkalmával egyéb gyógyfüvekkel is összekeverhetőek.



 Vigyázat: a legtöbb, itt következő és jól bevált gyógynövény esetében előfordulhat túladagolás és néha ellenjavallt használatuk! A napi mennyiségek ennélfogva nem ritkán korlátozódnak egy csészére, szedésük előtt mindenképpen beszéljünk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel!

Üröm vagy fehér üröm:
étvágygerjesztő, enyhe hashajtó, görcsoldó és epehajtó.
Borbolya vagy sóskaborbolya:
A gyökérkéreg vérnyomás-szabályozó, epehajtó és májerősítő hatású.
Encián vagy tárnics:
gyomorgyengeség, renyhe emésztés és epepangás esetén jó.
Füstike:
mindenekelőtt az epehólyagra hat, de használják székrekedés ellen is. Különösen hatásos kevés vérehulló fecskefűvel kombináltan. (Szedése előtt feltétlenül konzultálni kell az orvossal!)
Gyermekláncfű:
a levél és a gyökérzet csökkenti az epeképződést, és vízhajtó hatása van.
Cickafark:
étvágytalanság, gyomorgörcs ellen javasolt, továbbá epehólyag-gyulladás ellen is jó.
Szagos müge:
nyugtató, görcsoldó.


Mit mikor használjunk?


• Akinek epeköve van és érzi az epegörcs közeledtét, igyon ezerjófűteát, amely megállíthatja a rohamot. Epekő-megelőzésre és a máj védelmére az alábbi teakeverék ajánlható: 30 gramm darált máriatövis, 20 gramm gyermekláncfű-gyökér és- levél, 20 gramm csalánlevél, 10 gramm nyírfalevél keverékéből két púpozott teáskanállal teszünk egynegyed liter forró vízbe, majd tíz percig állni hagyjuk. Reggeli után vagy helyett, és este, lefekvés előtt kúraszerűen, legalább három hétig igyuk.


• Máj- és epebántalmakra hatásos az articsóka, a feketeretek és a cékla leve.


• A zab igen sok könnyen oldódó ballasztanyagot tartalmaz, ezért kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet és megköti a felesleges epesavakat a bélben. Naponta háromszor eszünk egy-egy kanál zabkorpát.


• Az étlap összeállítása fontos: epepanaszok esetén lehetőség szerint ne együnk zsíros vagy édes ételeket.


• Kedvező emésztési zavaroknál a
cékla, az articsóka, a retek, a fokhagyma, a hagyma, a málna és a szilva (ez utóbbit a puffadás veszélye miatt különös gonddal mossuk meg). Ám epebetegeknél a hagymás ételekkel nagyon óvatosnak kell lenni!

• Hetente egy gyümölcs- vagy burgonyanap segíti az emésztőszervek kitakarítását és tehermentesíti a májat is.


Máj és a LÉLEK

A májbajok a saját viselkedésemből származnak. A felgyülemlett frusztrációim, a gyűlölködéseim, a féltékenységeim, az agresszivitásom mind-mind májproblémák megjelenésének rizikófaktorait növelik. Ezek az érzések egy vagy több olyan félelmet rejtenek  el, amelyeket nem lehet másképpen kifejezni. Hajlamos vagyok másokat könnyen kritizálni, elítélni. Állandóan sajnálom magamat. Valaki vagy valami ellen harcolok. Nagyon elégedetlen vagyok. Nehezen fogadok el másokat olyannak, amilyenek. Gyakran nincs elég életörömöm, mivel másokat irigyelek, ami felzaklat, és szomorúsággal tölt el engem. Meddig a pontig vagyok mindemellett készen arra, hogy erőfeszítéseket tegyek anyagi és spirituális téren? Még nem értettem meg, hogy amit mások szemére hányok, az saját magam tükröződése. Ez csak a saját tükörképem. Állandóan sajnálom magamat, és azt szeretném, ha mások változnának meg. Hol van itt a jó szándékom? Milyen erőfeszítést teszek én magam? Kevés életöröm lakozik bennem, az egyszerűség nem az erősségem. Májrák is kialakulhat, ha a számomra káros érzelmek már jó ideje felemésztenek engem. Gyakran előfordul, hogy a májrák a családdal vagy pénzzel kapcsolatos konfliktus eredményeként alakul ki, főleg olyan helyzetben, amikor attól félek, hogy hiányt szenvedek valamiben. Ideje hogy tudatosítsam magamban, hogy olyannak kell elfogadnom magamat, amilyen vagyok, és hogy meg kell tanulnom önmagamat jobban szeretni. Ha magammal kapcsolatosan képes vagyok szeretetre és megértésre, ez megnyitja az utat mások szeretetéhez és megértéséhez. Újra visszatér az életkedvem, életörömöm.
Forrás: Lelki eredetű betegségek lexikona

Kedves barátnőm írása a májrákról:

Végzetes támadás - gondolatok a májrákról
 
Testközelből láthattam a rettegett kórt, a májrákot, miközben Dr. Bursics Attila operált. Öt órán keresztül küzdött betege tumor-mentességéért. A fővárosi Uzsoki utcai Kórház sebészeti osztályán aktív „májmentő” munka folyik. Jakab Ferenc májspecialista szerint a májrák ellen védekezni csak és kizárólag megelőzéssel és felvilágosítással lehet. Májrákos betegekkel - főként betegségük kialakulásáról - beszélgettem. 
Itt olvashatjátok tovább a cikket: 
http://novervagyok.blog.hu/2012/02/05/vegzetes_tamadas_gondolatok_a_majrakrol
Remélem sok hasznos dolgot sikerült összehoznom!
 

Megjegyzések

  1. Körtvélyessy Andrea2012. március 7. 14:54

    Ez a bejegyzés azt hiszem mindenki igényét és kíváncsiságát kielégíti.Egy nagy gratula.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra