Hétfő: könyvismertető

A mai bejegyzésemet egy köszönettel szeretném kezdeni.

KÖSZÖNÖM!!!

Köszönöm mindenkinek aki olvassa az oldalamat, aki kedves kommentekkel, dicsérő szavakkal illeti a "munkámat". Hihetetlenül jól esik! Még nem egészen két hónapja, hogy egy kedves BARÁTNŐM, és a facebookon megismert ARANYOS ISMERŐS biztatására elkezdtem a blogomat írni. Azóta sok-sok új ismeretséget kötöttem, megismertem sok-sok különleges embert és nem utolsó sorban én magam is 
BOLDOGABB ÉS KIEGYENSÚLYOZOTTABB lettem.
Szóval hihetetlenül hálás vagyok Nektek és még egyszer KÖSZÖNÖM.

KÍVÁNOK NEKTEK MOSOLYGÓS, SZÉP, MADÁRCSICSERGŐS NAPOT, ÉS AZT, HOGY MINDEN ÁLMOTOK VÁLJÉK VALÓRA!!!!!!!!

Most pedig az állandó hétfői rovatom a könyvismertető következik.

Már tegnap este elkezdtem azon törni a fejem, hogy melyik legyen az a könyv, amit ma szeretnék veletek megismertetni.
Több könyvet is levettem a polcról, belelapoztam, de nem.....egyiknél sem éreztem, hogy ez az!
Majd egyszer csak a kezembe akadt egy pici könyv, már nem is emlékeztem rá, de ahogyan megfogtam, megfordítottam, hogy elolvassam a hátulját, már tudtam, hogy ez lesz az.

Most azzal kezdeném, hogy mit olvastam ismertetőt a könyv végén:

"Évekkel ezelőtt azt mondták nekem, hogy Tony nyolcnapos lelkigyakorlatot tartott hatvan jezsuita paptársának, s minden nap hat óra hosszat beszélt hozzájuk. Még most is emlékszem a reakciómra:
-Nincs az a jezsuita, aki hat óra hosszat hallgatna egy másik jezsuitát nyolc napon át.
Ezeknek az oldalaknak az olvasása kiváltotta belőlem a kihívás csodálatos érzését, azt a lelki provokációt, aminek Tony oly nagy mestere volt. Volt valami alapvető őszinteség Tony de Mello személyiségében, amivel mindent újjá értékelt életében. És ezt az őszinteséget adta át igen hatékonyan mindazoknak, akik hajlandóak voltak figyelni rá.

Fogd ezeket az elmélkedéseket, és vidd magaddal egész nap! Vizsgáld felül a gondolataidat, töprengj rajtuk, aztán csendesedj el! Észreveszed majd, hogy valami erőlködés nélküli átalakulás megy végbe a szívedben, a ráébredés tudatosító élménye, az a csodálatos béke, amit akkor érzel , ha a csillagokon ámuldozol, ha a napfelkeltében gyönyörködsz, vagy elkapod a szeretet lágy pillantását szerelmed szemében. Ilyen hatása lesz ezeknek e lelkiségi gyöngyszemeknek. Csak nyitott szívvel és kutató elmével fogadd őket."

A Szerző

Anthony de Mello (Bombay, India, 1931. szeptember 4. – New York, Amerikai Egyesült Államok, 1987. június 2.) jezsuita szerzetes és pszichoterapeuta volt. Spiritualizmusról szóló könyveiről vált ismertté.
Sok országban tanult és tanított, főleg Spanyolország és az Egyesült Államok maradandóbb állomáshelyek. Indiában lelkiségi központot nyitott. Írásaival nem keresztény dogmákat akart terjeszteni, hanem más vallásúakat, agnosztikusokat, ateistákat akarta segíteni lelki fejlődésükben.


Sokan, azonban félreértették, illetve félremagyarázták gondolatait. Éppen ezért nagy gondot fordított arra, hogy mindig egyházi jóváhagyással jelentesse meg műveit
1998-ban a katolikus egyház elítélte egyes nézeteit. Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa ezt írta róla:
Azonban már korai munkáinak egyes helyein és későbbi írásaiban nagyobb mértékben megfigyelhető folyamatos távolodása a keresztény hit lényegétől. … A jelen Figyelmeztetéssel, a keresztény hívő értékeinek védelmében, a kongregáció kijelenti, hogy a fenti tételek összeférhetetlenek a katolikus hittel és súlyos károkat okozhatnak.

A könyv Címe: A Szeretet Útja
Idézetek a könyvből:

"Nyereség és veszteség

Idézd fel magadban azt az érzést, amit akkor érzel, ha valaki megdicsér, ha elismernek, elfogadnak, megtapsolnak. Aztán állítsd szembe azzal az érzéssel, ami akkor keletkezik benned, ha a napkeltét vagy naplementét nézed, vagy csak a természetet úgy általában; ha olyan könyvet olvasol, vagy olyan filmet nézel, amit teljesen élvezel. Ragadd meg ennek az érzésnek az ízét, és hasonlítsd össze az elsővel, azzal,  ami  akkor keletkezett benned, amikor megdicsértek. Lásd meg, hogy az első érzés öndicsőítésből, önreklámozásból született! Földi érzés ez. A második viszont egyfajta beteljesülés eredménye, lelki érzés. ............"

"A tanítványiság

Nézz körül a világban, és vedd észre a boldogtalanságot körülötted és magadban!
Tudod-e hogy mi okozza ezt? Valószínűleg azt mondod majd, hogy a magányosság vagy az elnyomás, a háború, a gyűlölet, vagy az ateizmus. Tévedsz. A boldogtalanságnak egyetlen oka van: a fejedben lévő alaptalan elképzelések, melyek annyira elterjedtek és mindenki által elfogadottak, hogy eszedbe sem jut megkérdőjelezni őket. Ezek miatt az alaptalan elképzelések miatt látod magadat és a világot is torzítva. A programozottságod olyan alapos és a társadalom nyomása annyira erős, hogy lehetetlen is másképp, torzítás nélkül látnod a világot. Nincs kilábalás ebből, ha még csak nem is gyanítod, hogy látásod torzított, a gondolkodásod rossz, és elképzeléseid hamisak. Nézz körül, találsz-e legalább egy igazán boldog embert -aki nem fél, mentes a bizonytalanságoktól, izgalmaktól, feszültségektől és idegeskedésektől? 

Mik ezek a hamis elképzelések, amelyek nem engedik, hogy boldog légy?......."

"Legyetek olyanok, mit a gyermekek

Az első dolog, ami leköti figyelmünket, ha egy gyermek szemébe nézünk, az ártatlanság: a csodálatos képtelenség a hazugságra, álarc viselésére és hogy másnak mutassa magát, mint ami. Ebben az értelemben a gyermek pontosan ugyanolyan, mint minden más a Természetben. A kutya az kutya, a rózsa az rózsa, a csillag pedig csillag; minden egyszerűen az ami. A felnőttek gyakran azért büntetik a gyereket, mert igazat mond, mert őszintén megmondja amit gondol és érez. A gyerek megtanul színlelni, s vége ártatlanságának. Hamarosan csatlakozik ő is ahhoz a tömérdek emberhez, akik kétségbeesetten mondják, hogy már azt sem tudják, hogy kik is ők. Valójában már olyan régóta rejtegetik mások elől önmaguk igazi énjét, hogy végül ők maguk sem találják............"

Kellemes olvasgatást, jó pihenést kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

  1. Körtvélyessy Andrea2012. március 19. 11:27

    Mennyire igaz minden mondat.Ezt a könyvet is bejelölöm az Antikvárium.hu-n Köszi az ismertetőt.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy megint sikerült jó könyvet választanom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra