Könyvajánló

A mai könyvismertetőmet egy olyan könyvről szeretném írni, amiből film is készült. Sőt az egyik kedvenc színésznőm benne a főszereplő: Julia Roberts. 

A könyv írója: Elizabeth Gilbert.
Címe: EAT PRAY LOVE vagyis: Ízek, Imák, Szerelmek

Én személy szerint sokkal inkább a könyvre szavazok, mint a filmre, de ahogyan a fiam mondaná: -"Mindenkinek más az ízlése"- 

A könyv egy olyan nőről szól aki:
  • Egy nő, aki nem akart többé megfelelni.
  • Egy nő, aki elengedte a a jelenét, és megtalálta a BOLDOGSÁGÁT.
  • Egy nő, akiben magunkra ismerhetünk.
Elizabeth Gilbert önéletrajzi regénye spirituális utazásra hívja olvasóit, vele együtt tanulhatjuk meg, mit jelent megismerni, megszeretni, és ha kell elengedni az embereket. 
Elizabeth harmincas sikeres nő-volt. Gazdag férj, álom ház, fényes karrier. Egyik pillanatról a  másikra az élete mégis romokba hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. 
Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. 
Őszinte, humoros és mély érzelmű könyve mindannyiunknak szól, akik ébredtünk már úgy, hogy "ettől a naptól kezdve változtatok az életemen".

Nekem az a rész tetszett a legjobban a könyvben, amikor Indiába ér a főszereplő és egy asramban töltött napjai alatt behatobban ismerkedik a spirituális világgal, szeretne megtanulni meditálni.

"Az elvonulás célja és témája a turija állapot- a nehezen megfogható negyedik tudatállapot. A jógik szerint a tipikus emberi élmények során a legtöbben három különböző szint között mozgunk- az ébrenlét, az álom, és az álom nélküli mély alvás szintjén. Létezik azonban egy negyedik szint is. Ez a szint az összes többi szint tanúja is egyben, az a szerves egységet alkotó alkotó tudatosság, amely összeköti a három másik szintet. Ez a tiszta tudatosság egy jelenlét, amely reggel, amikor felébredtél, beszámolót nyújt az álmaidról. Távol voltál, aludtál, de amíg te aludtál, valaki mégis figyelte az álmaidat- ki volt a szemtanú? És ki az, aki mindig ott áll, és figyeli a  gondolatait? A jógik szerint ez nem más, mint Isten. És ha sikerül ebben a szemtanúállapotban maradnod, akkor folyamatosan Isten közelében leszel. Ez pedig csak az emberi tudatállapot negyedik szintjén, a turija állapotban valósítható meg. 
Hogy honnan jössz rá, hogy elérted ezt az állapotot? Nagyon egyszerű: folyamatos üdvösségben van részed.
"Szeplőtlen, tiszta, üres, nyugodt, csendes, önzetlen, végtelen, soha el nem pusztuló, állhatatos, örökkévaló, meg nem született, önálló, saját nagyszerűségében leledző" - jellemzi az ősi jógik szent szöveg, az Upanisadok azokat az embereket, akik elérték ezt a turija állapotot"

" Élj úgy, mintha négy lábbal állnál a földön, mert akkor nem veszíted el önmagadat. Ugyanakkor ne az eszeddel lásd a világot magad körül, próbáld meg a szíveddel látni, és ha így teszel, megismered Istent."

" Az egyensúly, drágám, az, ha nem engeded, hogy mások kevésbé szeressenek, mint te önmagadat."

"
A kutatás törvénye nagyjából a következőt jelenti: ha elég bátor vagy ahhoz, hogy hátrahagyj mindent, ami biztonságot nyújtott, és lehet az bármi: az otthonod vagy a kedvenc éttermed; és elindulsz, hogy megtaláld önmagad. Legyen az egy belső utazás, vagy igazi út. Tekints mindenre az út során úgy, mint a kirakós egy darabjára és fogadj úgy mindenkit, mintha a tanárod volna. Ha készen állsz arra, hogy egyszer és mindenkorra elfogadj néhány kellemetlennek tűnő igazságot magaddal kapcsolatban, akkor biztosan megleled, amit keresel!"

" A rombolás áldás, mert ez az egyetlen út az újjászületéshez."

Nagyon szórakoztató, de ugyanakkor tanító jellegű is könyv. Jó kikapcsolódást nyújthat annak, aki elolvassa.
Jó szórakozást kívánok hozzá. 

 


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra