Az élet ÉPÍTŐkövei....




Nagyon fontos a táplálékkiegészítés a mindennapjainkban. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek formájában, mivel még az egészséges táplálkozással sem tudunk megfelelő mennyiségűt ezekből a dolgokból elfogyasztani.

Aminosavak: A fehérjemolekulák (proteinek), vagyis élet építőkövei.
Az élő szervezetekben 25-féle aminosav található, ezek közül 20 fehérjeépítő. Az aminosavaknak két csoportja van. Az esszenciális és a nem esszenciális. 
 Az esszenciális aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.Az elsőrendű fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben, ilyenek az állati eredetű fehérjék: tej, tojás, hal, hús. De amennyiben a növényi eredetű táplálékainkat (másodrendű fehérjék) kiegészítjük magvakkal és hüvelyesekkel és egy változatos étrendet tartunk, akkor is biztosítani tudjuk szervezetünk számára a fehérje szükségletet.

Szabad gyökök: A sejtjeink végtelen ideig képesek lennének élni, ha megfelelő, optimális környezetben lennének. A szabad gyök olyan molekula, mely elveszítette egyik elektromos töltéssel rendelkező elektronját. Ahhoz, hogy újra visszaállítsa egyensúlyát, elragad egy elektront egy másik molekulától és ezzel káoszt okoz, mivel most a sértett molekula próbál valahonnan egy elektront ellopni.
A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért. Ez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok.

Antioxidánsok: Olyan atomok, vagy molekulák, amelyek le tudnak adni egy elektront anélkül, hogy maguk instabillá váljanak , állandóan pótolni kell őket. Friss zöldségekkel, táplálékban gazdag étrenddel biztosítani tudjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű antioxidánst. Legfontosabb antioxidáns: bétakarotin, Q10 koenzim, zöld tea, fokhagyma, magnézium, szőlőmagkivonat, C-vitamin, E vitamin,

Ásványi anyagoknak két csoportja van: a Makroelemek és Mikroelemek.
Azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen, mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk 4-5%-át teszik ki. Mik is ezek pontosan:
Makroelemek: Foszfor, Klór, Kalcium, Kálium, Magnézium, Nátrium,
Mikroelemek: Cink, Fluor, Jód, Kobalt, Króm, Mangán, Molibdén, Réz, Szelén, Vas

Az ásványi anyagokat bioelemeknek is nevezzük, mert nélkülözhetetlenek az élethez, akárcsak a vitaminok. Szükség van rájuk a hormonok, enzimek felépítéséhez is. És egy fontos dolog: nemcsak a mennyiségük, hanem az egymáshoz való arányuk is fontos!
Néhány példa: ha 25 rész vasra nem esik 1 rész réz, akkor a szervezet nem tudja felhasználni. A csontban a kalcium és foszfor aránya 2:1 a kellõ szilárdság és rugalmasság miatt. Ha a kalciummagnézium aránypárban túl alacsony a magnézium, az rákra hajlamosít.

Foszfor
Részt vesz az energiatermelő folyamatokban, hozzájárul az erős fogak és csontok kialakulásához. A foszfor származékai a sejten belüli ingerület (információ) átvitelhez szükségesek, így minden sejt (pl. az idegsejt és a hajhagymák) helyes működésének alapja. Szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.
Természetes forrásai: Szinte minden élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar - elsősorban savanyító adalékanyagként - egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.

Klór
Feladata a szervezetben: segíti az emésztést, megőırzi a ruganyosságot. Az ivóvizek klórozása
fertőtlenítésre szolgál. Kutatások szerint kapcsolat van a klórozott víz fogyasztása és az emésztő, illetve kiválasztórendszer rákos megbetegedése között. A klórozott víz fogyasztása tönkreteszi az E-vitamint, és elpusztítja a bélbaktériumokat.
Legfőbb természetes forrásai: asztali só, olajbogyó, tengeri moszat

Kalcium
A kalcium, támogatja a csontok egészséges fejlődését, megelőzi a csontritkulást. Szerepet játszik az emberi szervezetnél köröm és a bőr állapotának javításában, ingerlékenységnél, véralvadásban. Ajánlott a kalciumot magnéziummal együtt szedni, mert ez utóbbi nélkül a kalcium nem tud a megfelelő helyre beépülni, így a csontok, a fogak és a haj helyett a puha kötőszövetben rakódik le.
Felszívódásához D-vitaminra van szüksége
Túladagolásnál viszont lerakódik az érfalakon és trombózist vagy vesekövet is okozhat.
Természetes forrásai: tej, sajt, túró.

Kálium
A nátriummal együtt a káliumionok szabályozzák a szervezet vízegyensúlyát, felelősek a bőr víztartalmáért, továbbá kihatással van a szívritmusra. Szükséges a sav-bázis egyensúlyhoz, idegrendszeri ingerületek átviteléhez, izomműködéshez, sejtek energiaellátásához.
Természetes forrásai: zöld levelű főzelékfélék, burgonya, torma, paradicsom, dinnye, citrusfélék, banán, napraforgómag, mentalevél.

Magnézium
Az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle. A magnéziumnak idegnyugtató hatása van, ezért stressz oldó. Ezenkívül segíti a kalcium beépülését.
Természetes forrásai: alma, citrom, grépfrút, füge, mandula, dió, kukorica.

Nátrium
Biztosítja az idegek és az izmok megfelelő működését. A sejtek közti térben helyezkedik el
túlnyomórészt. Általában túlfogyasztástól kell tartanunk. Keménnyé teszi az ereket, magas
vérnyomást, vesebajt, agyvérzést okozhat. Egy hindu közmondás szerint mindenki egy
sóadaggal születik. Ha azt elfogyasztottuk, meghalunk. Csökkenthetjük a sófogyasztásunkat, ha étrendünkbe nagyobb rész nyers ételt iktatunk. (Bizonyára mindenki észrevette, hogy például a nyers sárgarépát só nélkül élvezetesnek, megfőzve viszont sótlannak érezzük.) Kerüljük a sóval tartósított élelmiszert, a konzerveket, mert azokban sokkal több sót találunk a kelleténél.

Vas
Hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Tünetei: vérszegénység, fáradékonyság, hajhullás, gyengeség, erőteljes szívdobogás. Vashiány léphet fel a szükségletnél kisebb bevitel (pl. vegetáriánusoknál, hiszen a hús jelentős vas forrás), felszívódási zavarok vagy különböző vérzések (erős menstruációs vérzés) miatt, de sportolóknál is gyakori.
Természetes forrása: húsok, tojás, máj, spenót, zöld

Cink
A cink minden sejtben az anyagcsere nélkülözhetetlen eleme, mivel több, mint 200 féle enzim alkotója. Fontos elem a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
Természetes forrásai: hús, osztriga, búzacsíra, sörélesztő, tökmag, napraforgó, tojás.

Jód
A pajzsmirigy-hormonok termeléséhez elengedhetetlen a megfelelő jód-ellátottság. Ezek a hormonok a szervezet összes sejtjének aktivitását befolyásolják. Alapvetően a sejtek oxigén felvételét segítik elő, ezáltal a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását szabályozzák. Hiánya szellemi és fizikai elmaradottsághoz, golyvához és csökkent pajzsmirigyműködéshez vezet.
Természetes forrásai: Tengeri halak, tengeri só, zöldségek.

Réz
Kizárólag az enzimek működésének biztosításán át vesz részt a biokémiai folyamatokban, ugyanis ez a nyomelem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék munkájukat a testben. Rézhiányban a vas nem tud beépülni a hemoglobinba, tehát vérszegénység alakul ki, emellett gyengül az immunválasz, csökken az érfalak rugalmassága, növekszik a vér LDL-koleszterinszintje. Ez utóbbi az érelmeszesedés egyik hajlamosító tényezője. A réz részt vesz a melanin képzésében, így fontos a megfelelő bőr és haj pigmentációhoz is. Ezen kívül javítja a haj szerkezetét, hiányában feltöredezik.
Természetes forrásai: teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, élesztő.

Szelén
Hatását tekintve antioxidáns, rákmegelőző. Különböző enzimek alkotórésze, ezáltal véd a szabadgyökök ellen, nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormon termelődéséhez. Hiánya esetén a jódhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek, emellett gyengül az immunrendszer, gyakorivá válnak különböző fertőzések, hullik a haj.
Fontos! Túladagolás hajhullást okoz!
Természetes forrásai: Hús, búzacsíra, brazil dió, barna rizs (gabonafélék).

Kén
Segít az agy normális működéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásában. Nélkülözhetetlen keratin nevű fehérje előállításához. Közreműködik a máj epe elválasztásában, és a baktériumfertőzések leküzdésében.
Természetes forrásai: tojás , lencse, sertés-marhahús, vörös vesebab, zöldborsó.

Folsav
Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához, az aminosavak anyagcseréjéhez és a nukleinsavak szintéziséhez. Javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Fontos szerepet tölt be a terhesség ideje alatt, mivel az embrió gerinciét lezáró folyamat csak a folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsav B-vitaminnal együtt késlelteti a haj őszülését.
Természetes forrásai: máj, élesztő, a zöld levélzöldségek, hüvelyesek, olajos magvak.

Mangán
Minden szövetünkben előfordul, de a májban van belőle a legtöbb, ezen kívül még a csontokban, vesében található meg nagyobb mennyiségben. A mangán az enzimek aktivátoraként működik, mind a szénhidrát, mind a zsíranyagcserében szerepet játszik, de a fehérje, DNS, RNS, inzulin szintézisében is részt vesz. Hiánya bőrkiütéseket okozhat.
Természetes forrásai: Zöld levelű főzelékfélék, borsó, répa, szemes gabonafélék, tojássárgája, dió.

Kobalt
Feladata a szervezetben: a B12 vitamin alkotórésze, a vörösvértestek képződésében vesz
részt.Legfőbb természetes forrásai: tej, és a bélbaktériumaink termelik, (valamint a B12 tartalmú fekete nadálytő és lucernacsíra).

Szilícium
Feladata a szervezetben: nagyobb mechanikai ellenálló képességet ad a kötőszövetnek,
inaknak, szalagoknak, csont, bőr, haj állapotáért felel, immunrendszert erősít.
Legfőbb természetes forrásai: főzőtök, fokhagyma, karfiol, répa, saláta, uborka, zsurló,
apróbojtorján

A vitaminok a következő bejegyzésem része.

További szép napot kívánok Mindenkinek!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra