Az önmegvalósítás magasiskolája


 
Arra sajnos már nem emlékszem, hogy hol találtam ezt az anyagot, de most, gondolom nem "véletlenül" gépembe rátaláltam.

Vajon hogyan élsz? Ahogy szíved szerint élni szeretnél? Vagy ahogy szerinted elvárják tőled a többiek? Komolyan vesznek? Elfogadnak? Vagy félsz szembenézni a valósággal? Most segítünk, hogy igazán önmagad lehess!

A negatív belső hang az, ami elbátortalanít, rezignálttá tesz. Az a baj, hogy ezt a belső hangot kritika nélkül az igazság hangjaként fogadod el. (Erre különösen a Rákok, a Mérlegek, a Bakok és a Szűz jegyűek hajlamosak…) Egy pillanatig sem kételkedsz benne, hogy ügyetlen (csúnya, buta, értéktelen, stb.stb.) vagy. Sőt, ha valaki az ellenkezőjét állítja, azt hiszed, most hízelegni akar. Vagy vigasztalni próbál. Ez a negatív belső hang rengeteg energiát emészt fel, és arra már alig marad, hogy változni, változtatni tudj.


A Kosok, Oroszlánok, a Skorpiók könnyebb helyzetben vannak, mert képesek az építő önkritikára, ők ugyanis folyamatosan azt akarják megmutatni, hogy igenis többre képesek, mint amit a környezetük ki tudna nézni belőlük. Őket minden negatív vélemény (lehet az külső és belső kritika) a probléma megoldására készteti.


Nyomd el a negatív belső hangot!

– Tedd tudatossá, amikor éppen félsz, vagy bánatosnak, lehetetlennek, csúnyának, butának, ügyetlennek érzed magad.

– Keres meg a gondolatot, amelyik a rossz érzést okozta. Az agykontroll arra tanít, hogy minden magadról mondott negatív kritikát azonnal vonj vissza („töröl, töröl”). 

– Találj ki olyan ellenérveket, amelyek a negatív gondolataidat gyengítik. Nem elég a kijelentést egyszerűen pozitív irányban megfordítani. Ha valakit sokkal szebbnek találsz magadnál, akkor ne azt mondogasd, hogy „én is vagyok olyan szép!”, úgysem fogod elhinni. Inkább olyan ellenérvet találj ki, amit el is hiszel. Például, hogy „ő ragyogóan néz ki, én viszont sokkal okosabb és meggyőzőbb vagyok…”

– Ne azzal kezdj a dolgokhoz, hogy „ez nekem úgysem fog sikerülni”, hanem úgy, hogy „ez most biztosan jobb lesz, mint az előző próbálkozásaim”. És meglepve tapasztalhatod majd, hogy tényleg jobban sikerül… 

– Oldd ki a fejedből a régi pesszimizmus-programot. A sportolók nem véletlenül „gerjesztik” magukban meccs előtt, a „mi vagyunk a legjobbak”-érzést, ugyanis mire kimennek a pályára, tényleg ezt fogják majd érezni. És e szerint is cselekszenek. 

– A pozitív gondolatokat úgy is erősítheted, ha összeírod, mi mindent sikerült elérned aznap (a héten, a hónapban, vagy az eddigi életedben! Regisztrálj mindent, amit jól tudsz, amiben ügyes vagy, amit szeretsz magadban. Írd össze, mi az, amit szépnek, vonzónak találsz magadon. És ezeket a pozitív tulajdonságokat naponta idézd fel, a listát, amire felírtad őket, többször is olvasd el. 

– Ne másokhoz mérd magad, hanem régebbi önmagadhoz vagy leendő önmagadhoz!!

– Válaszd ki az elérni kívánt tulajdonságokat. Pontosan tudnod kell, hogy milyen szeretnél lenni. Csak így tudod pontosan megcélozni, aztán pedig elérni a célokat. 

– Gondold végig, mit szeretnél. A siker titka, hogy tudni kell kívánni. (Ugye, olvastad a Titok című könyvet? Ismeret az Univerzum Törvényét? Ami kívánsz, valóra válik. Tehát ügyesen kell kívánni, hogy valóban az valósuljon meg, amit szíved szerint szeretnél. A jól megfogalmazott kívánság fél siker. Mindig pozitív tartalomra kell gondolni. A NEM-et az univerzum nem ismeri. Tehát ha félénk vagy, ne arra gondolj, hogy „többé NEM LESZEK félénk!” 

– Ezt a vágyad fogalmazd meg úgy, hogy „leküzdöm a félelmeimet”, vagy „Bátor leszek!”! Vagy még jobb, ha már jelen időben mondod: „bátor vagyok!” Minden kívánság kifejezhető egy-egy pozitív mondatban. Eleinte furcsának fog tűnni, hogy olyasmit állítasz, hogy olyasmit állítasz, ami még egyáltalán nem igaz. Lehet, hogy hízelgésnek vagy önámításnak érzed. De minél többször ismételed, annál magától értetődőbbnek találod majd. S a végén elfogadod igazságnak, úgy fogsz viselkedni. 

Önmegvalósítás a hétköznapokban

Naponta adódnak olyan helyzetek, amelyek során mindenkinek a jogaiért kell harcolnia, vagy azért, hogy figyelemmel legyenek rá.

Mit teszel, ha valaki sorban állás helyett eléd tolakszik? Ha megjelenik az ajtódban egy erőszakos, lerázhatatlan ügynök, vagy az utálatos szomszéd? 

-Ha Kos vagy, azonnal ráförmedsz, lerázod, kiadod az útját. 
-A Bikák dühösen magukban fortyognak, de rossz napjukon a lábukra is lépnek, 
-Az Ikrek szóvá teszik, 
-A Rákok morognak, 
-Az Oroszlánok üvöltenek, 
-A Szűzek csípős megjegyzésekkel illetik, 
-A Mérlegek inkább félreállnak, 
-A Skorpiók hallgatnak ugyan, de már azon törik a fejüket, hogyan adják vissza az őket ért sérelmet, 
-A Nyilasok kioktatnak.
-A Bakok hallgatnak, 
A Vízöntők kellemetlen helyzetbe hozzák az udvariatlan személyt, 
-A Halak beletörődve „várják sorsukat”, hagyják, hogy az erőszakos érvényesüljön. Ha ilyenkor, ha nagy hangon panaszkodsz, az aligha hozza meg a kívánt eredményt. A másokkal való érintkezésben sokszor a jól megválasztott taktika segít.

Beválhat az „elakadt lemez” módszer is. Ha az akaratodat érvényre akarod juttatni, nem szabad vitába keveredni, mert fennáll a veszélye, hogy a vitapartnered érvekkel, kérésekkel, fenyegetéssel vagy szidalmakkal sarokba szorít. A következő módszerrel minden esetben szilárd maradhatsz, és a makacsságod segítségével jó esélyed lesz a sikerre. (Ezt a bikák ösztönösen is gyakran alkalmazzák!) Függetlenül attól, hogyan reagálsz a vitapartneredre, ismételd meg, amit akarsz. Mint amikor elakad a tű a hanglemezen. Hogy ne tűnj betanított papagájnak, variáld a mondandódat, de a lényeg maradjon ugyanaz!


Döntsd el, hogy mit akarsz elérni, és fogalmazd meg egy mondatban! Például „Kérem vissza az árát!” Érzékeltesd, hogy messzemenően megérted a másik érveit, de ragaszkodj a saját álláspontodhoz. „Értem, értem én, de a pénzemet szeretném visszakapni!!!....”

 Sok hasznos infó az önmegvalósításhoz!

Megjegyzések

  1. Körtvélyessy Andrea2012. április 17. 16:05

    Én bika vagyok.Abszolút teljes mértékben kerülöm a konfliktusokat és veszekedéseket.De valahogy a magam csendes,mosolygós módján mindig célt érek.

    VálaszTörlés
  2. Én régen a csípős megjegyzős voltam, most az elfogadó, sőt inkább mosolyogva előreengedő.

    VálaszTörlés
  3. Körtvélyessy Andrea2012. június 9. 14:03

    Szia Judit.Mivan veled? Hova tűntél? Látom a blogba sem írsz.Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra