Stresszeink!!!!


A mai csemegém egy kis stresszoldó zene:
http://www.youtube.com/watch?v=EuJdzRcW174&feature=related 



Írtam már arról, hogy a táplálékaink hogyan befolyásolják a testünk sav-bázis egyensúlyát. Arról is, hogy pontosan mit is jelent az, hogy a testünk el van savasodva. Sőt ennek a lelki okairól is. Amiről még nem esett szó az-az, hogy az életvitelünk, vagyis a stresszeink hogyan járulnak hozzá az elsavasodáshoz.. Kimondhatjuk azt, hogy manapság elkerülhetetlen a stressz, bármivel is foglalkozzunk, bárhol is éljünk.




De mit is jelent ez a szó, hogy stressz:
  • a félelem kiváltotta reakció az élet változásaira,
  • életünk motorja, amíg nem lépi túl terhelhetőségünk határait, 
  • mikor ez bekövetkezik felborul az egyensúly és energiablokk  keletkezik, végül megbetegít,
  •  a stressz attól van, hogy nem tudjuk kezelni azt ami körülöttünk van, vagy bennünk történik.
  •  Naponta élünk át stresszes helyzeteket, nincs arra mód, hogy elkerüljük a stresszt, hiszen az elkerülése az élet elkerülését jelentené.
  • - Minden ember másként reagál egy stresszes helyzetre, ami egyiknek nagyon stresszes azt a másik ember észre sem veszi,
  •  a stresszre való reagálás erősségét a hitrendszerünk határozza meg.
  •  A stressz csökkent tudatossággal járó állapotot hoz létre,
  •  Amikor a stressz szint nagyon megnő, érzelmileg „nyomasztott” állapotba kerülünk. Ebben az állapotban nem működünk hatékonyan, úgy érezzük nem vagyunk urai a helyzetnek, elveszítjük a céljaink felé vezető utat, úgy érezzük, hogy nincsenek lehetőségeink, és azt reméljük, hogy a probléma megoldódik magától, vagy egyszerűen eltűnik.
  •  A stressz megmutatja magát a testben, méghozzá három jól elkülöníthető fokozatban. 


Első fokozatú stresszállapot:
  •   a sokk pillanatában, amikor a kimerültség elhatalmasodik rajtunk sápadttá válunk,
  • Az agyban is hasonló folyamat játszódik le, a vérkeringés visszahúzódik a felületről, és az ösztönös túlél mechanizmusba húzódik, ami mélyen belül van. Ez a tudatos gondolkodást a minimális szintre csökkenti. Ez az amiért a stresszhatás idején nem tudunk gondolkozni.
  • A normális vérkeringés nélkül a bőr pórusai bezáródnak és kinyomják azok olajtartalmát.
  • A könnycsatornák is lezárnak és így megtagadják a szemtől a nedvességet. Azonnali általános hatás, száraz szempár, merev tekintet és fénylő bőr.
  • Egy kicsit később, amikor a levegő hatására az olaj/nedvesség elpárolog, a bőr fényes hatása eltűnik.
  • Ilyen állapotban az agyunk éppen olyan tompa és élettelen, mint a szemünk, és a szellemi éleslátás és működőképesség nullára redukálódik. Határozottan nem vagyunk egyensúlyban. Ehelyett merevek vagyunk, mind fizikailag, mind mentálisan és érzelmileg egyaránt. Másképpen kifejezve: a villany nincs felkapcsolva, senki sincs otthon. Ebben az állapotban az ember aligha tudja megtenni azt amit kellene, ezért sokkal jobb, ha nem tesz semmit, csak kikapcsolódik. Iszik egy pohár vizet, és időt ad magának arra, hogy visszanyerje egyensúlyát.



Másodfokú stresszállapot:
 
  •  Ha a stressz órákon át fennmarad akkor olyan kémiai változás jön létre, ami kihat a tér érzékelésünkre is.
  • Amikor a stresszállapot hatására beindulnak a kémiai folyamatok a testben, az érzékenyebb struktúrájú szemizom összezsugorodik és felfelé mozgatja a szemgolyót.Tehát ha azt látjuk, hogy az egyik írisz alatt sokkal több szemfehérje mutatkozik, mint a másik alatt, akkor másodfokú stressz állapottal van dolgunk. A mélységérzékelés kikapcsolásakor ügyetlen dolgokat teszünk, irritáló kis balesetek érnek. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni, hogy mit és hogyan csinálunk, fontos, hogy sok vizet igyunk, hogy a vegyi anyagokat kimossuk a szervezetből. Pihenés, lazítás is sokat segíthet. Persze ugyanez történik a másik szemgolyóval is ha a stressz hosszabb ideig fennmarad. Ameddig „csak” az egyik szemgolyó van fent, addig a mélységérzékelésünk kikapcsolódik.Ezt nevezzük függőleges kancsalságnak.
  • Másodfokú stressz csak akkor fordul elő, ha a stressz bizonyos ideig fennáll. Ebben az esetben az a legcélravezetőbb, ha a problémát nem elkerüljük, hiszen az elkerülés válik elsődleges stresszokozóvá.




