Súlytöbblet-Elhízás-Kövérség


Manapság nincs olyan ember, akit valamilyen módon ne érintett volna ez a téma. Lehet, hogy önmaga küzd, vagy küzdött meg vele, vagy a családtagjai közül érintett valaki.

Hazánkban az emberek 60%-a több súlyt cipel magán a kelletténél; a lakosság negyede kifejezetten elhízott.

Az elhízás ma már önmagában is kóros állapotnak számít: a fejlett világban a halálesetek kétharmadáért közvetetten ez felel!


Többféle ok lehet a háttérben. Ezek közül az egyik:


     Elhízás - LELKI HÁTTERE


A gyöngédség és meghittség utáni vágy testileg „éhség­ben" nyilvánul meg, s ha ezt csillapítjuk, érzékelési felületünk, azaz a bőrünk kitágul. Ezáltal elméletileg az esélyünk is megnövekszik, hogy „érintkezésbe" kerüljünk egy másik emberrel. Ráadásul a tekintélyes testalkat maga is biztosíték arra, hogy észrevegyenek minket.

Ha lebetegszünk számos esetben gyorsan valami gyógyszerhez nyúlunk, ahelyett hogy magunkba tekintenénk és megkeresnénk betegségünk valódi, lelki okait.

Kicsit furán fog hangzani, de először össze kell velük barátkoznunk! Meg kell próbálnunk úgy tekinteni rájuk, mint egy üzenetre, amit a szervezetünk küld felénk!

Életünk folyamán sok tapasztalatot és tünetet gyűjtünk össze, függetlenül attól, hogy foglalkozunk-e velük vagy sem. De semmiképpen se zárkózzunk el azoktól! Ha kicsit magunkba mélyedünk, talán még az is érthetővé válik, hogy sokukhoz szinte ragaszkodunk, még hogyha ez nem is tudatosul bennünk. Orvosi úton számos tünet megszüntethető, azonban az okok megszüntetése nélkül, mindössze azt érjük el, hogy a tünet egyik szervünkről a másikra vándorol át. A tünet ugyanis része pszichológiai árnyékunknak.

A tünetben mindig az képződik le, amit nem akarunk tudatosan megélni.

Ez mit is jelent?

Vannak gondolataink, melyeket kiszorítunk tudatos elménkből, mely azután szemtelen módon testünkben jelenik meg. Az eltaszított tartalom testünket, mint egy színpadot fogja használni színházi darabjának előadásához, melyet mi nem akarunk sem látni, sem hallani, ezért szervezetünk úgy dönt, éreztetni fogja velünk! Így kijelenthetjük, hogy a szervezetünkből semmi nem vész el, csak átalakul, más megjelenési formát ölt. A lelki energia tehát testi formájúvá alakul át, de nem tűnik el egészen addig, amíg nem vagyunk hajlandóak azzal tudatosan foglalkozni.

Ezt ismerjük a hétköznapi életből is. Például ha valaki gúnyolódik velünk, amit mi nem tudunk kezelni vagy nem akarunk, a szervezetünk ezt jelezni fogja azzal, hogy elpirul az arcunk. A sok lenyelt dühtől, gyomorfekélyt kaphatunk. Így számos betegségből következtethetünk a megélt emóciókra. Jung és Freud is említi műveiben az árnyék fogalmát, mely elnyomva a tudattalanba kerül.

De nézzük van-e oka a túlsúlynak!

Igen, sőt a túlsúlynak szinte minden esetben lelki okai vannak.

Ha a lelki gondunkat nem szüntetjük meg, a túlsúly mint tünet ismét jelentkezni fog.

Ez az oka annak, hogy sokan sikerrel lefogynak, ám az új, kívánatos, örömteli testsúly megtartása további problémákat okoz és sok esetben szépen vissza is kúsznak a leadott kilócskák. Ez a szervezet alkalmazkodóképességének is köszönhető, ugyanis a szervezet a fogyókúra során megtanulja nagyon jól értékesíteni a rendelkezésére álló tápanyagokat. Ez a szervezet részéről egy logikus folyamat, felkészül ugyanis a következő esetleges fogyókúrás időszakra. Így aztán amint ismét picit többet kezdünk enni, máris elkezdődik a régi súly visszaépülése. A lelki okok megszüntetése vagy kezelése nélkül hiábavaló minden fogyókúrás törekvés. Az okokat kell kezelni!


Mi a túlsúly üzenete?

A túlsúly biológiai szövődményeiről sok helyen lehet olvasni. Amiről kevesebbet hallani azok az elhízás pszichológiai következményei, amelyek szerepet játszanak a sikertelen fogyókúrákban is. Ezek közül a leggyakoribbak: szociális elszigetelődés, kommunikációs zavarok, szexuális problémák, mozgásos ügyetlenség, hangulatzavarok, depresszió, tehetetlenségérzés, pszichoszomatikus betegségek az elfojtott negatív érzelmek (düh, félelem) miatt. Pszichológiai oldalról a legfontosabb a felismerés, a tudatosítása annak, hogy a személy súlyfeleslegének hátterében a fenti tényezők, mint okok és részben, mint következmények jelen lehetnek. Lényeges, hogy aki fogyni szeretne, értse meg, hogy mi a túlsúlyának az „üzenete”, hogyan kapcsolódik az életmódjához, a személyiségéhez. A táplálkozási problémák tartós megoldásának kulcsa az, hogy az esetek nagy többségében csak akkor eszik a személy, amikor arra tényleg biológiailag szüksége van. Nem jutalmazza magát az étellel, nem más örömöket pótol vele, nem a feszültséget vezeti le általa. Éppen ezért tud segíteni a pszichológia az evési problémákban és az elhízásban, mert támogat abban, hogy a személy életében az evés a helyére kerüljön, és ne pótoljon más élményeket, örömöket, helyzetmegoldásokat, az egyén ne ezen keresztül fejezze ki az érzelmeit.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra