Még egy kis ADALÉK a romboló "élelmiszerekről.



 
A mai csemegém néhány általam elkészített finomság fotója, hogy e-mellé a bejegyzés mellé társuljon valami gusztusos, valami csalogató az egészséges(ebb) táplálkozás megvalósításának érdekében. (ezek a fotók még a múlt nyáron készültek, sajnos csak a telefonommal, így nem tökéletesek, )


Tegnap csak a legalapvetőbb "romboló" dolgokról írtam. De este amikor elalvás előtt végiggondoltam a napomat, mi jó volt benne, mit kellett volna másként csinálni, mit lehetett volna még jobban csinálni, akkor jutott az eszembe néhány dolog, amit még meglehetne említeni mint életünket romboló "ételek". Ezek pedig a :
színezékek, tartósítószerek, térfogatnövelő szerek, tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok ... Én megkockáztatom azt a kijelentést, hogy nincs ma olyan termék a boltok polcain, a cukrászdák pultjaiban, de talán még a piacokon is keresni kell azokat a termékeket, amik ne lennének valamilyen módon kezelve, (vagy az alapanyaguk amiből készítik) valamilyen adalékanyaggal ellátva. Cukrászként mi is használtunk olyan térfogatnövelő szereket amitől mutatósabbá váltak a termékek, hiszen nem csak a pocakunkat etetjük, de a szemünket is. Gondolok itt a nem idény gyümölcsökre is mint kezelt termékek. Hiszen még a zöldségeshez is sok esetben félig érett állapotba kerül, akkor ellehet képzelni, hogy hogyan utazza keresztül a félvilágot. Mitől érik meg a kamionba? Itt jegyezném meg, hogy kismamáknak pl. egyáltalán nem ajánlottak ezek a dolgok. Nekem a védőnő azt mondta, ha jól megmosom, megehetem. Erre a párom csak annyit mondott, ne vedd be ezt a "paraszt vakítást". Azt gondolod, hogy a héján keresztül nem szívódott be az az anyag a gyümölcs belsejébe? Ennek ellenére én időnként megettem egy banánt, vagy egy narancsot, a lényeg azt gondolom, itt is azon van, hogy mennyit eszünk belőle, mennyit viszünk be a szervezetünkbe. Hiszen az emberi test egy rendkívül "INTELLIGENS GÉPEZET",  és ámulatba ejtően hatékony méregtelenítő mechanizmussal rendelkezik. A bőr, a máj, a vesék, a lép, a nyirokrendszer, a különböző fehér vérsejtek és az általuk termelt antitestek,  mind együttesen szabadítja meg a szervezetet a különböző toxinoktól. Mindent megtesz azért, hogy a nem odaillő anyagokat kint tartsa, vagy ha már bejutott, akkor minél hatékonyabban eltávolítsa magából. (a méregtelenítésről még külön szeretnék majd írni) 

A wikipediából kimásoltam, hogy mik is azok az E számok:

Az E számok az Európai Unióban engedélyezett étel adalékanyagok rövid jelölései, amelyek a feldolgozott ételek címkéin gyakran szerepelnek Európában.

A hatályos szabályozás szerint „adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik”.

Az adalékok felhasználása évek óta folyó vita tárgya. Sok adalékanyagról a laikusok úgy gondolják, hogy olyan betegségek kialakulásáért felelősek, mint az allergia, a neurológiai betegségek, emésztési zavarok,rák, szívbetegség és arthritis, de ezeknek csupán töredékéről bizonyosodott be ez az állítás, és jó részük már nem is található az élelmiszeradalékok között. Az utóbbi években felmerült a kérdés, hogy az élelmiszeradalékok egy része genetikailag módosított eredetű. Néhányuk nem felel meg vallási (például kóser ) vagy vegetáriánus előírásoknak.

Az élelmiszer-adalékokról magyar nyelven is számos helyen olvashatunk. Ezeknek a forrásoknak a színvonala meglehetősen egyenetlen és jól tükrözi a közvélemény tájékozatlanságát. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal legutóbbi, nem reprezentatív felmérése szerint összesen 303 megkérdezett közül 46,9 százalék (142) úgy vélte, hogy az összes adalékanyagot be kellene tiltani. A válaszadók 35,6%-a (108) szerint az adalékanyagok veszélyesek lehetnek az egészségre, míg 14,5%-uk (44) gondolja ennek éppen ellenkezőjét, vagyis, hogy az adalékanyagok nem jelentenek veszélyt, mert szabályozott, ellenőrzött anyagokról van szó. A szavazók 3%-a vagy nem tudott választ adni, vagy teljesen ártalmatlannak tartja az adalékanyagokat.

Korunk élelmiszer-gyártása nem képzelhető el adalékanyagok használata nélkül. A fogyasztó igényli a széles termékválasztékot, a gyártó törekszik a költségek minimalizálására, s a lehető legegyszerűbben kivitelezhető technológiák alkalmazására. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a stabil, könnyen kezelhető anyagok használata, melyek lehetővé teszik a megbízható, állandó minőségű termékek gyártását.

Élelmiszer-adalékanyag akkor engedélyezhető, ha alkalmazásának szükségessége technológiailag igazolható és a kívánt cél más, gazdaságosan és technikailag megvalósítható módszerrel nem érhető el, illetve, ha a javasolt felhasználási szinten a jelenleg rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján nem jelent veszélyt a fogyasztók egészségére, valamint nem vezeti félre a fogyasztót. Az engedélyezett anyag biológiai hatását rendszeresen felülvizsgálják a legújabb tudományos eredmények figyelembe vételével. Ehhez nem fűznék hozzá semmit, ki-ki eldönti mi az igazság és mi a "parasztvakítás". 


Színezékek
100-109 – sárga
110-119 – narancsszínű
120-129 – piros
130-139 – kék és lila
140-149 – zöld
150-159 – barna és fekete
160-199 – egyéb
Tartósítószerek
200-209 – szorbátok
210-219 – benzoátok
220-229 – szulfitok
230-239 – fenilek, fenolok és formiátok (metanoátok)
240-259 – nitrátok
260-269 – acetátok (etanoátok)
270-279 – laktátok
280-289 – propionátok (propanoátok)
290-299 – egyebek
Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok
300-309 – aszkorbinsav (C-vitamin) és aszkorbátok
310-319 – gallátok és eritroaszkorbátok
320-329 – laktátok
330-339 – citrátok és tartarátok
340-349 – foszfátok
350-359 – malátok és adipátok
360-369 – szukcinátok és fumarátok
370-399 – egyebek
Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek
400-409 – alginátok
410-419 – természetes mézgák
420-429 – egyéb természetes szerek
430-439 – poli-oxietilén vegyületek
440-449 – természetes emulgálószerek
450-459 – foszfátok
460-469 – cellulóz vegyületek
470-489 – zsírsavak és vegyületeik
490-499 – egyebek
Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok
500-509 – ásványi savak és lúgok
510-519 – kloridok és szulfátok
520-529 – szulfátok és hidroxidok
530-549 – alkálifém-vegyületek
550-559 – szilikátok
570-579 – sztearátok és glukonátok
580-599 – egyebek
Ízfokozók
620-629 – glutamátok
630-639 – inozinátok
640-649 – egyebek
Egyéb
900-909viaszok
910-919 – szintetikus mázak
920-929 –  vegyes adalékok
930-949 – gázok
950-969 – édesítők
990-999 – habosító anyagok
Kiegészítő anyagok
újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem

Aki szeretne erről még több infót a wikipediaban egészen részletesen össze van szedve.


Ez van a BOLERO" italporban is!!!!! Aki eddig fogyasztotta és adta a gyermekeinek, ezentúl gondolja meg kétszer is!
Az aszpartam-(édes )mérgezés

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok . Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy  hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar . . Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz?
Egyszerű.
Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy  fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és több száz, a gyógyszereik miatti káros  mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.
Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer-  és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja . Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok , a  kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos  következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal  felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó  alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról.   Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.
Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi  anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe  lerakódni . A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.
További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek .  Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát . És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben  egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.
És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek  gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis  egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről ténylegesbizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak,  melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat" .

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen  ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az  sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam . Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek és ahol az aszpartam ellen szólók  felütik a fejüket, "ok megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ... Szerencsére az Egyesült Királyság  és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.

Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos"  alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.
Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
- szénsavas és rostos üdítőital,
- joghurt,
- fagylalt,
- reggeli készítmények,
- pezsgőtabletta,
- sportital,
- gyerekvitamin(!),
- lekvár,
- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .

Az aszpartam néhány mellékhatása : látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás,  részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger,  hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés,  kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.
Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki.  Ez egy elég régi cikk, de érdemes ezen is elgondolkodni.

Kíváncsi lennék a véleményetekre, Ti mit tudtok ezekről a dolgokról??????

   


























































































Megjegyzések

  1. Ez nagyon hasznos írás volt.A mesterségesédesítőszereket sosem edtem,családnak sem adtam.Az-az igazság,hogy én még csak nemrég kezdtem el fokozatosan a nyers étrendet,így még jócskán van főtt étel meg cukor is.De százszor inkább a rendes cukor mint a mesterséges.
    Szeretném megkérdezni,hogy a legfelső képen az a krém az milyen krém,és hogy csináltad.Olyan guszta kinézete van.Köszi.Körtvélyessy Andi.
    Nem tudom átállítani ezt a gépet,hogy ne a Nagyi színesent írja ki.Egy sosem használt blog cím,és folyton ezt írja ki.Olyan rossz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én magam is nagyon sok nyerset eszem, de mivel egy négytagú család élelmezését csinálom nap mint nap, akik nem igazán hajlanak az én hóbortomra, így az én konyhámban is sok a főtt étel. Sőt én is elcsábulok néha, erre arra. De azt gondolom, hogy ez nem baj, mert sokkal rosszabb lenne, ha elkészíteném és sóvárogva nézném ahogy eszik. Eszem belőle egy picit és ezzel kész. A Krém az első képen áztatott napraforgó mag. Egy éjszakára vízbe teszem a magot, másnap beleteszem a turmix gépbe, fűszerekkel, (só, bors,zöld fűszerek (amihez éppen kedvem van)és annyi vizet teszek hozzá, hogy olyan jó sűrű krémes állagot kapjak.Próbáld ki! Nagyon finom tud lenni. Néha úgy is csinálom, hogy vegyesen áztatok be napraforgó, dió, tökmag keverékét. Sőt van úgy, hogy pici tejfölt is teszek hozzá és akkor a párom is megeszi kenyérre kenve. Jó kísérletezgetést!!!! Jó Étvágyat!!!!!!

      Törlés
    2. Ja még csak annyit, hogy a nagyi színesen szerintem nagyon kedves!!!!!

      Törlés
  2. Ezt ki fogom próbálni.A Nagyi színesen,az az én blogom címe, de már töröltem és még mindig ez jelenik meg.
    Ja, az ajándékot feltetted, Azért kérdezem,mert már otthonról(anyuéktól)jött dolog is volt hogy elkallódott.Azóta mindig közlik,ha tettek fel valamit,így azonnal tudok érdeklődni a postán ha valami nem jött meg.
    Holnap péntek,Szép napot.Ma itéletidőben kellett járkálnom délelőtt.
    Andi
    Jaj! Csak ez a betűírás ne várna most rám.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra