Tavaszi tisztulás formái.


A mai csemegém, egy finom reggelim, ami előkészítése lehet az új életformának:

 
Kóstoljátok meg nagyon finom.
Egyszerűen csak össze kell darálni, turmixolni a hozzávalókat, ki hogyan szeretné.
Jó étvágyat!!!!


Egy érdekes TV műsort láttam a tavaszi méregtelenítéssel kapcsolatban. A kísérletben  6 ember vett részt, a csoport egyik fele maradt a szokásos étrendjénél, a másik fele pedig leveket ivott egy hétig. Vettek tőlük vért a legelején, majd a legvégén. Az egy hét leteltével kiértékelték az eredményeiket. Nagyon meglepő volt. Azok aki nem változtattak az étrendjükön, nem is változott meg sem a súlyuk, sem a vérképük. A leveken élők vesztettek a súlyukból átlag 1.5kg-ot, és meglepő módon a vérképük sokkal de sokkal rosszabb lett. A szakértő kijelentette, hogy nem javasolja, hogy fojtassák.
Én megmondom őszintén nagyon meglepődtem ezen, hiszen a tavasz másról sem szól, mint a méregtelenítésről, léböjtről.

Kicsit utána keresgéltem, és ezt találtam:
Tihanyi András dietetikus szakértőnk véleménye szerint le kell szögezni, hogy méregtelenítés mint olyan, nem létezik. A szakemberek (orvosok, dietetikusok) döntő többsége szerint a testnek megvan a maga méregtelenítő mechanizmusa. Testünk lehetőség szerint véd minket a mérgek és kórokozók szervezetünkbe történő bejutásától, májunk pedig mind a testünkben termelődő, mind a kívülről bejutó veszélyes anyagokat ártalmatlan és kiválasztható formába próbálja átalakítani. Ez nem mindig sikerül, van, amikor ártalmasabb a szervezet terméke, mint az eltávolítandó anyag. Ezen azonban nem segíthetünk, és a csontjainkban, zsírszövetünkben felhalmozódó ártalmas anyagokat sem tudjuk célzottan eltávolítani. Mivel a méregtelenítő módszerek a táplálkozás korlátozásával járhatnak, ezek hatására nagy energia- és fehérjeigényű májunk működése romolhat. Emésztőrendszerünket azonban pihentethetjük a nagy lakomák után, az energiamegszorítás pedig gyulladásos folyamatokat is visszaszoríthat: ezt nevezhetjük a szervezet tehermentesítésének.

Én azt gondolom sokkal inkább szükséges egy átfogó koncepció, ami mentén az ember halad és "megújítja a testét, mint egy 3-5-10 napos kúra, majd ezután visszatérni a régi megszokott ételekhez, italokhoz. Ehhez igyekszem majd segítséget nyújtani egy programmal, amit most készítek.

Kúrák formái: 

Léböjtkúra
Az egyik legkedveltebb tisztítókúra, melynek során csak folyadékot fogyaszthatunk: vizet, gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat. A megnövelt folyadékbevitel feloldja a méreganyagokat és „átmossa” a szervezetet, a szilárd táplálék megvonása pedig tehermentesíti a gyomrot és a bélrendszert.
A szakértő véleménye:  Ma a léböjtöt bizonyos orvosok és természetgyógyászok egészségügyi problémák kezelésére alkalmazzák. Úgy vélik, a böjt hatékony fogyási módszer – ám élettanilag éhezés közeli állapotnak felel meg, így a dietetikusok általában nem tartják ideális módszernek a súlyfelesleg leadására. Sok esetben látványos eredményeket érhet el vele az erre kiképzett egészségügyi szakember (elsősorban orvos), ugyanakkor – mint minden beavatkozásnak, különösen ha betegségek is fennállnak – kockázata is van. A böjtöt ezért leginkább orvosi felügyelet alatt, böjtklinikákon javasolt végezni. Egy jól felépített böjtkúra tehát szakember vezetése mellett hasznos lehet önmagunk megismerésére és időnként bizonyos egészségi problémák kezelése szempontjából is.


Salaktalanítás
Ennek a módszernek a lényege a bélrendszer „kipucolása”, az emésztőrendszerben felgyülemlett salakanyagok kihajtása. Egyes nézetek szerint a vastagbélben pangó salakanyagok újrafelszívódásával mérgeződik a szervezet, a fontos tápanyagok pedig nem szívódnak fel. A salaktalanítás gyógyteákkal (például csalán-, gyermekláncfű-, szennateával) vagy speciális teakeverékekkel, keserűsós vizekkel zajlik – gyakorlatilag hashajtásról van szó. 
A szakértő véleménye:  A hashajtás kiváló módszer bélflóránk tönkretételére és életveszélyes helyzetek előidézésére a szervezet elektrolit-háztartásának megzavarásával. Rövid ideig végezve egészséges embernél a rizikó nem túl nagy, ám minél hosszabb ideig folytatjuk, annál veszélyesebb. Gyakori a hashajtókra való rászokás, ilyenkor a megkínzott belek maguktól már csak renyhe működést produkálnak. A kialakuló székrekedést sokan próbálják hashajtóval kúrálni, így ördögi kör jön létre. Ezért hashajtókat csak akkor használjunk, ha muszáj!Gyümölcs- és zöldségkúra
Az ilyen kúrák során nyers és párolt zöldségek, gyümölcsök, illetve bőséges folyadék fogyasztható. Hasonló eredményt ígér, mint a léböjtkúra, ám kevésbé tűnik drasztikusnak a szilárd tápanyagok fogyasztása miatt. 
A szakértő véleménye:  A léböjtnél valamivel kíméletesebben tehermentesíthet egy 1-3 napos tisztító, pihentető étrend, amit egészséges emberek otthon is alkalmazhatnak. Testünk változatosan reagálhat az étrendre, lehetünk energikusabbak és levertebbek is tőle. Elősegítheti a salakanyagok távozását a szervezetből, így egy-két kilóval csökkenhet a testtömeg – ez azonban főleg a béltartalom és a folyadék fokozott ürítéséből adódik, nem tényleges fogyásból.

Juharszirup-diéta és Neera-kúra
A hollywoodi filmsztárok kedvenc fogyókúrás módszere során egy hétig a napi menü juharsziruppal, citromlével és cayenne-i borssal „ízesített” víz – ebből két liter. Mellé korlátlan mennyiségű ásványvíz fogyasztható. A 8-9. napon narancslével lehet kiegészíteni a juharszirupos italt, a tizedik napon pedig ismét fogyasztható szilárd táplálék.
A Neera-kúra gyakorlatilag ugyanez, ebben a szirup a juharszirupon kívül pálmaszirupot is tartalmaz. 
A szakértő véleménye:  Józan ésszel nehezen elképzelhető, miként tudják elhitetni emberek ezreivel, hogy cukros-fűszeres víz fogyasztásával egészségesebbé válhatnak. Ez a módszer az életveszélyes vízböjt módosított változata. Senkinek nem ajánlhatom jó szívvel!

Beöntés (vastagbél-irrigáció)
A végbélnyíláson keresztül a vastagbélbe vezetett csövön keresztül nagy mennyiségű folyadékot juttatnak a szervezetbe, amely kiürül, és eközben kimossa a bélben felgyülemlett melléktermékeket. Kellemetlen és veszélyes folyamat. 
A szakértő véleménye: Ritkán lehet létjogosultsága a beöntésnek, inkább a bélflóra tönkretételére alkalmas módszer, különösen rendszeresen alkalmazva. A pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása az, ami védő hatással lehet bélflóránkra, bélműködésünkre, egészségünkre.

Méregtelenítő masszázsok
Vérkeringést, nyirokkeringést stimuláló masszázsok segítségével is szokás méregteleníteni: ilyenkor a bőrben felhalmozódott toxikus anyagokat próbálják kiüríteni. A felgyorsult vér- és nyirokkeringés segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Leggyakoribb módszer a nyirokmasszázs és a talpmasszázs. 
A szakértő véleménye: A szakember által végzett masszázs a testet-lelket megnyugtatja, serkentheti a bőrben vérkeringést, így lehetnek pozitív hatásai, méregtelenítésre azonban nem alkalmas.Működik, vagy sem?
Vannak, akiknek bejön a test tisztítása, és vannak, akik rossz tapasztalatra tesznek szert  valamely módszer alkalmazása során.

Kellemes pihenést és jó olvasgatást!


Megjegyzések

 1. Körtvélyessy Andrea2012. március 6. 11:31

  Soha nem tudtam olyan kúrát végigcsinálni,hogy csak igyak.A szervezetem tiltakozott.Viszont egy pár napos zöldség-gyümölcs kúra mindig jólesik.
  Én is hallom mostanában komolyorvosoktól akiknek lehet a véleményére adni,hogy a májunk normális esetben elvégzi a méregtelenítést.Persze,ha baj van a májunkkal,vagy extrém mértékű mérgezésnek van kitéve a szervezetünk az más.Amúgy elég ha a májunkat,vesénket segítjük gyógynövényteákkal.Mármint a működésüket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Andi, Te bele látsz az irományaimba. A következő bejegyzésem, pont a májról fog szólni.
   Köszönöm a hozzászólást.Látom most már a saját neveden.
   Köszi
   Judit

   Törlés
 2. Nagyon jól összeszedett tájékoztatás!:) Ügyes vagy Judit és nagyon köszönjük!

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm! Várlak vissza máskor is egy kis olvasgatásra!
  Üdv
  Judit

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Lélek.....Szem......Homlokcsakra