Ha Anyának jó, a BABÁNAK még jobb.

Szoptatás kontra tápszerek. Természetes hogy az anyukák alapvetően szoptatni szeretnék a babájukat és ezért igyekeznek is mindent megtenni. Viszont sokszor pont emiatt a nagyon akarástól, a szorongástól,  vagy az elapadástól való aggódás miatt nincs elég tej. Nagyon sok olvasnivaló áll rendelkezésre, amiből az anyukák sok-sok megnyugtató dolgot tudnak magukhoz venni, ezzel csökkentve a szorongást.
Ilyen pl. ez is: http://www.szoptassugyesen.hu/
Már a baba megszületése előtt ellehet kezdeni felkészíteni a mellet a szoptatásra. Gyengéd masszírozással, a mellbimbók enyhe de céltudatos körkörös mozgatásával.

A gyermek a betegségek elleni oltóanyagot az anyatejjel szívja magába, sőt a bélbaktériumok kifejlődéséhez szükséges indíttatást is így kapják meg. 
Az ember bélflórája olyan mint az ujjlenyomata egyedi, csak rá jellemző. 

A gyermek lelki fejlődéséhez is hozzájárul az a bensőséges kapcsolat, amit csak szopizáskor tud az anyuci kialakítani a babájával.
Miután  baba megszületett a lehető leghamarabb mellre kell tenni, még akkor is ha nem szopizik, erre inkább az anyának van szüksége, ezzel is segítve, hogy minél hamarabb beinduljon a tejképződés.  De az sem másodlagos, hogy ezáltal visszajelzés érkezik a méhbe, hogy a szülési folyamat befejeződött. Mire befejeződnek az utófájások és utóvérzések.

Az anyuci táplálékának melegnek kell lenni, de nem forrónak. Nem szabad hideg hűtött üdítőt, fagylaltot, szóval hideget ennie, mert a teje elapad. Nagyon fontos, hogy ne nyúlkáljon hideg vízbe mosás, vagy  mosogatáskor, sőt ha lehet etetés előtt melegítse fel a kezét. A megfázással járó hurutosodás bekerül a baba szervezetébe is. 

A tejképzésben jelentős szerepet játszanak a zöldségek, zöldfélék, sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, csicsóka, a K betűs dolgokat nagyon tiltják, mivel felfúvódást okozhat, de nem biztos, hogy okoz is. Ha valaki a legkisebb felfúvódást is tapasztalja, akkor fűszerként lehet alkalmazni fehérmustármagot, köményt, édesköményt. 

Mindent nagyon alaposan meg kell rágni, ez az egyik legfontosabb a táplálkozásnál, azután, hogy mit is eszünk. 

Szigorúan kerülni kell a vízhajtó szereket (persze itt nem gyógyszerekre gondolok), petrezselyemzöld, gyermekláncfű, spenót. 

Az anya táplálkozásában nagy szerepe van a tejképző táplálékoknak, ilyenek pl. a gabonafélék, zab, rizs, köles. 
A búza fogyasztás egyik legjobb formája a búzaleves. 1 csésze biobúzát, 24 órára vízben áztatjuk, majd 4 órán át, enyhe tűzön főzzük. 

Fűszerek közül hasznos a kakukkfű, bazsalikom, majoránna, kömény, édeskömény, ánizs, erjedésgátlók. Mind a friss, mind pedig a szárított csalánlevél is nagyon hasznos. 

Nem csak nasizás gyanánt, de jó tejképzők a szárított (aszalt) gyümölcsök. Az aszalás megszünteti a gyümölcs savasságát. 

Nyers gyümölcsöt soha sem szabad gabonafélékkel együtt fogyasztani, mert azok összeerjednek. Az erjedést a puffadás mutatja. A csonthéjas gyümölcsök könnyen okozhatnak szelesedést, puffadást. Nyers gyümölcsöt lehetőleg önálló étkezés gyanánt egyen az anyuci, ne keverje mással.

 A savanyúságok a szoptatás idején kerülendők, mert elapasztják a tejet.
A hűtőházi narancs, banán, az éretlen gyümölcsök, a savanyú alma, mind mind tejapasztó hatású, nem beszélve arról az anyagról ami a narancs és a banán érését segíti, a kamionba.

Sok folyadékot kell az édesanyának magához vennie, elsősorban lédús gyümölcsök, zöldségek formájában, és az is nagyon fontos, hogy ne egyszerre hajtsa le az innivalót, hanem kis kortyokban és nem akkor amikor már nagyon szomjas, hanem egész nap folyamatosan.

Esetleges székrekedésre a legjobb szer: aszaltszilva, tamarin  lekvár, de az érett paradicsom is kiváló.

Az élvezeti cikkek, az alkohol, a cukor, a só, az ecet, a gyógyszerek, konzervált tartósított élelmiszerek, a cigaretta, gyógyszerek mind-mind nyomott hagynak a tejben, szóval szigorúan TILOS.

A mosogatószerekre is érdemes odafigyelni, mert előfordulhat, hogy az elmosogatott edények falán ott maradhat és beleoldódhat az ételekbe. 

Az élesztővel készült ételeket is jobb mellőzni. 

A fehérjében gazdag táplálkozás silányítja az anyatejet, szóval nem tanácsos. 

Az apuci legfontosabb feladata a lehető legnyugalmasabb környezet biztosítása mind a baba, mind pedig az anyukája számára, a lehetőségekhez képest minél hosszabb ideig. 

A szabad levegőn tartózkodás is jótékony hatású, főleg ha társul hozzá légzőgyakorlat is.
 
Kezdetben a csecsemő a táplálékkal még nem küzd, nem tudja egyénileg alakítani. Ekkor még minden vegyi átalakulás nélkül kerülnek az anyatej összetevői a bélfalakon át a gyermek vérébe. Majd az idő elhaladtával a bélfal egyénivé válik és egyre kevesebbet enged át a táplálékból szűrés, átalakítás nélkül.

Fogyókúrázás kimondottan tilos a szoptatás alatt, mivel a zsírszövetekhez kötődő "mérgek" felszabadulnak és a tejjel a gyermekbe átkerül.

Az anyatej összetétele és minősége állandóan változik. A korai tej, az első napok teje sűrű, és jellemzője a hashajtó hatás, amire azért van szükség, hogy a magzatszurok minél hamarabb távozzon a babából. 


Az emésztőrendszer kialakulásában és a bélflóra korai létrehozásában az előtejnek is jelentős szerepe van. 


A tudás az ÖSZTÖN! Hagyatkozzunk rá bátran mi nők, és nem fog bennünket gyötörni az aggodalom.


A leginkább bevált, a 4 órás szoptatási idő. Csak azért nem szabad a babát felébreszteni, mert az óra szerint letelt az idő. A csecsemőnek úgy mint a felnőtteknek szükségük van táplálkozási szünetekre. Ezért meg kell várni, míg a baba kéri a táplálékot. Felesleges a babákat állandóan mérni és amiatt aggódni, hogy 10 grammal kevesebbet evett, mert ez káros a babának, hiszen az anya rezgését átveszi a baba, illetve reagál rá. Éppen elég a heti egyszeri mérlegre tevés, hiszen nem az a fontos, hogy mennyit szopik, hanem, hogy mennyit használ fel belőle.  

A szoptatás menete: Az első periódus 3 perc. Ekkor kell büfiztetni, hogy a feleslegesen lenyelt levegő eltávozzon. Ezután, hogy habzsolt egyet a baba és már nem olyan éhes, sokkal nyugodtabban fogja folytatni. Viszont fontos, hogy a szopizás ne tartson 20 percnél tovább, mert akár be is gyulladhat az anya melle. 
Fontos, hogy addig ne etessük újra a babát  amíg az előző etetés végtermékét nem produkálta a baba a pellusba. Soha ne etessük túl, ne ösztönözzük arra sem most, sem a későbbiekben, hogy többet egyen annál, mint az ő szükséglete, mert ezzel járulunk hozzá, hogy elhízzon.

 A baba veseműködése is a mamán múlik. Hiszen ha sok sót fogyaszt az károsíthatja a  baba veseműködését. 


Amennyiben a baba jól szopizik és nem indokolja semmi extra dolog, akkor a szopizás elegendő folyadékhoz juttatja. Azonban ha mégis szükség van teáztatásra, akkor  csalán, a ctromfű, a zsurló, a fodormenta tea jó. Mindenképpen olyan cumisüvegből adjuk, amiből nehezen jön, hogy megkeljen dolgoznia érte. Mert ha hozzászokik, hogy az üvegből könnyebben jön mint az anyuciból, akkor többet nem lesz hajlandó megdolgozni a táplálékért. 


5-6 hónaposan már elkezdődhet a hozzátáplálás. 
A következő bejegyzésben erről szeretnék írni.
Jó olvasgatást. 

Mosolygós, napfényes, szép napot kívánok mindenkinek!!!


Megjegyzések

  1. Ismét nagyon hasznosat írtál, köszönöm, nagy hasznát fogom venni!!
    Engem mindenki elrettent a gyümölcsöktöl: "..majd meglátod hogy felfújja a babát!", meg "...allergiát kaphat..."
    Viszont áprilisi bébi lesz, és én nyáron már nagyon szeretnék gyümölcsözni, mert olyankor alapvetöen ezeken élek :) Te milyen gyümölccsel kezdenél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Engem is riogattak a gyümölcsökkel, de én sokat ettem. Az én pici fiam június végén született és én amint volt dinnye, meg kopasz barack, szinte azon éltem. Én szeretem a cseresznyét is nagyon, de az valamiért valóban puffaszt, így azt kihagytam. Viszont ettem meggyet is. Sajnos mire mi oda kerültünk, hogy hozzátáplálás, tél volt, így már majdnem 1 éves volt mire kapcsolatba került idény gyümölcsökkel. Viszont én mindent adtam neki. Még epret is, amit elvileg nem lehetne. Semmi baja nem volt. A lényeg, hogy egyszerre csak egy félét kell enni és ha esetleg mégis puffasztana, akkor azt ki kell hagyni.
      Üdv
      Judit
      Szép estét Nektek!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra