Vitaminok

A mai csemegém, hogy a nap vidámabban és ritmusosabban kezdődjön, egy szuper kis zene lesz. 
http://www.youtube.com/watch?v=9LxAtgAKh0c
Jó szórakozást hozzá, Nekem nagy kedvencem, kedves nyári emlékekkel!


A-VITAMIN

A hámsejtek felelőse. A bőr, a gyomor-, a légutak-, a bélcsatorna-, a belső üreges szerveket bélelő nyálkahártya épségéért felelős. Természetes táplálkozás alkalmával A-provitaminként kerül a szervezetbe, amit tárol, és szükség szerint tud átalakítani az egészséges máj. Túladagolása csak vitaminkészítmény formájában lehetséges. Zsírban oldódó vitamin. 
Az A-vitamin Bvitaminokkal, D-vitaminnal, E-vitaminnal, kalciummal, foszforral és cinkkel együtt hat  legjobban. 
A májban tárolt A-provitamin (az A-vitamin elővitaminja) felszabadulásához cinkre van szükség. Feladata a szervezetben: segíti a szemet, megrövidíti a betegségek időtartamát, segít eltüntetni az öregségi foltokat, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat, a fogínyt. Segít megvédeni a C-vitamint az oxidáció ellen.
Legfőbb természetes forrásai: sárgarépa, zöld és sárga színű főzelékfélék, tojás, tejtermékek, sárga gyümölcsök, sütőtök, sárgabarack, cékla. Felszívódása függ az együtt elfogyasztott zsiradéktól.

B1-VITAMIN (TIAMIN)

Feladata a szervezetben: segíti a szénhidrátok emésztését, javítja a szellemi tevékenységet,
fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését. A cukorfogyasztók,
dohányosok, alkoholisták többet igényelnek, mert náluk gyorsan elbomlik.
Legfőbb természetes forrásai: barnarizs, zabliszt, Graham-liszt, legtöbb zöldségféle

 
B2-VITAMIN (RIBOFLAVIN)

 
Feladata a szervezetben: támogatja a bőrt, hajat, körmöt, elősegíti a száj, ajak, nyelv
gyógyulását, javítja a látást, anyagcserében közremőködik. Stresszállapotban megnő az igény,
hő és savak hatására nem megy tönkre.
Legfőbb természetes forrásai: tej, élesztő, leveles zöldfőzelék, gabonafélék, búzacsíra, barna
kenyér, gyümölcsök.

 
B3-VITAMIN (NIKOTINSAVAMID)


Feladata a szervezetben: szénhidrát anyagcsere, sejtlégzés, májvédő hatású.
Legőbb természetes forrásai: teljes gabonamagvak, zöldbab, borsó, karalábé, tej, élesztő

 
B5-VITAMIN (PANTOTÉNSAV)

 
Feladata a szervezetben: őszülést késlelteti, máj, bél és a bőr funkcióit javítja.
Legfőbb természetes forrásai: tej, teljes gabonamagvak, élesztő, rizskorpa, barnarizs,

 
B6-VITAMIN (PIRIDOXIN)

 
Feladata a szervezetben: fehérje anyagcsere, vérképzés, megakadályoz ideg- és
bőrbetegségeket. Legfőbb természetes forrásai: búzakorpa, búzacsíra, káposzta, tej, tojás

 
B12-VITAMIN (HIDROXOCOBALAMIN)

 
Feladata a szervezetben: elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, így
megelőzi a vérszegénységet, fokozza a gyermek növekedését és étvágyát, növeli a szervezet
energiáját, egészségesen tartja az idegrendszert, javítja a koncentráló-, emlékező- és
egyensúlyozó képességet. Legfőbb természetes forrásai: tojás, tejtermék, lucernacsíra, feketenadálytő

 
B13-VITAMIN (OROTSAV)


Felismerték, hogy a szervetlen ásványi anyagoknak szerves molekulákhoz kell kötődniük, hogy jól felszívódhassanak és eljuthassanak rendeltetési helyükre a szervezetben.  Stabil szerves kötés nélkül a szervetlen ásványi anyagoknak csak 1-9 %-a szívódik fel.
Legfőbb természetes forrásai: gyökérzöldségek, tejsavó

B17-VITAMIN (AMYGDALIN)

 
Feladata a szervezetben: Pusztítja a ráksejteket, a normális sejtekre nem mérgező. Számos
kutató rákellenes vitaminnak tartja.
Legfőbb természetes forrásai: köles, csírázó lucerna, lencse, almamag, sárgabarackmag,
szilvamag, körtemag, keserûmandulamag (naponta 5-10 szem).

FOLSAV (FOLACIN)

Feladata a szervezetben: elősegíti a fehérjék anyagcseréjét, nélkülözhetetlen a vörösvértestek
képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához. Véd a bélparaziták, és az ételmérgezések ellen.
Legfőbb természetes forrásai: sötétzöld levelű főzelékfélék, sárgarépa, tojássárgája,
sárgabarack, tök, bab, teljes búza- és rozsliszt.
 
C-VITAMIN

Feladata a szervezetben: szabályozza a sejtanyagcserét, érleli a vörösvérsejteket, részt vesz a
mellékvesehormon képzésében, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel
szemben, immunanyagok termelését segíti, a falósejtek baktériumokat bekebelező képességét növeli, stressz ellen véd. A dohányzás bontja, a stressz fogyasztja a C-vitamin készletet! Minden szál elszívott cigaretta 25-150 mg C-vitamint tesz tönkre! Segít
megakadályozni a nitrozaminok (rákkeltő anyagok) képződését.
Legfőbb természetes forrásai: friss zöldség, gyümölcsök, savanyított káposzta, paprika,
lucernacsíra, karfiol, krumpli, feketeribiszke, citrusfélék. A C-vitamin hőérzékeny, de csak a
szintetikus C-vitamin bomlik le már 70 C-fokon, az élő táplálékban más anyagokkal együtt fordul elő, amelyek védik. Ezért például a csipkeszörp - holott főzve készül - mégis tartalmaz C-vitamint.
 
D-VITAMIN (KALCIFEROL)

Feladata a szervezetben: a bélből való kalciumfelvételt és a csontépítést szabályozza. Növényi
olajokban elővitaminja található, ami a napfény hatására - a szervezet szükségletei szerint -
alakul át D-vitaminná. Túladagolása káros, de csak gyógyszerrel lehetséges.
Legfőbb természetes forrásai: csiperkegomba, zabpehely, tejtermékek, olajosmagvak, hidegen sajtolt olajok.

E-VITAMIN (TOKOFEROL)

Feladata a szervezetben: megőrzi a fiatalságot, késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező
öregedést, az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen,
megakadályozza a véralvadékok keletkezését, illetve elősegíti azok oldódását, mérsékli a
fáradtságot, gátolja az ízületek körüli hegesedések keletkezését. "Termékenység-vitamin".
Legfőbb természetes forrásai: búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, teljes
gabonamagvak.

F-VITAMIN (LINOLSAV)

Feladata a szervezetben: segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az artériákban,
egészségesen tartja a bőrt és a hajat, kalciumot juttat a sejtekbe, segíti a fogyást a telített zsírok elégetése révén.
Legfőbb természetes forrásai: hidegen sajtolt növényi olajok, (búzacsíra-, napraforgó-, szója-,
mogyoróolaj), dió, mandula, avokádó, busából készített halolaj-kapszula, Ligetszépe olaj.

K-VITAMIN (FILLOKINON)

Feladata a szervezetben: segít megakadályozni a belső vérzéseket. Mérsékli a túlzott
menstruációs vérveszteséget. Elősegíti a megfelelő véralvadást, rész tvesz a protrombin
képzésében.
Legfőbb természetes forrásai: joghurt, lucerna, szójaolaj, leveles zöldfőzelékek, paradicsom,
káposzta, bélbaktériumok is termelik.

P-VITAMIN (PERMEABILITÁSI VITAMIN)

Feladata a szervezetben: megakadályozza, hogy az oxidáció tönkretegye a C-vitamint, erősíti a kapillárisok falát, ezáltal véd a véraláfutások ellen, segít a fertőzésekkel szembeni 
Legfőbb természetes forrásai: citrusfélék (citrom, narancs) terméshéjának fehér rétege és a
gerezdek elválasztó fala, sárgabarack, hajdina, szeder, cseresznye, csipkebogyó, fekete ribiszke.

U-VITAMIN (METILMETIONIN)

Feladata a szervezetben: elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a
regenerálódását, 
Legfőbb természetes forrása: nyers káposzta

Sok vitamint a beleinkben lakó baktériumok előállítanak. Sajnos az antibiotikumok
tönkreteszik a bélflórát, ezért ilyen esetben a vitaminok pótlásáról célszerű gondoskodni,
illetve a bélflóra mielőbbi helyreállítása érdekében lépéseket kell tennünk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ételeink pH-értéke

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Lélek.....Szem......Homlokcsakra