Harmadfokú stresszállapot:  
  •  Amikor mindkét írisz alatt megjelenik a szemfehérje, akkor tudhatjuk, hogy olyan személlyel van dolgunk, akinek kemény megoldatlan problémái vannak –fizikai, érzelmi, vagy mentális területen. Mi több: ezek a megoldatlan stresszek már hosszú ideje tartanak.
  • Ebben az állapotban egy állandósult melankóliában van az ember.
  • Ahhoz, hogy valaki a harmadfokú stresszállapotba kerüljön, keresztül kell mennie az előző kettő állapoton is. 
 A stresszfokozó tényezők: - a táplálkozás méreganyagai, hormonok, vegyszerek elektromos szennyeződések, földsugárzások,

A testi méregtelenítés mellett fontos a lelki méregtelenítés is. Pl. relaxáció, meditáció, pihenés, mozgás, kikapcsolódás, szellemi tevékenység, spirituális gyakorlatok, természetbeni feltöltődés, művészeti alkotás, örömforrás, lelki emelkedettség,




A fájdalom, a félelem és a fájdalomtól való félelem, gyanakvóvá tesz bennünket. Ezért úgy védekezünk, hogy elkerüljük vagy megtagadjuk az élményeket. Azokat a dolgokat amiket letagadunk vagy elkerülünk újra és újra bevonzzuk az életünkbe valamilyen formában. Ez olyan érzést kelthet bennünk, mintha a környezetünk csapdájába kerültünk volna. Erőtlennek érezzük magunkat ahhoz, hogy bármit is tegyünk ellene és csak szenvedünk. Ha már egyszer megértettük ezt a folyamatot, akkor el tudjuk dönteni, hogyan, mit és mikor kell irányítani az életünkben. A tapasztalat arra való, hogy tanítson és fejlesszen és mindaddig ismételjük amíg eljön a megértés és már nem lesz szükség negatív tapasztalatokra. Ha a felismerés megtörtént, hajlandókká válunk figyelembe venni az új lehetőségeket, alternatívákat. Az ember már gyermekkorában megtanulja a legjobb túlélési magatartást. Ez a mechanizmus véd meg bennünket akkor amikor hírtelen kell valamire reagálnunk és nincs idő a megfontolásra. Mégis van úgy, hogy bizonyos szituációkban helytelenül viselkedünk.
Pl. a gyereknek stresszt okoz, hogy a suliban dolgozatot kell írni. Ezért reggel lázasan ébred, rosszul érzi magát, így nem kell dolgozatot írnia. A veszély elmúltával hamarosan jobban is lesz a gyerek. A betegség tekinthető a legjobb mentségnek minden olyan szituáció megkerülésekor, amikor nem akarunk konfrontálódni. Van úgy, hogy ezt emberek felnőtt korukban is alkalmazzák. A megnövekedett követelmények esetén megbetegszenek. Sokszor elég egy kifejezés is. (házi feladat készen van?) Stressz hatására a hangulat egyik pillanatról a másikra képes megváltozni, hírtelen kedvetlenség, fáradtság lesz úrrá rajtunk. Ez néha tartós és magunk sem tudjuk, hogy mi a baj. Ennek oka a túlzott megterhelés amellyel az ember próbál megbirkózni. Mindenki életében vannak olyan ingerlő motívumok-személyek, dolgok, cselekvések-, amelyek automatikus stresszmagatartást kiváltják. Ilyenkor viszont nem az évekkel korábbi szituációra emlékezünk, hanem bizonyos szavak, mozdulatok, illatok, hangok, vagy ízek idézik fel az egykori emlékeket. Az emlékek következtében ugyanúgy érezzük magunkat mint egykor.

A stressz hatása a szervezetünkre: 
  • felületessé és gyorssá válik a légzésünk, így alig lélegzünk ki savakat,
  • a belek minimálisra csökkentik a tevékenységüket, mert azt a jelzést kapja, hogy a test most valami fontosabbal van elfoglalva, nem pedig az emésztéssel, így kialakulhat székrekedés, vagy hasmenés is, 
  • így  a szervezet nem tud felvenni bázisokat a táplálékból, vagy veszendőbe mennek a bázisok. 
  • mivel a belekben túl hosszan időzik a táplálék, így erjedési savak képződnek.
A stressz olyan mint egy spirál: A mai hajtós élet miatt, egyre kevesebb idő marad a kikapcsolódásra, sportra. Arra, hogy egészséges ételeket készítsünk magunknak, így egyre többször eszünk félkészen vásárolt ételeket, vagy gyorséttermi dolgokat, amitől a szervezetünk egyre savasabbá válik. Ettől egy idő után megfájdul a gyomrunk, mivel a gyomornyálkahártya állandóan irritálva van. A túlsavasodás  az egész testben fájdalmakat okoz az egész testben. Ehhez társul még az alvászavar, amitől egyre feszültebbé válunk, egyre savanyúbbá. A stressz és a túlsavasodás gerjeszti egymást.  
Nem beszélve arról, hogy a stresszes időszakban egyre több ember nyúl a cigarettához, és az alkoholhoz.

Az általam ismert legjobb stressz oldó módszer a kineziológia. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra