Táplálkozási formák



Az életmód váltást leginkább a táplálkozásunk átformálásával szoktuk kezdeni. Hiszen ha a "testünk jól van", az kihat mindenre, a lelkünkre, a hangulatunkra, a megjelenésünkre, az önbizalmunkra.

Így első lépésként a táplálkozás szabályait vettem sorra.

A következő lépés, hogy azt tisztázzuk, hogy hogyan, miben szeretnénk változtatni a táplálkozásunk terén.
 Mi az amit képesek és hajlandóak vagyunk megtenni.

Hiába határozzuk el, hogy holnaptól csak nyerseket eszünk,  ha valójában azt gondoljuk, hisszük, hogy a táplálkozásunkhoz hozzá tartozik napi legalább egy "meleg, főtt" étkezés.

A hiedelmeink, nagyban befolyásolják, hogy mi az amit megtudunk tenni, betudunk vezetni a táplálkozásunk megváltoztatásánál és mi az amit nem.

Fontos, hogy ne egy diétát válasszunk, mert az egy bizonyos ideig tart, és utána szinte biztos, hogy visszatérünk a régi életmódunkhoz. Kísérletezgessünk, legyünk kreatívak, ismerjük meg a szervezetünket, testünket, hogy mire, hogyan reagál. Illetve milyen dolgokat eszünk meg szívesen és mi az amit csak csukott szemmel tudunk legyűrni, pedig azt mondják róla, hogy egészséges. 

A legnagyobb hiba, ha abban látjuk a megoldást, hogy mindent megvonunk magunktól. Mert minél inkább "nemet mondunk", annál inkább kívánjuk.

Számtalan táplálkozási irányzat született már. Időnként egyet-egyet felkapnak, divatot csinálnak belőle.
Összegyűjtöttem néhányat, hogy mindenki, aki elolvassa, kapjon egy képet a különböző életmódokról.
Bármelyik működőképes lehet, ha tudunk benne hinni és eltudjuk fogadni a benne lévő "megszorításokat", elveket. A legfontosabb, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire és akkor pontosan tudni fogjuk, hogy jó-e amit csinálunk vagy módosítanunk kell, esetleg más irányzatot kell választanunk.


Néhány közülük:



 VEGETÁRIÁNUS

Talán bizarrul hangzik, de van az ételeknek információtartalma is.
Hiszen minden élő kapcsolatban van egymással, és emlékezik is.

Milyen információt hordozhat például a hús?
Mi lehetett az állat utolsó "gondolata" a vágóhídon, amikor megérezte a veszélyt? 

Mellékveséje másodpercek törtrésze alatt elárasztotta a vérét a "támadj, vagy menekülj!" hormonnal.
És ezt a - minden sejtjéhez eljutott - információt a hús fogyasztásakor sajátunkká tesszük. 
A vegetárius népeknél talán ezért kevesebb az agresszió.

Az új TEGA-elmélet szerint a másik információ, amit a vágóhídra hurcolt állattól átvehetünk,
az a "mozdulatlanság". Az állatvilágban mozdulatlanná dermedve igyekeznek elkerülni a veszélyt.
Ez magyarázatot adhat arra a közismert tényre, hogy a húsevők nagy részére a reuma, a köszvény,
(a mozdulatlanság) a mozgásszervi betegségcsoport jellemzi
Hogy kinél lesz erősebb az agresszió és kinél a mozdulatlanság, azt talán a hajlam,az egyén.

Az előbbiek fényében nem meglepő, hogy van olyan táplálkozási irányzat, amely kizárja az állati ételek
fogyasztását. Kizárólag növények - zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magvak -alkotják a vegán
étrendet.
Ha tejterméket is fogyasztanak akkor laktovegetáriusnak, ha tojást is, akkor ovo-laktovegetáriusnak nevezik
étrendjüket. Az ételek egy részét nyers fogyasztásra javasolják. 


MAKROBIOTIKA


(Michio Kushi japán professzor a mai képviselője, kidolgozója).


 A makrobiotika görögül hosszú életet jelent,s követőinek is azt ígér. 
Alapfilozófiája szerint az ember a világ része és a világmindenség törvényszerűségei vonatkoznak rá. Ha megszegi azokat, az egészségével kell fizetnie érte. A makrobiotikus nem eszik húst, tojást,
tejtermékeket, vegyszerezett növényeket, finomított élelmiszereket. Természetesen nem fogyaszt babkávét,
alkoholt és nem dohányzik. Főzött gabonát, hüvelyeseket, főzelékeket és gyümölcsöt eszik. Így étkeznek a
Zen papok is, akik hosszú életűek, friss szellemi és fizikai teljesítőképességűek. Alapélelem a mag és a gabona, főzéshez hidegen sajtolt olajat, ízesítéshez tengeri sót, szójatermékeket, cukor helyett kevés mézet, mazsolát, aszalt gyümölcsöt használnak.
Az általánosan elfogadott makrobiotikus étrend a következő: gabonák, magvak 50-60%, zöldségek 20-30%, babok, hüvelyesek 5-10%, levesek 5-10%.
Ezenkívül az éghajlatnak megfelelő gyümölcsöket, makrobiotikus italokat, hagyományos nem izgató hatású teákat fogyasztanak. A makrobiotikus étkezési mód nem veszélyes, költségvetése alatta marad a hagyományos étkezésének.Kushi professzor módszerével az AIDS-et és a rákot is gyógyítja.

A piramis-elv reprezentálja a makrobiotikus táplálkozás szerkezetét.
A heti étrend összeállításához segítséget nyújthat. A gabonák, magvak 50%, gyümölcs, tea 8%,levesek 10%,
babok, hüvelyesek 6%, zöldségek 28%

JÓGAKONYHA

Az étrend kialakításakor két szempont érvényesül: az ajurvéda sok ezer éves tapasztalata és az ezekkel megegyező erkölcsi elvek. "A nem ártás szabálya", mint erkölcsi alapelv is fontos szerepet kapott az étrend jellegének kialakításában. A vegetárius étrendet követik. Tojást nem fogyasztanak, mert az potenciális életet tartalmaz, de tejet igen, mert a fejés mentes az erőszaktól.

AJURVÉDA

Az ajurvéda ősi természetes élet- és gyógymódrendszer. Jelentése: Az Élet Könyve. Az ajurvéda a helyes táplálkozás megállapításakor figyelembe veszi a környezetet, az évszakot, az egyén alkatát, a rendelkezésre álló ízeket (édes, sós, keserű, savanyú, csípős, fanyar), a nyersanyagokat és végül az egyén esetleges egészségügyi problémáit, valamint a 3 alaptípushoz (vata, pitta, kapha) tartozását. Kiegyensúlyozottnak tartja, ha az étrend helyes arányban tartalmaz érett gyümölcsöket, csonthéjasokat, házi tejet, termesztett és vadon nőtt zöldségeket párolva, főtt gabonaféléket és hüvelyeseket. Izgató hatásúnak tartja a fűszereket, az olajat, a húst és a halat. Alaptápláléknak a barnarizst tekinti. 

MAZDAZNAN

A MAZDAZNAN természettudományos életmód, filozófia, rendkívül sokoldalú. Az életben előforduló minden tevékenységre külön-külön ad tanácsot. A szeretetre, vidámságra, belső harmóniára épülő
Mazdaznan-életmódban legfontosabb a 7 ütemes, ritmusos, tudatos légzés, majd ezt követi a táplálkozás,
amely több ezer éves tapasztalatokra és az ételek helyes kombinációjára épül. Létjogosultságát a modern
tudomány is igazolta. Mazdaznan táplálkozástan alapján létesült Texas állam területén az első
természetgyógyászati szanatórium Dr. Herbert Shelton vezetésével, ahol az ételek helyes kombinációjára
építik a gyógyító diétát.
A Mazdaznan-ban fontos az is, hogy az asztalunkra kerülő zöldség, gyümölcs friss legyen és kívül-belül
tiszta, azaz biológiai termesztésből származzon, ami a Mazdaznan szerint többek között azt jelenti, hogy a
növény előállítása során csak növényi eredetű trágyát kapott. Ez azért lényeges, mert az állati trágyával
kezelt földből táplálkozó növények betegségcsírákat hordoznak magukban. Az egy étkezés során felhasznált
ételeknek illeniük kell egymáshoz. Már említettük a húsnélküliséget, most ki kell egészítenünk ezt azzal, 
hogy a Mazdaznan vegetáriánus és varietárius, azaz a különféle ételeket tudatosan kombinálja,
hogy azok anyagai egymást kölcsönösen kiegészítve az életerők serkentését elősegítsék. Előnyös kombinációk egész sorát találhatjuk a Mazdaznan receptek között. Étkezésünkben a nyerskoszt fő szerephez jut.
Nyáron összes elfogyasztott táplálékunk kb. 85 %-ának nyerskosztból kellene állnia. A hidegebb idő beálltával egyre több főtt étel szerepel az étlapon. Az ételek helyes elkészítéséről is tanít a Mazdaznan. Például a zöldségek elkészítését illetően. Hibás az a gyakorlat, miszerint a zöldséget vízben megfőzzük, és utána leöntjük a levét. Ezzel szemben, ha a zöldséget saját levében pároljuk vagy megsütjük, akkor nemcsak egészséges ételt készítettünk, hanem finomat, ízletest is.

Kellemes estét, jó pihenést mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ételeink pH-értéke

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Lélek.....Szem......Homlokcsakra