Ami a Kismamának és a Kisbabának a legjobb!






Ma leginkább a Kismamáknak, Kisbabás anyukáknak szeretnék írni. Egyik olvasóm Bogi kérésére.

A gyermek áldás (habár a kilenc hónap alatt nem mindig érezzük ezt így) a legfantasztikusabb dolog a világon. Mindannyian különböző módon éljük meg azt a pillanatot amikor megtudjuk, hogy egy új élet hordozói vagyunk és az utána lévő hol könnyebb, hol nehezebb időszakot. De szerintem minden anyuka tele van tervekkel, elképzelésekkel, hogy hogyan és mit is fog csinálni, min fog változtatni mostantól az életén, az egészségén. Ehhez szeretnék én most egy kis segítséget nyújtani.

Az első kérdés amit nagyon fontos tisztázni, hogy mi is a táplálkozás célja: Sajnos ma az az életszemlélet uralkodik hogy az életünknek a központi kérdése a táplálkozás. Holott szerintem a táplálkozás célja az lenne, hogy a testünk számára szolgáltasson annyi energiát, amivel az ember a szellemi fejlettségén tud dolgozni. Hiszen nem azért vagyunk itt, hogy együnk, hanem azért, hogy különböző dolgokat megéljünk, fejlődjünk és segítsük a ránk bízott "pici lényeket", a legjobb úton haladni.

Vissza kellene térnünk a természetes alapokhoz, megkellene ismernünk a természetes táplálkozás alapjait.
Először is nekünk nőknek tökéletesen ismernünk kell a testünket, a testünkben lejátszódó folyamatokat. Tudnunk kell, hogy mire milyen jelzéssel hívja fel a figyelmünket, hogy ez mennyiben normális, és meg kell tanulnunk értelmezni az ettől eltérő jelenségeket.

Az első amivel mi NŐK, attól a pillanattól kezdve "függünk", hogy nővé cseperedtünk az a holdciklus. Hiszen 28 naponként meghatároz néhány napunkat. Ez az első természeti törvény, amit tiszteletben kell tartanunk.

A következő ciklikusság, hogy az  emberi fejlődés 7 éves periódusokra, ciklusokra épül fel. Biztosan mindenki hallotta mikor eléri a házasságának évfordulója a 6. évet, hogy VIGYÁZZ!!!!mert a 7. év nagyon nehéz és ilyenkor kerül sok házasság válságos időszakba.
De ez a ciklikusság figyelhető meg a gyermekkor időszakában is. Hiszen a születéstől az első fogváltásig eltelik 7 év. Majd a fogváltástól a pubertáskorig újabb 7 év.
7 évente valamennyi sejtünk megújul, vagyis új emberré válunk, legalábbis biológiailag.

Gyermekeink "elrontása", "megrontása" már a bölcsiben elkezdődik, már ha jár a gyerek bölcsibe, és innen egyre rosszabb a helyzet. Hiszen gondoljuk csak végig, mit is kapnak reggelire, vajas kifli, jó cukros kakaóval, finom liszttel sűrített főzelék, majd uzsira jó kis lekváros kenyér, és ezt még otthon megspékeljük egy kis csipsszel, vagy kólával....... iskolai büfék roskadoznak a csokiktól, nyalókáktól......majd az esti elősütött, "előemésztett" vacsik sem éppen az egészség jegyében telnek.



Pedig ha csak azt nézzük, hogy EMÉSZTŐ RENDSZERÜNK, IMMUN RENDSZERÜNK VAN. Mi pedig mindent megteszünk, hogy ezeket leépítsük. Előre "emésztett" vagyis félkész termékekkel bombázzuk a szervezetünket, gyógyszerekkel, antibiotikumokkal, lázcsillapítokkal bombázzuk az immunrendszerünket. Pedig tudomásul kell venni azt, hogy amit nem dolgoztatunk az elsatnyul.

De térjünk vissza a kezdetekhez. A legoptimálisabb esetben az a nő aki gyermeket szeretne, már a baba megfoganása előtt jó néhány hónappal elkezdi felkészíteni a testét, hiszen az a 9 hónap meglehetősen megerőltető ami rá vár. Az állóképességét, az ásványanyag (kalcium pótlás az egyik legfontosabb, mert ha abból nincs elég, akkor csontritkuláshoz vezet, mivel a gyermek ha az anya táplálékából nem jut hozzá, akkor a csontjaiból vonja ki)  - vitamin háztartását is jó karba kell hozni, majd tartani, hiszen a női mivoltunk legnagyobb alkotására vállalkozunk. A természetes táplálkozás, a nyers és vegetáriánus életmód biztosítani tudja a szükséges feltételeket.
 Az első 7 évben a gyermek még az anyja auráján belül él, így hihetetlenül fontos, hogy ezt a legnagyobb harmóniában tegyék. Pontosan ezért az édesanyának az egész várandósságot tudatosan kell  irányítania. Nem csak a táplálkozás, a helyes légzés, de még a gondolatai  is hihetetlenül fontosak a magzatra nézve. Rendkívül téves az a felfogás, hogy egy anyának kettő helyett kell enni és különösen fehérjében gazdag ételeket.
Az első harmadban a táplálkozás alapvetően kis mennyiségekből álljon, főleg búzából, gabonafélékből, gyümölcsből, zöldségfélékből, mandula, mogyoró. Érdemes minden héten egyszer gyümölcs vagy zöldség napot tartani, amikor is nem eszik mást a kismama, csak ezeket. Ez már csak azért is jó, mert így a kismama nem hízik a kelleténél többet, ami mind az anyuci, mind a baba egészségére kedvező. Ügyelni kell a gyomor túltelítettségére, mert az kedvezőtlenül befolyásolhatja a méh elhelyezkedését. A belek és a gyomor térfogatcsökkenése ebben az időszakban rendkívül fontos lenne. 


Ha valaki éhezik,vagy mondjuk úgy, hogy keményen ügyel a vonalaira, számíthat rá, hogy a baba genetikája a kevés táplálék optimális felhasználására fog adaptálódni. Ez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy kevesebb inzulint termel, hogy a vércukor, az alapvető energiaforrás bővebben álljon rendelkezésre. A zsírsejtek is nehezebben fognak bomlani. Ez szerencsés dolog, ha olyan helyre születik, ahol nincs elég élelem, de ha a mama csak szép akart maradni, és a kicsinek bőven lesz tápláléka, akkor ebből később cukorbetegség, elhízás is lehet.  
A második harmadban a gabonafélék mellé fogyasztható rozs, barnarizs, sok-sok gyümölcs, zöldség. A gyümölcsök szárított formában kielégíthetik a nassolási vágyat és még jót is tesznek.Fontos odafigyelni a folyadékszükségletre is, mert a testünk sokszor nem is éhes, hanem szomjas amilkor jelez, csak mi rosszul értelmezzük. Ebben az időszakban szokott a kelleténél jobban meglendülni a mérleg nyelve, ami végül már a nemkívánatos mennyiségre nő.
 


A harmadik harmadban a magzat testi fejlődése, és az idegrendszere alakul, éppen ezért a táplálkozásnak E vitaminban gazdagnak kellene lennie. Ebben az időszakban bátran fogyaszthatók az olajos magvak, mandula, napraforgó, tökmag, szezámmag, mák, dió. A dióra azért érdemes odafigyelni, mert annak magas a zsír és foszfáttartalma, ezért erősen fűt, és azt a kismama nehezen viseli. Lehet enni búzát, árpát, zabot, kölest, hajdinát, kukorica kását, pattogatott kukoricát, na és persze a zöldféléket, zöldségféléket. A zöld levelek erősítik a vér szállítóképességét, tisztítják, friss szerves vassal látják el. Különösen jó még a cékla csicsóka, dinnye, friss csalánlevél, reteklevél, céklalevél. Annak az édesanyának aki sok zöldséget, zöldet fogyaszt az utolsó harmadban, erős csontozatú, majd erős jó fogú gyermeke lesz. Természetesen ezeket a legjobb nyersen elfogyasztani. és közben mellőzni a húst.
Hiszen a belekben keletkező rothadási mérgek  elsősorban a többletfehérjéből keletkeznek, ami a baba fejlődését gátolják.


 Méregtelenítésre, forró vizes szódabikarbónás lábáztatás a legjobb. A hideg vizet viszont a harmadik harmad kezdetétől a szoptatás befejezéséig kerülni kell, mert ez kedvezőtlenül befolyásolja a tejképződést. A fürdő után a bőrt be kell kenni valamilyen tiszta nemes hidegen sajtolt olajjal. Szülés előtt 10 nappal hársfavirágteával kell hüvelyöblítést végezni, és bodzavirág teából pedig bőségesen kell inni. Ez a gátat és az ereket erősíti és megkönnyíti a szülést.A kapcsolattartás a babával különösen fontos dolog, a folyamatos beszélgetés, simogatás, zene, mind hozzájárul egy bensőséges, nyugodt, békés, harmonikus kapcsolat kialakításához. Az utolsó időben a szüléshez megfelelő testhelyzet is megbeszélhető a babával.
Az anya hangja nagyon erősen hat a magzatra. Nagyon nem mindegy tehát, hogy énekelgetünk, ordítozunk, vagy sírunk, hasunkban egy babával. Az anya testének hangjait is egy közepes beszédhang erősségével hallja a baba. a boldogok vagyunk, hasunkban a kicsivel, akkor a has laza, a babának kényelmes és tágas. Pl. ha szeretsz énekelni, énekelj, lazulj el, a bébi gyorsan megtanulja, hogy ettől jó a közérzete, és később álomba tudod ringatni egy altatódallal.
Nagyon fontos hogy gondját viseljük az anyának, mert ha az anya megsérül az babában is elraktározódik. Ha az anyát baleset éri akkor legyünk csendben, hogy legalább szavak ne kapcsolódjanak az eseményhez.Ez nagyon fontos a későbbiekben majd a gyerekek estében is, hogy ha baleset éri őket, akkor csak csendben öleljük át, biztosítsuk róla, hogy biztonságban van, és fontos, hogy közben
NE BESZÉLJÜNK HOZZÁJUK. Amikor beteg vagy szül az anya nagyon fontos, hogy csend legyen.
Pl. amikor elesik egy terhes anyuka és valaki rákiált:
-Te állandóan elesel- Ez a gyerek reaktív elméjében elraktározóik-egy infó, te mindig hibázol- Így fogja az életét leélni ( ez lehet a magyarázata annak, hogy valaki miért követ el folyton hibákat ) Nagyon fontos még a természetes születés, aminek fontos alapelemei hogy nagy fény nélkül történjen, a lehető legnagyobb csendben, csak a legfontosabb utasítások hangozzanak el, sok- sok szeretetben, és lehetőleg az apuka is jelen legyen. Persze ez nem az orvosi kezelés kizárását jelenti, ha szükség van rá akkor kell, hogy fájdalom csillapítót kapjon az anyuka.

A következő bejegyzésemben ezt a témát szeretném folytatni, hogy mit is kell ennie az anyucinak, ha megszületett a babája, hogy minél több legyen a teje, és BOLDOG , KIEGYENSÚLYOZOTT ÉDESANYA lehessen.



Megjegyzések

  1. Tetszik amiket írtál.Sajnos az unokahugom tegnap vetélt el negyedik hónapban.
    nem tudom,hogy irogassak-e mert reagálásokat nem nagyon kapok,így meg elég rossz.Itt kellene megbeszélni,hogy ki mit gondol,érez.
    Bocs ha megbántottalak,nem volt szándékomban.
    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi!

      Én mindig örülök amikor írsz, csak mostanában kevesebb az időm, mert a kicsi fiam is betegeskedett, meg most alakul az új vállalkozásom is, így azzal is sok időm elmegy. De igyekszem bepótolni. Sajnos mások nem igen, vagy csak ritkán reagálnak a bejegyzésekre, pedig nagyon jó tudni, hogy jót és hasznosat írtam vagy sem. Szóval köszönöm, hogy Te rendszeresen megteszed, ne hagyd abba!!!!!!
      Az ajándékod is becsomagolva, útra készen várja a holnap reggelt, hogy feladjam,remélem fog tetszeni.
      További kellemes estét kívánok Neked!
      Judit

      Törlés
  2. Drága Judit, az egyik leghasznosabb cikk volt, amit a várandósságom alatt olvastam, KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bogi!
      Örülök, hogy tetszett és hasznosnak vélted!!!! Igyekszem a következő részt is ilyenre összeállítani. Kellemes estét Nektek és a kis pocaklakónak is!!!!
      Judit

      Törlés
  3. Nagyon szépen van megírva,sok hasznos tanács a fatal mamáknak,Sajnos én már kinótem a kismama korból,bár lehetett volna hozzájutni ilyen tanácsokhoz.Szeretem olvasni a blogot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta!
      Köszönöm szépen a kedves szavakat!
      Habár Te azt mondod kinőttél már ebből, de ha esetleg van olyan ismerősöd akinek hasznosak lehetnek ez a tanácsok, akkor megköszönném ha megemlítenéd neki az oldalamat. Minél több emberhez eljut, annál többeknek tudok segíteni. Legalábbis remélem!
      További szép napot Neked!
      Judit

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra