CsakrákMi a CSAKRA?

A hét csakra speciális hely a testünkön, ahol különösen érezzük energiáinkat, ahol felvesszük és feldolgozzuk a külvilág impulzusait.
A csakrák testünk erőközpontjai.De szokták még kommunikációs központoknak, tudatossági fokozatoknak, energiagenerátoroknak is tekinteni.

A szó jelentése:

Szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. Jelentése: kerék és energiaörvény

Az energiaörvényben összemosódik a kint és a bent, mivel a külsőt a belső behúzza.
A csakra forgása révén szívóhatás keletkezik, amely behúzza az energiát, információt. Ezt arra használjuk, hogy érzéseket vagy gondolatokat hozzunk létre, ezért a csakrát szállítónak is tekinthetjük, amely a lelki és intellektuális folyamatainkhoz biztosítja az építőanyagot.

A csakrákat az indiai nyelv költői formáiban lótuszvirágoknak is nevezik, és így is ábrázolják az ázsiai festészetben.


Amikor tudatosan érzékeljük a csakráik energiáját, akkor az indiai elképzelés szerint a lótuszvirág kelyhe felfelé forog, hogy felvegye a kozmikus fényt.
A hét csakrát nemcsak a kozmikus fény befogadóinak tekinthetjük, hanem a hét sugárnak, vagy fény szféráinak is.

Hogyan dolgozzunk a CSAKRÁKKAL?

A csakrákkal való foglalkozás nagyon alkalmas arra, hogy életünknek megfelelő irányultságot és értelmet adjunk, valamint, hogy megőrizzük testi lelki egészségünket. Elégedettebb lesz életével, mert sokkal jobban meg fogja tudni valósítani a vágyait, akik a csakrákkal foglalkozik.
A csakrákkal való foglalkozás testgyakorlásból, légző és tudatgyakorlatokból áll.

Hogyan hat a CSAKRAMUNKA?

A hétköznapok mutatják meg, hogy tanultunk-e valamit a csakrákkal való foglalkozás közben.Hiszen a csendes kis szobácskájában odahaza mindenki nyugodt tud maradni  és megtudja őrizni a higgadtságát, azonban a cél az, hogy a munkahelyi stressz ellenére is nyugodtak tudjunk maradni, megtudjuk tartani az egyensúlyunkat.
Az egyensúly megőrzése azt jelenti, hogy nem távolodunk el önmagunktól, igazi belső lényünktől.

A csakrákkal való foglalkozás eredménye három alapvető lényeg megtapasztalása:
  • Mély ellazulás: minden gyakorlat mély ellazulással kezdődik és fejeződik be. A mély ellazulást az mutatja, hogy az izmok feszültsége csökken, vagy megszűnik. A légzés nyugodtabb lesz, a belső monológ pedig háttérbe szorul. Ezáltal feloldódnak a félelmek a szorongások és elégedettebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat.
  • Éberség, figyelem: ezek együtt segítenek megszabadulni a negatív gondolatoktól, amelyek könnyen átvándorolnak testi szintre és betegséget okoznak. Az éberség azt jelenti, hogy itt és most élünk, tudatosan érzékeljük  önmagunkat és a környezetünket. 
  • Egészséges táplálkozás: a sok gyümölcs, zöldség, vitamindús táplálkozás segít megőrizni a testi egészséget. 
A csakrákkal való foglalkozásnak gyógyító ereje van.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen betegségre van hajlamunk vagy mitől félünk a leginkább, majd az ehhez tartozó gyakorlatok elvégzésével csökkenthetjük annak valószínűségét, hogy meg is kapjuk az a betegséget.

Miben segíthet a CSAKRÁKKAL való foglalkozás?
  • Érzéseink és tudattalanunk felfedezésében és önmagunk megismerésében.
  • Érzéseink meggyógyításában úgy, hogy csökkenti az érzelmi ingadozásokat, segít felismerni valódi helyzetünket és akaratunkat.
  • Árnyékoldalunk - elutasított részünk - felismerésében.
  • Női és férfi oldalunk felderítésében
  • A pszichoszomatikus betegségek megelőzésében.
  • Az élet értelmének megtalálásában.
  • Abban, hogy egészségesebbek és boldogabbak legyünk.
A CSAKRÁK mint az energetikai munka alapjai:

Bármelyik hagyományhoz és energetikai módszerhez is fordulunk, a kiindulási pont mindig a csakrákról szóló tanítás. Ha pl. a masszírozást vesszük, vagy más módszereket, ahol kövekkel, kristályokkal vagy színekkel dolgozunk, mindig a hét csakra a kiinduló pont.
A hét energia központ és a köztük lévő áramlás minden energetikai munka alapja.
A hét fő csakra szerinti gyógyítás előnye, hogy lágyan hat, és mind a páciensnek mind a gyógyítónak nagyon kellemes. A csakrákkal való gyógyítás semmi ellen sem harcol, hanem segít és erősíti a test, a lélek, a szellem energiáit, és ezáltal beindítja a páciens saját gyógyító erői.

A CSAKRÁKKAL való foglalkozás története:

Az emberi test energiaközpontjaival legelőször a jóga foglalkozott. Valószínűleg a Himalájában élő jógik fedezték fel legelőször a csakrákat.
A hét energiaközpont legrégebbi és legátfogóbb leírását az indiai kultúrában találjuk meg. Az indiai irodalom legrégebbi írásaiban, az isteni eredetűnek tartott Védákban, olvashatunk utalást a csakrák helyére és szimbolikájára.
A csakrákkal való foglalkozás legrészletesebb kidolgozása a XVI. századból származik, amikor Pandid Purananda indiai bölcs és tanító  a "Sat-Chakra-Nirupa " című művében átfogóan írta le az emberi test hét energiaközpontját.
John George Woodroffe Wilson 1865-1936 angol orientalista és jogász volt az első európai, aki részletesen foglalkozott a csakrákkal. Később Arthur Avalon álnéven leírta ismereteit, amely a csaktákról szóló tanítás egyik klasszikus műve lett.

A CSAKRÁKKAL foglalkozó írásaim:

Lélek, Immunrendszer, Szívcsakra,
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/03/lelekimmunrendszerszivcsakra.html,

Lélek, Láb, Gyökércsakra,
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/03/lelek-labgyokercsakra.html

Lélek, Prosztata, Menstruációs probléma, Szexcsakra
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/03/lelekprosztata-menstruacios.html

Lélek, Gyomor, Köldökcsakra
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/03/lelekgyomorkoldokcsakra.html

Lélek, Pajzsmirigy, Torokcsakra
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/03/az-elmult-bejegyzeseimben-egy-kis.html

Lélek, Szem, Homlokcsakra
http://egeszsegradtalalt.blogspot.com/2012/04/lelekszemhomlokcsakra.htmlForrás: Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona
             Klausbernd Vollmar A csakrák

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra