Kiránduljunk közösen

Lassan megérkezik a TAVASZ, és végre kitudunk mozdulni, illetve jobban lesz hozzá kedvünk.

Ennek az oldalnak több célja is van:
-tippeket, ötleteket, célokat szeretnék Nektek adni ha nincs ötlet, hogy hová menjetek a hétvégén,
-egy új kirándulási formával szeretném megismert azokat, akik még nem ismerik.
-arra is szeretnélek buzdítani benneteket, hogy ha van jó ötletetek, tippetek, hogy hová menjünk kirándulni,
 akkor küldjétek el nekem és én szívesen felteszem ide, hogy ezzel is segítsük a kirándulni vágyókat,

Ez az új kirándulási forma, nagyon jó csapatépítő is lehet a családok számára. A gyerekeket könnyebb rávenni, hogy hétről-hétre a természetet kedvelő szüleikkel tartsanak.
Ez pedig nem más, mint a geocaching.

A geocaching ejtsd: geokesing, a geo = föld és az  cache = rejtekhely szavakból) szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát (GPS internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel.
A geocaching 2000. május 3-án indult, ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az Amerikai Egyesült Államokban  miután május elsején a GPS rendszerből eltávolították a szelektív zavarást. Maga a játék mintegy 150 éves múltra tekint vissza, ekkor még csak a földrajzilag nevezetes pontokról szóló írásbeli közlésekre hagyatkoztak a játékosok. A geocaching ettől az alapjátéktól a GPS eszköz intenzív használatában különbözik, ugyanis az elrejtett ládát a nyilvánosságra hozott földrajzi koordinátái alapján GPS eszközzel lehet a legkönnyebben megközelíteni. A GPS eszköz azonban nem feltétlenül szükséges a játékhoz, hagyományos térképpel is lehet eredményesen játszani. Érdemes megemlíteni, hogy a GPS eszköz használata egyúttal nem jelenti a láda automatikus és könnyű megtalálását, mivel egyrészt a szabadidős GPS készülékek helymeghatározási pontossága 10 méter nagyságrendű, másrészt a láda elhelyezője és a további játékosok igyekszenek a ládát elrejteni.
A játékot ma már a világ számos országban művelik. Magyarországon 2001 június 24-én helyezték el az első ládát; számuk 2011 július 2-án elérte a 3000-et.

A játék lényege:
A geocaching játékban már kellő jártassággal rendelkező személyek egy valamilyen szempontból (földrajzi, történelmi, kultútális, stb.) érdekesnek tartott helyszínen, vagy annak közelében elrejtenek egy ládát (ez a geoláda), melynek helyét GPS vevőkészülék segítségével bemérik, majd a koordinátáit - a helyszín leírásával együtt - közzéteszik a játék internetes honlapján. A játék többi résztvevője a koordináták alapján ezt a rejtekhelyet keresi meg, feljegyzi a ládában található jelszót, amelynek segítségével rögzítheti a megtalálás tényét a honlapon. A bejelentkezéskor mindenki közkinccsé teheti a keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit, és az ott készített fotóit is; ezáltal a honlap az évek során egy hatalmas, több ezer ember által szerkesztett, folyamatosan bővülő online útikönyvvé válik, ahol érdekességek sokasága lelhető fel a föld természeti és kulturális értékeiről.
A játék hazai képviselője a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE), amely Magyarország hivatalos geocaching honlapját üzemelteti.
A játékban mindenki részt vehet, aki a szabályzatban foglaltakat elfogadja, és önmagára nézve kötelezőnek tartja. A játékból való kizárás egyetlen oka a szabályzat szándékos megsértése lehet.Gödöllő


Mi kb. akkor ismerkedtünk meg ezzel a kirándulási formával amikor az első szülött fiunk 8 éves volt. Azóta már sok-sok ládát megtaláltunk, nem csak idehaza, de Amsterdamban, Velencében, Erdélyben,
                                                                     Amsterdam

Velence


A gyerekeknek már a hét közepétől, kincskeresős mesékkel lehet a fantáziáját és a kíváncsiságát felkelteni, hogy már alig várják hogy hétvége legyen, és mehessenek kirándulni. 

Kirándulóhelyek koordinátáit Itt találhatjátok: http://www.geocaching.hu/

Persze bármilyen más kirándulásokról, nevezetességekről, érdekességekről küldhettek leírásokat, fotókat. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Az első hely, ahová szeretnélek benneteket elkalauzolni: Kiskunfélegyháza

Amikor először meghallottam, hogy Kiskunfélegyházán van egy IGAZI PIRAMIS, nem akartam elhinni. Hiszen nem volt benne a hírműsorokba, az újságokba, szóval azt hittem csak valami kacsa. Felkerekedtünk hát és megnéztük magunknak.
Tátva maradt a szám.Eredetileg disconak készült az épület. Kiderült, hogy a Gízai Keopsz Piramis pontos 1:12 kicsinyítése, tökéletes precizitással tájolva.

Megközelíthetősége: Kiskunfélegyháza határában az 5-ös út körforgalmánál. A leggyorsabb út az M5 autópályán Budapestről. Alig 100 km-re található, amely az autópályának köszönhetően mindössze egyórás utat jelent.


Mit tud a piramis: Mindazok számára, akiket vonz és értik a tudományos megközelítést, ajánljuk, hogy keressék a piramis kertében elhelyezett táblát, amely a teljes mérési jegyzőkönyvet tartalmazza.

Mindazoknak, akik nem a tudomány emberei, a következőket mondhatjuk:

1. A Piramisban az erőterek átlagos frekvenciatartománya: 2,5 – 9,5 Hz.
2. A Piramisban az átlagos mágneses erőtér: 100 – 200 nTesla.
3. A Piramisban a Fluxus állandóságot a központi kondenzátoron elhelyezett nyugalomban lévő és „megbolondult” iránytű mutatja, ami magáért beszél. Az ott lévő iránytű azt állítja, hogy a Piramishoz képest Szeged északra van, pedig valójában délre fekszik. Amennyiben megnézzük a központi kondenzátortól néhány méter távolságra elhelyezett iránytűt, tapasztalhatjuk, hogy az mutatja a helyes irányt. Azt is érdemes figyelni, milyen mozdulatlan az iránytű mutatója. Ez a fluxus állandóság.

Ennyit a tudományról. A Piramis energiája gyógyít, megszünteti a félelmet, és optimistává tesz. Figyeljük meg, miközben bent üldögélünk, hogy elkezdenek bizseregni és melegedni azok a testrészeink, amelyek betegek. Azt is figyeljük, hogy kellemes derű száll ránk, és képtelenség félni a Piramisban.

Milyen jó lenne beköltözni a Piramisba!

Hogyan lehetne hazavinni ezt az Életenergiát?

Mi tudható még erről a csodáról?

Beköltözni a Piramisba sajnos nem lehet, de rendszeresen látogatni igen! A Bioenergia Ismeretterjesztő Egyesület tagjai számára lehetőséget biztosítunk tervezett éjszakai meditációkra előzetes egyeztetés után. Bárki tagja lehet az Egyesületnek, aki egyetért célkitűzéseinkkel és vállalja, hogy betartja az alapszabály rendelkezéseit. Munkatársaink készséggel rendelkezésére bocsátják az Egyesület alapszabályát, amelynek tanulmányozása után aláírhatja a belépési nyilatkozatot.

Minden tagunk számára további lehetőségeket kínálunk. Többek között hazaviheti az Életenergiát!

Bizonyára sokan ismerik azt a hagyományt, amely szerint bizonyos tibeti buddhista kolostorokban a lámák és a nagybecsű vendégek otthagyhatják néhány hajszálukat, miután távoznak onnan. A hagyomány úgy tartja, hogy amennyiben így cselekedtek, a kolostor energiája távozásuk után velük marad, és gyógyítja őket, óvja a megbetegedéstől, segíti a teljesség megértését meditációban, meghosszabbítja aktív életüket és megszünteti félelmüket az élet viszontagságaitól és az óhatatlan elmúlástól.

A fenti hagyomány tudományos bizonyítéka az 1800-as évek végétől kezdődően Dr. Albert Abrams nevével indul. 1924-ben az angol Királyi Orvosi Bizottság megvizsgálta eredményeit és azokat fenntartások nélkül elfogadta. Így született a Radionika és a Radiesztézia tudománya, amelyek ma Európában törvényesen elismert eljárások. Néhány évvel később nem kisebb tudósok, mint Dr. Rudolf Steiner, Dr. Wilhelm Reich és Dr. Hauschka tették fel a koronát a bizonyítási eljárásokra.

A dolog lényege mindannyiunk egyedi és megismételhetetlen DNS-ében rejlik. Minden egyes sejtünk információtartalmát és teljes működési utasítástömegét a DNS molekula tartalmazza. Minden sejtünkben van ilyen molekula. Nincs két ember, akinek egyforma lenne a DNS-e. Amennyiben a DNS mintánkat otthagyjuk a Piramisban, (vagy bármely más sűrített életenergiával rendelkező térben), távozásunk után egy kapcsolat marad fenn testünk és a Piramisban hagyott DNS mintánk között. Ez a kapcsolat egy Életenergia nyaláb formájában jelenik meg, és folyamatosan tölt minket bárhol is legyünk a Földön. Ezt a radiesztézia eszköztárával könnyedén igazolhatjuk.

A véletlen szerencsének köszönhetjük. A Piramis megnyitása előtti hónapokban, két fázisban zajlottak a munkálatok. Az első fázisban beszereltük az épületbe az erőtér sűrítő technikát, és hitelesítettük egy teljes hónapon át tartó mérési sorozattal. Ez után jöttek az épület felújítását végző szakemberek, akik felhívták a figyelmünket arra, hogy az otthonról hozott ivóvizük íze megváltozik a Piramisban, selymes, lágy lesz tőle. Ezt mi is kipróbáltuk, majd hívtuk a tudomány embereit, és megkértük őket, - mondják meg – igazolható-e tudományosan bármilyen változás. Nagy örömünkre kiderült, hogy a víz a Piramisban néhány óra alatt telítődik Életenergiával, és páratlan gyógyvízzé változik. A Piramis Víznek az erőtér hatására a molekuláris térszerkezete átrendeződik és javul az oldóképessége. Ez azt jelenti, hogy javítja az érelmeszesedést, az ízületek elmeszesedését, az agyi keringést és minden meszesedéssel és öregedéssel járó állapotot, rendszeres fogyasztása amellett, hogy fantasztikusan energizál, üdít.

A Piramis Víz, megvásárlás után 5 napig biztosan megtartja gyógyító erejét. Naponta minimum fél liter fogyasztása ajánlott, de bármennyi fogyasztható. A kitűnő minőségű ásványvizeket készre palackozva és lezárva vásároljuk ásványvíz forgalmazó cégektől, azokat ki nem nyitjuk, csak ellátjuk a Piramis Víz címkével. Ezután egy teljes éjszakán át a palackokat a Piramisban tároljuk. Kereskedelemben nem kapható, kizárólag a Piramisban, és az Egyesület szalonjaiban, amelyek listáját az ismertető végén találja. Amennyiben vásárol a Piramis Vízből, és utánpótlásra lenne szüksége, mindig frissen energizált és hiteles terméket vásárolhat bármely szalonunkban
Mi is az Életenergia? Az életenergia az az erő, amelytől létrejön az Élet. Nem evilági, azaz nincsenek materiális jellemzői, mint a fizikai energiának (pl. hőenergia, mozgási energia, elektromagnetikus energia) A dialektikus materializmus kivéve minden filozófiai irányzat és minden vallás egyetlen központi témája az Életenergia. Az öt világvallásban az Életenergiát a Hinduk Kundaíini energiának, a Buddhisták Chi-nek, mi keresztények Isteni erőnek, a Mohamedánok Allah áldásának, a Shintó vallásban Shinti erejeként hívják. 
Az életenergiát bizonyos mértani formák vonzzák, bizonyosak taszítják. A legősibb ismert geometria a piramis forma. A piramis pontos tájolása, nagyon szigorúan meghatározott arányai, dőlésszögei azok, amelyek elméletileg létrehozzák ezt a hatást. 

Mi ugyan nem néztünk meg mást Kiskunfélegyházán és környékén, de számtalan kirándulási lehetőség van még.Például: közelben található Bugac, a híres kiskunmajsai fürdő, a Tőserdő és a Tősfürdő, Ópusztaszer és a Kiskunsági Nemzeti Park.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A hétvégére egy csodaszép kirándulási lehetőségről szeretnék írni most Nektek.

Néhány héttel ezelőtt jártunk ott családostól, már sokadszorra, és mindig más és más arcát mutatja meg a hely. Ez pedig nem más mint: Lillafüred.

Miskolc központjától 15 km-re fekszik, és számtalan látványossága van. Tavasztól őszig a csónakázó tó, a természet szépségei, mint pl. a Függőkert, a tanösvény, Molnár szikla, Fehérkőlápa, na és persze a barlangok, 

Mi is bementünk az egyik barlangba. Még pedig a Szent István-barlangba, ahol  egy nagyon kedves hölgy tartott nekünk bemutatót, a látványosságokról. Még a pici 2,5 éves fiam is élvezte. Szóval ajánlom Mindenkinek. 

A barlangról néhány szó: 864m hosszú, mesterséges bejárata a Palota Szállótól mintegy 500m távolságra , az Eger felé vezető műút jobb oldalán látható. Terméskő homlokzatú. 

A hagyomány szerint egy a mélybe zuhant kutyának köszönhető, hogy a barlangot felfedezték, mert  a vonyításával  felhívta az arra járók figyelmét. El is nevezték Kutya-lyuknak, azt a meredeken lejtő aknaszerű járatot, ahol a kutyus beesett, ma is látható. 

A barlang kiépítése 1929. évi létesítést követően 1931-ben kezdődött meg. 6 hétig tartó munka során a járatokat az üledékek eltávolításával, és robbantással járhatóvá tették. A folyosók termek alját elegyengették, betonból lépcsőket, pihenőket, kézzel faragott terméskőből pedig teraszokat alakítottak ki. Az ünnepélyes megnyitása 1931 augusztus 20-án volt. 

 
Életemben itt láttam először denevéreket (kicsit meg is ijedtem, pedig aludtak szépen).


A levegő magas 100%-os páratartalma és 10 fokos átlaghőmérséklete, a levegő gyógyhatása mind-mind hozzájárult, hogy a Fekete-termét 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánítsák. 

 Néhány kép a Barlangból:


 


 
Az elmaradhatatlan JÁTÉK, FUTKOSÁS,Jó utat, jó szórakozást, jó pihenést!!!!
Várom az élménybeszámolókat!!!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ma ismét egy különleges helyre szeretnélek benneteket elkalauzolni.
Minden évben legalább 3-4-szer elszoktunk menni családostul. 

Ha azt mondom Tápiószentmárton, sokaknak nem mond semmit.

Ha azonban Attila Domb-nak nevezem, már sokkal többen tudják, hogy miről is szeretnék ma írni.

A Kincsem Lovaspark a 15 hektáron érezhető természeti erő, mely a köztudatban "energia" fogalomként ismert.
Ma már köztudott, hogy minden betegség egy energiahiányos állapot következménye. Ez a sugárzás segít helyreállítani és megőrizni a testi, lelki egyensúlyt. Az egész szervezetben harmonizálja az energia áramlását, tehát nem csupán egy szervre hat, hanem az egész szervezetre. Az alapvető működést segíti, öngyógyító folyamatokat indít be. Egyénenként változó, hogy kinek hány alkalom szükséges ahhoz, hogy állapotában lényeges és tartós javulás következzen be. Ritkán egy alkalom is elég, de általában a kúra szerű használat látszik szükségesnek.

Az első, amit érezhetünk az energia megtapasztalása: kézen, lábon, egész testen bizsergés, csipkedés, melegség, hidegség, áramlás, szédülés, de ez nem feltétele sem a hatásnak, sem a várható gyógyulásnak.

A második ami tapasztalható, de nem szükségszerűen következik be: az első pár alkalommal, vagy azok valamelyikénél, itt vagy otthon, a meglévő betegségek tünetei felerősödhetnek (pl. a vérnyomás emelkedés, szédülés, fejfájás, egyéb fájdalom, ) ha ezek kellemetlenné válnak, akkor célszerű attól a ponttól 20-30 méterre eltávolodni, majd a szervezet megnyugvása után vissza lehet térni.

A harmadik: változás a közérzetben. Először lehet álmosság, fáradtság, majd feltöltődött érzés, erő jelenléte az izmokban és az egész testben, ízületek mozgathatóbbak, fájdalom csökkenése, megnyugvás, jobb alvás.

Az itt ható energia természeti jelenség, nem szükséges hozzá emberi közvetítés, ezért a helyet mindenki saját döntése alapján és saját felelősségére használhatja.

Az Attila domb a Kincsem Lovaspark területén fekszik. A terület a múlt század elejéig a Blaskovich nemesi család birtoka volt, itt nevelkedett a verhetetlen csodakanca, Kincsem is. Emlékére 1999-ben múzeum nyílt a Lovasparkban. Gróf Blaskovics Ernő, Priscos Rhetor korabeli leírása alapján valószínűsítette, hogy hajdanán itt állhatót Attila fapalotája, ezért ásatásokat kezdett a területen. Ennek köszönhetően 1924-ben itt találták meg a legjelentősebb szkíta kori leletünket, az Aranyszarvast, mely jelenleg a Nemzeti Múzeum féltett kincse.

Jelenleg a területen lótenyésztés folyik. Lehet lovagolni, kocsikázni, póni lovagolni. Egy könnyű sétányi távolságra található az őshonos állatok parkja, ahol jellegzetes szikes ősgyepen szürke marha gulya legel és megtekinthetők a mangalicák, rackajuhok, szamarak, kecskék.


                                                                                               
 Nagyon jó pihenést, feltöltődést kívánok Mindenkinek!!!!!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Az elmúlt néhány napot szinte majdnem egészében a kertben töltöttem. Mivel az ősszel elmaradtak a munkálatok, így most tavaszra igencsak sok minden összejött. De se baj, a már elkészült részek látványa, kárpotól a fáradalmakért. Én úgy gondolom, ez is egy alkotó, egy teremtő munka, és én hihetetlenül élvezem. Most már a pici fiam is besegít, így „sokkal könnyebb” minden. Miközben szedtem a faleveleket, meg az elszáradt füveket gereblyéztem ki, azon gondolkodtam, hogy milyen újabb kirándulóhelyet ajánljak Nektek. Azután beugrott egy hely, ami számomra igencsak rendkívülinek mondható. Hogy miért is? Mielőtt a pici fiam megfogant, úgy gondoltuk a párommal elmegyünk egy különleges helyre és ott kérjük az „égiek” segítségét, hogy lehessen még egy gyermekünk (én ugyan lányt kértem, de ma már nagyon hálás vagyok ezért az „aprócska” kisfiúért.

Ez a hely pedig nem más, mint: Tar 
Az Emlékpark legfőbb vonzereje a Sztúpa egész tájat uraló hófehér, impozáns épülete, mely aranyozott csúcsával már messziről felhívja magára a figyelmet. Jelenléte mélységes hatást gyakorol mindazokra, akik csak látják, illetve tiszteletüket fejezik ki iránta.

Őszentsége a Dalai Láma által elvégzett felszentelése óta, az évek folyamán számos megvilágosult mester szentelte meg, és számtalan jószándékú zarándok jókívánságainak ereje ivódott masszív testébe, mely a Buddhák megvilágosodott szellemét testesíti meg. A látogatók nem kerülhetik el, hogy e rendkívüli energia áldásos hatása alatt rátaláljanak itt a béke és nyugalom szigetére, mely menedéket nyújt a hétköznapi gondok és megpróbáltatások háborgó tengeréből idevetődőknek.

A kívánság ereje

Sztúpánk 1992-ben épült azzal a célzattal, hogy szellemi óriásunknak, a Nyugati Világ Megvilágosultjának dicsőségét hirdesse. Kőrösi Csoma egyike azon nagyjainknak, akikről manapság nagyon keveset tudunk. Emellett az a kevés is, amit hallottunk és tanultunk róla, alapjában félrevezető.

Általánosan az a nézet terjedt el róla, hogy sajnálatos tévedés volt részéről a magyarok eleit Közép- illetve Belső-Ázsiában keresni. Az Emlékparkot és az Emléksztúpát azzal a kívánsággal építettük, hogy ezen a tarthatatlan helyzeten változtassunk, és hozzájáruljunk, hogy népünknek ezen egyik legnagyobbja végre méltó megbecsülést nyerjen.

Tudvalevő, hogy a Sztúpa áldásos ereje a kívánságoknak rendkívüli erőt ad, és ezt mi is megtapasztaltuk. Kívánságunk nemcsak abban teljesült be, hogy Emlékparkunk nagy látogatottsága révén nagyon sokan szereznek hiteles ismereteket Csoma csodálatra méltó alakjáról, életútjáról és munkásságáról, hanem egy olyan, mindannyiunk számára váratlan, és felbecsülhetetlen horderejű eseményben is, amely alapjában új megvilágításba állította mindazt a munkát, amit nagy tudósunk, és az ő nyomában annyi kiváló kutató elvégzett őstörténetünk felderítése terén - hét évvel Sztúpánk megépítése után kazak és magyar kutatók megtalálták a magyarokat Ázsia szívében, és ezzel beteljesítették Kőrösink munkáját.

Magyar testvéreink, akik felkereséséért ő életét áldozta, valóban ott vannak, ahova ő igyekezett. A tiszta szellem diadala és dicsősége! Igaza volt tehát, és emberfeletti munkája végezetül meghozta gyümölcsét, mely mindannyiunk számára kimondhatatlan érték. Gyökereinket akarta feltárni és megmutatni nekünk, s ez most megvalósult. Köszönet érte neki, és az ő nyomdokaiban lépkedő minden nagyszerű kutatónknak!

Ősidők óta, a világon számos nagy megvilágosult mester rendelkezett olyan tudással, mely által elkerülhetővé váltak a háborúk, az éhínségek és a betegségek. Földünk történelme folyamán erre a célra sokféle módot fejlesztettek ki a világ különböző pontjain. A buddhista műveltségekben többek között a sztupák építése vált általánossá, melyek megalkotásához maga Buddha adott útmutatást.

A sztupákat megvilágosultak szent ereklyéivel, becses tárgyakkal s anyagokkal töltik meg, majd megszentelik, ami által azok hosszú időn át harmonikus környezetet teremtenek. Tibetben ez a hagyomány több, mint ezer évig élt, és a kínai megszállásig tartott. A tibeti történetírók feljegyzései szerint egészen addig nem voltak nagyobb háborúk, éhínségek, járványok.

A sztúpa látogatásának hagyományos módja

Miután magunkban erényes szellemet alakítottunk ki, körbejárjuk a sztúpát kívül, belül, a Nap járásával és az imahenger forgásával megegyező irányban. Ezalatt, ha jókívánságokat, jó szándékokat fogalmazunk meg, azok a sztúpa áldása révén a mindent átható határtalan jóságtól elválaszthatatlanokká válnak.

A sztúpákhoz kapcsolódó hagyományos gyakorlat a felajánlástétel: gyertya, füstölő gyújtása, pénzadomány, stb., amelyet személyes vagy általános jellegű jókívánságok kísérhetnek. Az adományokat, és az árusításból befolyó minden jövedelmünket a sztúpa, valamint oktatási és meditációs központjaink működésének fenntartására és fejlesztésére fordítjuk. A sztúpában éjjel-nappal megállás nélkül forog a "mani-korló" (imamalom). Ebben egy tonna papírtekercs van, amelyen Buddha tanának lényegét tartalmazó szent írás áll.

Amikor Buddha tanított - úgy mondják - megforgatta a Tan kerekét, amely ma is forog. Az imazászlókon békét, jólétet és teljes boldogságot kívánó imák állnak tibeti nyelven.

Ami nem látható

A sztúpa tengelyét képezi az "életfa", amelyben szent relikviák kerültek elhelyezésre. A földszinten a nagy "mani-korló" (imamalom) egy tonnás papírtekercse négyszázmillió mantrát tartalmaz. A sztúpa négy sarkában felajánlást tartalmazó vázák vannak befalazva. Az első emeleten sok-sok miniatűr sztúpa található. A második emeleten oltár van gazdagon berendezve szimbólumokkal, szobrokkal, képekkel, írásokkal és felajánlásokkal.


Mit mond a csengő?

A csengő megszólalása azt jelzi, hogy egyszer körbejárt az imakerék, amely 400 millió, papírra írt mantrát tartalmaz. A mantrák szent szótagokból álló szimbólumok, minden egyes mantra hordozza Buddha egész tanítása lényegét és áldását. Az imahenger folyamatos forgása mozgást, elevenséget ad a mantráknak, így azok áldása folyamatosan terjed minden égtájon és áthatja az egész világot. A csengő hangja emlékeztet bennünket arra, hogy ez az áldásos tevékenység szünet nélkül játszódik. Egy emberi élet nem lenne elég arra, hogy annyi mantrát elmondjon valaki a lények javára, amennyi a kerék egyetlen fordulata során megáldja a világot.

A sztúpa építésének története

1991-ben a tari központ megvásárlásakor már tervbe vettük a sztúpa építését. Pár hónappal később megérkezett Tiszteletreméltó Láma Ngawang, közösségünk szellemi vezetője; s kérésünkre kijelölte, majd egy szertartás keretében megszentelte a leendő sztúpa helyét, megadta méreteit és tibeti nevét: RDOR-SZEMSZ-HE-RU-KAI MTHONG-GROL CSEN-MO (Dordzse Szempa Heruka Sztupája, melynek látványa megszabadít)

Egy sztúpa építése során - ahhoz, hogy az valódi buddhista szentéllyé váljon - a Láma jelenléte folyamatosan szükséges. Így 1992 tavaszán megérkezett Láma Csöpel (Füzeskúti Ferenc), aki 1974 óta Láma Ngawang személyes tanítványa. Az anyagi feltételek megteremtéséhez létrehoztuk a "Tiszta Fény" Alapítványt. Sok magánszemély mellett, anyagi támogatást kaptunk a magyarországi buddhista egyházaktól, a Művelődési Minisztériumtól, Nógrád megyei vállalatoktól és komoly segítséget kaptunk Tar község lakóitól és vezetőségétől. A munkát 1992 április 4.-én kezdtük.

A kivitelezést Láma Csöpel és Dominique Greau francia mérnök vezetésével egyházunk tagjai vállalták, de érkeztek segítők külföldről is. Valamennyi résztvevő felajánlásból, tehát ingyen dolgozott. Láma Csöpel és Dominique rendelkezett már némi tapasztalattal, Svédországban, illetve Franciaországban részt vettek már hasonló méretű sztúpa építésében. Egy alkalommal kétnapos böjti szertartást végeztünk a szentélybe kerülő ereklyék: több száz kis sztúpa, szobrok, gabonával és értékes anyagokkal töltött felajánlási vázák, stb. megszenteléséért.

A sztúpát 1992 július 22.-én Őszentsége, a XIV. Dalai Láma szentelte fel, a Magyar Köztársaság részéről Kálmán Attila államtitkár mondott ünnepi beszédet. Jelen voltak a történelmi egyházak és a zsidó felekezet képviselői, akik néhány szóban méltatták a Kőrösi Csoma Sándor Emléksztúpa jelentőségét.

Tara Teaház - India Könyv- és Ajándékbolt
3073 Tar, Buddhista meditáció központ
Tel.: 06 (32) 470-535

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban található a Tara Teaház, ahol az ajándékbolt mellett frissítővel és egy kis ennivalóval is szolgálhatunk azoknak akik ellátogatnak hozzánk. Reméljük, hogy ezzel sikerül még kényelmesebbé tenni az ottlétet kedves vendégeinknek.

Nyitvatartás:

Minden nap: 10.00-18.00

Nagyon kellemes kirándulást, meditálást, és szép napot kívánok mindenkinek!


Nemsokára itt a Húsvét, és a tavaszi szünet a gyerekeknek.
Így most szeretnék néhány leendő úti célt ajánlani Nektek.
Bakonyi kerékpártúra 


Bakonybél - Farkasgyepű Pisztrángos tó - Öreghálás - Bakonybél 


Túra minden korosztály számára.
A Bakony mintegy 4000 km2 kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja.
Bakonybél. Község a Bakony szívében, 1500 lakossal. Elhelyezkedése révén kedvelt kiránduló központ, bármely évszakban elindulhatunk túrázni két keréken vagy gyalog. Télen is kedvelt hely, épített sífutópályák és kutyaszán ösvények váltják fel a nyári kalandokból megismert utakat.
A falut nyugati irányban hagyjuk el a Bakony Hotel mögött. Sár esetén, a főútvonalon haladjunk és néhány száz méter után balra át a hídon.
Kerékpáros K erdészeti aszfaltúton haladjunk, amely meglehetősen emelkedik. Beérünk a Csollányos-völgybe - majd balra a farkasgyepűi erdészeti útra. Sűrű sötét az erdő nyáron.
Hat km tekerés után jobbra találjuk a pisztrángos tavat.
Horgászstégek és pihenő,- étkező helyek vannak kiépítve. Felfrissülés után folytathatjuk utunkat. Az úton tábla jelzi a P+ balra, irányt.
Kellemes pihenő kunyhóhoz érünk hamarosan, aki korábban nem használta ki a pihenőt itt felfrissítheti magát. A park után jobbra fordulunk, a P+ jelzésű útra. 500 m tekerés, majd balra vesszük az irányt, a Kő-domb felé, a P+ jelzést követjük szintén. Majd balra Öreghálás felé vesszük az irányt. Tovább északi irányban a P jelzésű úton haladjunk. Jobbra kis ösvényen eljuthatunk a Bakony legnagyobb forrásához. A Bakonybélbe visszavezető út a Szénahordó nevű, mely a P jelzés is egyben, 2 km után kijutunk a BEFAG útra, jobbra ereszkedés Bakonybélbe. Innen már csak fékezni kell!

Farkasgyepű
Farkasgyepű a Bakony egyik legtisztább levegőjű települése, Pápától délre tölgy-, bükk- és fenyőerdők ölelésében. A falu neve magyar eredetű, feltételezhetően a farkasok és az ellenük rakott gyepű (tüskés bozótból rakott kerítés) szavak összevonásából keletkezett, amit 1401-ben, Zsigmond király korában említettek először. A község határa gazdag forrásokban, szubalpin levegője vonzó az idelátogatók számára. Természeti érdekessége a Csurgókút-vízesés, mely a Köves-patak szintkülönbsége folytán jött létre. Marasztaló nyugalmat áraszt magából a Pisztrángos-tó és környéke is. A csodálatos erdők, a gazdag vadállomány, már Mátyás király számára is kedvenc tartózkodási hellyé tette a vidéket. Nevét máig is bővizű forrás őrzi. A kirándulóutak sokasága teszi lehetővé a Bakony megismerését és a természet megszeretését. A camping, motel és étterem ehhez illő kényelmet biztosít. Műemléki látnivalója a helység fölé magasodó több mint 100 éves kőtemplom és plébániakert.
 


Ami a túrához kellhetAjánlott a Cartographia 2 térkép használata.

Kellemes utat kívánok!
Ha valaki készít fotókat és elküldi, élménybeszámolóval, szívesen felteszem.Vértesi kerékpártúra


 
Szárliget - Mária szakadék - Várgesztes - Vérteskozma - Szárliget.

 


Túra minden korosztály számára.
Szárligeten a K aszfaltos utat jobbra hagyjuk el a foci pálya irányában. Laza kötésű, homokos talajon jutunk át a mezőn. Az országutat keresztezve a VTT bejáratánál található a Birka Csárda. A Vértes belsejébe emelkedőn jutunk el, majd a Mária szakadékban kerekezünk. Választhatjuk a jó minőségű aszfaltos utat, vagy a vele párhuzamosan haladó erdei ösvényt. Különleges élményt nyújt mindkét választás. Az aszfalton tekerve jobban körülnézhetünk, csodálhatjuk a természet szépségét, a háborítatlan erdőt, növényeivel, rejtőzködő szarvasaival, énekes madaraival. Aki az ösvényt választotta, átélheti a terepkerékpározás által nyújtott élményeket.
Kb. 5 km után kereszteződéshez, érünk, jobbra Vitány vár felé visz az út, balra Körtvélyes. Választás előtt menjünk egyenesen 200m-t, nézzük meg a Béla forrást. Kissé elhanyagolt állapotban van, de ha vize éppen nincs elapadva, szomjunkat olthatjuk.
Kanyarodjunk Körtvélyes felé, kavicsos földúton haladunk tovább, ez a K+ turistaút. A turistatábor elérésekor maradjunk a széles, murvás úton, a K+ szűk, kerékpárral nem jól járható. Menjünk át a Macska-dűlőn, majd az út beletorkoll a P+-ba. Ott jobb kanyar és a Szép Ilonka forráshoz érkezünk. Itt tarthatunk pihenőt, feltölthetjük magunkat energiával.

Várgesztes:
Gesztest az Árpád-korban valószínűleg a Csák nemzetség kezdte el kiépíteni. Váráról először 1332-ben tettek említést a korabeli okiratok, de Zsigmond idejében már királyi vár lett. 

A XV. század közepén a Rozgonyi és az Újlaki család pereskedett birtoklásáért, ebben az időszakban a vár főként vadászkastélyként működött - az 1400-as évek végén II. Ulászló itteni vadászatait említették a krónikák. A XVI. században a törökök több alkalommal is ostromolták a várat, de csak 1543-ban vették be először. Ekkor elpusztult a várhoz tartozó település is.
A gesztesi vár 1693-ban a hozzátartozó uradalommal együtt Esterházy Ferenc tulajdonába került, és ezzel első tagja lett annak a birtokláncolatnak, melyhez később 23 helység tartozott. 
1730 körül Esterházy József katolikus vallású németekkel népesítette be a falut. Az itt letelepültek a XVIII-XIX. században mész- és szénégetésből, favágásból éltek, néhányan kerekeket, hordókat készítettek. A falu 1917-ben vette fel a Várgesztes nevet.Ami a túrához kellhet
Túra minden korosztály számára, akik kellően edzettek.
Ajánlott a Cartographia 20 térkép használata.


Nagyon jó utat kívánok!


Nagy BALATON rajongó lévén, a következő kirándulási lehetőség nem más mint a Balaton. 

Ha azt mondjuk Balaton, a legtöbb embernek még mindig a nyár jut eszébe, pedig télutón és koratavasszal is számos programlehetőség, üdülési ajánlat és érdekesség csábít a régióba. A Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság a www.balaton.itthon.hu oldalon összegyűjtötte a március-áprilisi időszakra vonatkozó kedvezményes régiós ajánlatokat, wellness üdüléseket - érdemes csemegézni belőlük. 
 
Merre menjünk a Balatonnál áprilisban?:
Ha kedvünk van friss levegőt szívni – tippek napsütéses napokra családoknak:

Kalandos kikapcsolódás
A Balatoni Bobpálya Balatonfűzfő egyik legszebb erdei területén helyezkedik el. A 20.000 m² alapterületen fekvő létesítmény legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. A pálya teljes hossza 800 m, mely 39 m szintkülönbségű területre épült. A Balatoni Bob egész évben üzemel. A bobozókat új kilátó is várja!
Egész évben nyitva!
Újdonság!
Nem messze innen megnyitotta kapuit a Balatonfűzfői Csillagvizsgáló, amely áprilisban szombaton és vasárnap délutántól estig várja a látogatókat
www.balatonibob.hu

www.balatoncsillagvizsgalo.hu


Április hónapban sorra nyílnak meg a régió kalandparkjai, érdemes utánajárni a pontos nyitva tartásnak:

Kirándulások, bemutatóhelyek
Szép időben érdemes meghódítani a Balaton régió várait: az egész évben nyitva tartó impozáns Szigligeti Várat, a tanúhegyek vidékén a Csobánci várromot, de szép időben érdemes ellátogatni a Hegyesdi romhoz, a Keszthelyi-hegységben a Rezi, vagy a Tátika várromhoz, Balatonfüred felett pedig a Zádor vár romjai várják a lelkes vár-felfedezőket!
www.szigliget.hu

www.csobancvar.hu


A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik. A Geológiai Bemutatóhelyen az egykori kőbánya után visszamaradt, közel 50 m magas bányafal felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét.
A kiállítóhely március 15. és április 30. között 9:00 és 17:00 óra között várja a látogatókat.

www.bfnp.hu


A kápolnapusztai Bivalyrezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja, mivel az állomány szelídsége közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a látogatókkal.
A rezervátum egész évben nyitva tart.

www.bfnp.hu


A madárles nemcsak megrögzött távcsöveseknek ajánlott, a Kis-Balatonon járva több alkalmas hely is van a madrámegfigyelésre, elég csak a balatonhídvégi madármegfigyelő kunyhókat említenünk.
www.kisbalaton.hu

www.bfnp.hu

www.west-balaton.hu


A Nemzeti Park legújabb interaktív látogatóközpontja a tihanyi Levendulaház minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet, a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.
A látogatóközpont április 2. és május 31. között minden nap 10-17 óráig van nyitva.
www.levendulahaz.eu


Áprilisban már újra elővehetjük a kerékpárunkat és rövidebb túrákat is tehetünk – útba ejtve például Csopakot, ahol a kerékpárút mellett békésen legelésznek a szürkemarhák és kicsi borjaik, és ahol nemrég adták át a kerékpáros-barát település legújabb látnivalóját a Csillagvárta-Madárlest!
www.csopak.hu


Látni-valók
Gyermekkorunk legszebb pillanatait élhetjük át újra Európa legnagyobb játékmúzeumában, az egy éve, 2010. Karácsonyán megnyílt keszthelyi Vidor Játékmúzeumban. Gyermekdalokat hallgatva a fiú és lány játékokat külön-külön vehetjük szemügyre.
www.west-balaton.hu


Egzotikus hüllőket és rovarokat nézhetünk meg Keszthelyen a Múzeum ZOO-ban.
Nyitva: minden nap 9.30-18 óráig.

www.lepkeszthely.hu


Finomságok
Április 14-én 15 órakor újra megnyitja kapuját az I. Balatoni Hal- és Termelői Piac (BAB) Gyenesdiáson, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában. Szombaton 16–20 óra között (főszezon¬ban csütörtökön 8–14 óra között is) várják a vásárlókat. A nyitó napon medvehagymás finomságokat lehet kóstolni és vásárolni, és friss, sült keszeg is lesz.
www.gyenesdias.info.hu


Gyenesdiáson kívül még az alábbi településeken is kilátogathatunk egy jóízű hétvégi vásárlásra a helyi piacokra:
• Hévíz, Vonyarcvashegy, Káptalantóti, Kapolcs, Tihany, Balatonfüred, Csopak…


Tippek esős, borús napokra - családoknak:


A zalakarosi Gránit Gyógy és Élményfürdőben feltöltődhet és kikapcsolódhat a család apraja-nagyja! A 45 éves fürdő nem csak gyógyulást, hanem erőt és élményt ad a családnak, a több mint 2000 méter mélyből feltörő 96 C°-os zalakarosi gyógyvíz a legjelentősebbek egyike.
www.furdo-zalakaros.hu


A Galérius Élményfürdő és Wellness Központ, Siófok város fürdőjeként aktív, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden korosztály számára. Nevéhez méltóan a római fürdők hangulatát idézi, az élet szépségét, szeretetét, egyfajta életörömöt sugározva. Érdemes kipróbálni az emeleti szaunavilágot!
www.galerius-furdo.hu


Március 15-én megnyílt a felújított Tapolcai-tavasbarlang
!
A kiemelt látogatóhely március 15. és június 30. között minden nap 10-17 óra között van nyitva!
www.bfnp.hu


Programok – akár kettesben is:

  
Badacsony
Badacsonyban a 365 nap Borarangolás során badacsonyi borászok vendégszeretetét élvezhetjük. A borosgazdák szombatonként 18.00 órától mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.
www.badacsony.com


Keszthely
Helikon Kastélymúzeum (Festetics-kastély)
A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett.
Nyitva tartás: szeptember 1. és május 31. között naponta 10-17 óráig – hétfőn csak ügyeleti rendben!

www.keszthely.hu

www.helikonkastely.hu


Balatoni Múzeum
A múzeum akváriumában a Balatonban élő 42 halfajból a víz alatti világot szemlélve megismerhetjük többek közt a kárászt, balint, csukát, bodorkát, szivárványos öklét valamint a különböző keszegféléket és a snecik (küsz) csapatát. Az akvárium különlegessége, hogy nemcsak a víz alatti hanem - egy talajszelvény segítségével - a földalatti világba is bepillantást enged.
Az egykori fürdőruhadivattal, egy lángososbódé és egy tipikus hétvégi ház kialakításával a balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét mutatják be a keszthelyi Balatoni Múzeum Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből című állandó kiállításának új termei.
A Balatoni Múzeumjanuár 1. és április 30. között keddtől szombatig, naponta 10:00 - 17:00 között várja a látogatókat (vasárnap, hétfő szünnap)

www.balatonimuzeum.hu


Tihany
A Tihanyi Bencés Apátság új látogatócentruma június végétől várja az érdeklődőket. A Porta Pacis, azaz a Béke Kapuja néven megépített látogatóközpontot a templom főbejáratától balra, egy egykori kripta helyén alakították ki. Érdekesség, hogy az új épület több mint 70 százaléka a terepszint alatt helyezkedik el.
www.tihany.osb.hu

A Történelmi Panoptikum azzal a nem titkolt céllal nyílt, hogy rövid betekintést nyújtson Magyarország történelmébe. A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok, de megtalálható még IV. Károly is. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és a zenei aláfestés teszik teljessé.
Nyitva tartás egész évben: minden nap, 10.00-18.00 óráig.

www.panoptikum.hu


Balatonkenese
Balatonkenesén az Év Tájháza egész évben várja az érdeklődőket: a Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit magán viselő épület gazdag gyűjteménye megismerteti velünk déd- és nagyszüleink korát.
További információ, előzetes bejelentkezés: 30 /837-1853
www.balatonkenese.hu 


Hévíz

Az évszázadok óta gyógyító hatásáról ismert tó, az itt folyó gyógyítás, illetve maga a település története ismerhető meg a hévízi Gyógyfürdőtörténeti kiállításon.
www.hevizgaleria.hu

Megjegyzések

 1. Megyek Háromnegyedházára !
  hát az hól van ?
  Negyed órára Félegyházától !

  :D :D

  VálaszTörlés
 2. Körtvélyessy Andrea2012. március 10. 19:44

  Lilafüreden voltunk nászúton,ANNO 33 éve.Gyönyörű volt.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra