Mozgás


Az előző bejegyzéseim között már írtam a mozgás fontosságáról. Először akkor amikor a testünk elsavasodásáról írtam, hogy mi erre az Én MEGOLDÁS-om
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/02/mai-csemegem-egy-kis-zene-hogy.html

Majd akkor, amikor azzal kapcsolatban  írtam, hogy a rák oxigéndús környezetben nem tud megélni. 
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/03/tevhitek-es-figyelmeztetesek-rakrol.htmlA mozgásszegény életmód jelentős szerepet játszik a mai modern, civilizált világ betegségeinek java részénél.

Mindig van valami jó kifogásunk arra, hogy ma miért nincs időnk mozogni, pedig már napi fél óra is jótékonyan hat az egészségünkre. 


Miért is van szükség mozgásra:
-  a zsír csak az izmokban ég el, és az izmok akkor égetik el a zsírt ha aerob (oxigént felhasználó) mozgást végzünk.
-  az állóképesség javítására,
-   salakanyagok jobb eltávolítása érdekében,
-   túlsúly csökkentéséért , önértékelésünk és közérzetünk javításának  céljából
-   az akaraterő növeléséért,
-   depresszió, sterssz ellen is kiváló,
-   több testi funkciót is képes befolyásolni, mint pl. szív megerősödése, magas vérnyomás csökkentése, vérzsírértékek csökkentése,  csontok, inak és szalagok erősödése,
-   serkenti a szellemi kreativitást, 


Bármilyen sporttevékenységgel kapcsolatban nagyon fontos a fokozatosság betartása.

Az én személyes tapasztalatom, hogy a DVD-k, a  TV csatornákon menő edző programok, nem úgy vannak összeállítva, hogy azt bárki elkezdhesse. Már egy bizonyos fittségi szintet feltételez. 
Én mint pici babás anyuka úgy kezdtem, hogy elindultunk sétálni kismotorral, innivalóval, kajával, homokozó felszereléssel és mentünk amíg Ő bírta. Majd amikor elfáradt beült a babakocsiba és csak sétáltunk és sétáltunk, amíg a lábamat már nem is éreztem, mivel közben a kicsi elaludt. 
Majd amikor éreztem, hogy ez már nem olyan nagy kihívás, akkor esténként elkezdtem futni. Azt is úgy, hogy először csak keveset, az utca végéig, majd vissza. És mindig többet, többet és többet. A nyár végére már 5 km-t is letudtam futni. 

De volt az életemnek olyan szakasza amikor úszni jártam. Azt is úgy kezdtem, hogy először csak 15 percet úsztam, majd eljutottam a másfél óra folyamatos úszáshoz.

Bármilyen mozgás amit nem kényszerből, hanem jó kedvvel , szeretettel, örömmel  végzünk, kihat a testünkre, lelkünkre és sokkal könnyebben szánja rá magát az ember nap mint nap, hogy gyakorolja.

Lehet ez a sport: úszás, kerékpározás, kocogás, gyaloglás, stb.  de egy kiadós tánc is  sokat tehet az egészségért.A sport és az izomláz

Sportolás közben gyakran kapunk izomlázat, sőt ha nem, akkor hiányoljuk és arra gondolunk, hogy biztosan nem végeztünk alapos munkát. Ezzel ellentétben pedig, ha izomlázunk van, az azt jelenti, hogy a szervezetünk túlsavasodott, a túlerőltetés során képződött tejsav miatt. Azonban ha kiadós mennyiségű bázist, vagyis lúgos ételt veszünk magunkhoz, akkor  megelőzhetjük az izomlázat. A másik lehetőség az izomláz elkerülésére, ha sportolás után a kád vízbe amibe fürdünk beleteszünk 10 gramm szódabikarbónát és ebben áztatjuk magunkat legalább egy órát.

Sportolás megkezdése előtt érdemes edzéstervet készíteni, amihez tartjuk is magunkat és akkor pontosan tudjuk követni, hogy honnan indultunk és néhány hónap múlva hová is sikerült eljutni. Ezt lehet még fokozni azzal, ha megmérjük nem csak a testsúlyunkat, hanem a kerületét a derekunknak, csípőnknek, combunknak, karunknak, mert sok esetben a mérleg nem is mutat akkora változást, de a centi pontosan megmutatja a munkánk gyümölcsét.
Az is nagyon fontos, hogy pihenőnapokat is beiktassunk az edzések közben, mert nem a végkimerülés a cél, hanem a jobb közérzet megteremtése és az erősödés.

 Edzésterv kezdő futóknak

A következő tréningprogramot Bud Coates, a Pennsylvania állambéli Emmausban lévő Rodale Press egészségügyi tanácsadója és négyszeres olimpikon maratonista készítette. Coates minden tavasszal szervez egy tízhetes tréninget abszolút kezdőknek - vagyis olyanoknak, akik egyáltalán nem futnak, és megtanítja őket arra, hogy fussanak le öt kilométert megállás nélkül. Ha követi az útmutatást, ön is képes lesz ugyanerre!

Mielőtt azonban hozzálát, készítse fel lábait nyolc napos gyaloglással! Az első négy napon gyalogoljon napi húsz percet, majd a következő négy napon emelje az időtartamot fél órára. Ha ezzel készen van, kezdheti a program első hetét.

Minden héten hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton végezze a futó/gyalogló tréningeket. Kedden, csütörtökön és vasárnap tartson pihenőnapot, vagy sétáljon egy kicsit.

1. hét
Fusson két percig, gyalogoljon négy percig.
Csináljon végig ebből öt sorozatot.
2. hét
Fusson három percig, gyalogoljon három percig.
Csináljon végig ebből öt sorozatot.
3. hét
Fusson öt percig, gyalogoljon két és fél percig.
Csináljon végig ebből négy sorozatot.
4. hét
Fusson hét percig, gyalogoljon hérom percig.
Csináljon végig ebből három sorozatot.
5. hét
Fusson nyolc percig, gyalogoljon négy percig.
Csináljon végig ebből öt sorozatot.
6. hét
Fusson kilenc percig, gyalogoljon két percig.
Csináljon végig ebből két sorozatot, majd fusson még nyolc percig.
7. hét
Fusson kilenc percig, gyalogoljon egy percig.
Csináljon végig három sorozatot.
8. hét
Fusson tizenhárom percig, gyalogoljon két percig.
Csináljon végig ebből két sorozatot.
9. hét

Fusson tizennégy percig, gyalogoljon egy percig.
Csinálja végig kétszer.
Megjegyzés: ha fáradtnak érzi magát, ismételje meg az e heti edzést, mielőtt hozzákezd a 10. héthez.
10. hét

Fusson harminc percig.

Egészségére!
Ajánlott irodalom: Amby Burfoot : Futók könyve

Találtam egy nagyon jó kis oldalt amit szerintem érdemes átolvasgatni annak, aki szeretne kicsit elmélyedni a mozgás "tudományában". 
Ez az:http://metalozott-testek.blogspot.com/

Kellemes mozgást, és BOLDOG NAPOKAT KÍVÁNOK.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Lélek.....Szem......Homlokcsakra