Az élet építőkövei és rombolói.


A mai csemegém: http://www.youtube.com/watch?v=or-LQussgXk

Paulo Coelho & Kövi Szabolcs: Egy csepp harmónia duett.


Ma leginkább az életünket romboló dolgokról szeretnék írni, illetve arról, hogy mivel lehet őket helyettesíteni.

A táplálékaink, és a táplálkozási szokásaink befolyásolják szervezetünkben a sav-bázis egyensúlyt. LEGFŐKÉPPEN!!!
Az hogy az élelmiszereink savas vagy bázikus hatásúak-e az határozza meg, hogy az anyagcsere útján való feldolgozáskor mi marad vissza, nem pedig az íze. Így a savanyú gyümölcsök is lehetnek bázikus hatásúak, ahogyan pl. a citrom, ugyanakkor az édes üdítő italok savképző hatásúak.


A leginkább savasító ételek: nevezhetjük ezeket romboló ételeknek is,

  •  cukor: 100 évvel ezelőtt még patikában árulták, ez mindent elárul,ezt nem kell tovább magyarázni. De miért is olyan romboló: Habár a cukor fontos energiaforrásunk, de itt nem a finomított, nagy mennyiségű cukorról van szó, amit mértéktelenül használunk az olyan élelmiszereink elkészítéséhez, amiket úgy nevezhetnénk, hogy üres élelmiszerek. Üres élelmiszer, mert nincs benne semmi jó a szervezetünk számára, sőt a túlzott fogyasztása elhízáshoz vezet vagy a gyomorban megerjedő cukor a vér elsavasodását okozza, de a fogainknak sem tesz éppen jót. Bármennyire is megmossuk őket és vigyázunk rájuk. Cukrász voltam majd 10 évig, szóval tudom miről beszélek. Rá lehet szokni, mint a cigire vagy bármire, aminek eredményeként a tápanyagdús és valóban hasznos táplálékokat pedig nem kívánjuk, amitől a szervezet alultáplálttá válik. A cukor hatással van a fehérvérsejtekre is, ezáltal az immunrendszerünkre.A cukor szervezetünkben szõlõckorrá, majd piroszõlõsavvá bomlik, ami vízzé és széndioxiddá oxidálódik. Ha azonban az oxidációban szerepet játszó B1-vitamin elégtelen mennyiségben van jelen, vagy nincs elég oxigén a reakcióhoz, akkor a piroszõlõsav felszaporodik a vérben és a szövetekben. A piroszõlõsav méreg. Tünetei: fáradtságérzés, ideggyulladás, izomgyengeség,álmatlanság,szorongó érzés, félelem, szellemi munkaképesség-csökkenés, bélrendszeri problémák. Sok cukrot tartalmaznak az üdítõitalok. Ne fogyasszuk! A kólában lévõ foszforsav és magas cukortartalom károsítja a fogzománcot. koffeintartalma magas, egy pohárnyi körülbelül egy kávénak felel meg.Gyerekeknél erõs szívdobogást okozhat, csökkenti a koncentrálóképességet.
  • Amivel pótolhatjuk az a gyümölcscukor, amiben természetes formában található meg a cukor. Ebből ehetünk bőségesen és nem halmozunk fel cukor többletet, sőt ........A bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, rostok különösen jót tesznek a szervezetünknek.
 A MÉZ
Az áttérést a fehércukorról a mézre kezdhetjük barnacukorral. A barnacukor a finomított cukorgyártás egyik részterméke, amikor még tartalmaz enzimeket, tehát valamivel egészségesebb a finomított cukornál. Ha megszoktuk az ízét, áttérhetünk a mézre. A méz segít az erőnlét és a szellemi frissesség megőrzésében, nyugtató hatású, csökkenti az idegfeszültséget, este egy pohár mézes víz nyugodt elalvást biztosít. Erős fizikai munka esetén a vércukorszint csökken, a vizelettel foszfátok és kloridok távoznak a szervezetből, csökken a teljesítőképesség. Rendszeres mézfogyasztás mellett a gyerekek vörösvérsejtjeinek száma gyorsabban nő. A méz foszfáttartalma, vasvegyületei és egyéb nyomelemei, a réz, a kobalt, a folsav is elősegítik a vas felvételét a szervezetbe. 
Háziszerként a mézet meleg tejbe vagy hársfateába keverve meghűléseknél használják. 
A méz a májmûködést is elõsegíti. 
Kitűnő glükogénképző. A glükogén a májban felhalmozott, azonnal mozgósítható energiatartalék. 
A méz méregtelenítő hatása is jelentős. A különbözõ virágokról gyûjtött mézek speciális hatással bírnak.
Az akácméz enyhíti a köhögést és fertőtlenít, használ gyomorsavtúltengésnél.
A hársfaméz idegcsillapító és fertőtlenítõ, köhögés, hörghurut, álmatlanság ellen, görcsoldóként használják. 
A zsírlerakódást, érelmeszesedést gátló hatása miatt is hasznos.
A menta virágjából származó mentaméz felfúvódást gátló, erősítő, gyomorszáj-, epe-, gyomor- és bélgörcsöknél görcsoldó hatású.
A káposztavirág-méz folyadékháztartási zavarok esetén fogyasztandó.
Az almavirág méze a szívizmokra hat jótékonyan.
A szelídgesztenye virágának méze genitális gyulladásoknál hasznos és fokozza a potenciált, visszértágulat, tromboflebitis, vérszegénység csökkentése, kimerülés, legyengült állapotban, étvágytalanságnál jó.
A hajdina méz erősítőszer, a bőrképződést javítja.
A levendula méze nyitott sebekre, álmatlanságnál, vesepanaszoknál segít.
A lucernaméz csecsemőknek adható.   


  •   A fehér liszt és más finomított gabonák: a gabonát „csak” 8000 évvel ezelőtt kezdték el Egyiptomban termeszteni, előtte inkább gyümölccsel táplálkoztak. A fehér lisztből, élesztővel készült pékárú elősegíti a szervezet gombásodását.A fehér lisztben nincs semmi. Semmi ami értékes lenne. Ásványi anyagban is szegény. Aki éveken, évtizedeken keresztül a fehér liszthez szokott, azt nagyon nehéz meggyűzni arról, hogy holnaptól ne fogyassza és hogy sokkal jobb és finomabb a teljes őrlésű pékárú. Édesanyámat sem sikerült meggyőznöm. Ezért talán érdemes úgy elkezdeni, hogy lépésről lépésre haladunk. Vagyis kezdetben csak egy keveset adunk a fehér liszthez, majd mind többet. Persze akkor ez azt is jelenti, hogy másként kell elkészítenünk ugyanazt a terméket, más arányokból. Ennek utána lehet nézni, vagy kísérletezgetéssel, ellehet érni, hogy egy ugyanolyan finom, csak még értékes ételt is kapjunk. 
 A zabliszt, zabpehely-liszt, zabpehely,sárgaborsóliszt, rizsliszt, búzacsíra mind-mind alternatíva lehet.
  • A hús és húskészítmények: Az állatokat hormonokkal, antibiotikumokkal kezelik ami a levágott állat húsában marad. Erről nem is szeretnék sokkal többet írni, hiszen erről talán mondhatjuk, hogy mindenki tud. Nem beszélve arról, ahogyan ezeket az állatokat tartják, azok az embertelen körülmények olyan anyagokat, méreganyagokat termelnek ezekben az állatokban, amik onnan nem távoznak el.                                                                    Vannak olyan húsok, amelyek kevésbé savasító hatásúak, mint pl. a máj, lazac, pisztráng. Néhány betegségünk is a mértéktelen húsevésnek köszönhető. Mint pl. a köszvény, vesekő, szív és érrendszeri problémák, sőt a rák kialakulását is befolyásolja. A hús nem csak fehérjét, de koleszterint és telített zsírokat is tartalmaz. 
A hús helyettesíthető a növényi táplálkozással, amennyiben ezt kiegészítjük,  joghurttal, kefirrel, olajos magvakkal, dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag, krumplival és hüvelyesekkel (bab, lencse, borsó),
  •  tej, tejtermékek:erről nagyon megoszlanak a vélemények. Én amellett az álláspont  mellett teszem le a voksomat, hogy a tehén tej nem jó, már csak azért sem mert a megemésztéséhez szükséges labenzim hiányzik a szervezetünkből. Ha már mindenképpen tej, akkor kecske tej. Hurutosodáskor azonnal meg kell vonni a tejfogyasztást. 

  • Zsír: Az állati zsír fogyasztása több immuntevékenységet gátol, egy sor betegség okozója. A zsírfogyasztás számlájára írható a szívelégtelenség, koszorúér betegségek, magas vérnyomás, agyvérzés, visszérbetegségek, köszvény, reuma, zsírmáj, elhízás, érelmeszesedés, amelyek nemcsak megrövidítik életünket, hanem kellemetlenné is teszik. Ezek a problémák a zsír telítettsége miatt állnak elő. A zsiradékban a telített-telítetlen arányára a zsiradék keménységéből következtethet a laikus háziasszony. A folyékony olaj telítetlen, a szilárd zsír, vaj, margarin telített. Zsiradékra nagy szüksége van a szervezetnek, de az telítetlen zsírból, azaz olajból álljon. Magas olajtartalmú növényeink az olajos magvak, a dió, mandula, mogyoró, napraforgómag, tökmag,
    amikből lehetőleg nyersen fogyasszunk. Főzésnél hidegen sajtolt, kezeletlen olajat használjunk, mert ezek enzimtartalma teljes, tehát élő táplálék.  Napjainkban már kapható hidegen sajtolt kukoricaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, olívaolaj. Salátaöntethez feltétlenül ezeket használjuk.

Az életszínvonal emelkedésével megváltozott az is, hogy az emberek mit-mivel, és hogy mikor esznek. Elődeink sokkal inkább gabonával, zöldséggel, gyümölccsel, magvakkal táplálkoztak. Nem beszélve arról, hogy frissen és nem tartósítva, különböző E betűkkel telerakva fogyasztották el táplálékaikat.

Következő bejegyzésemben az élet építőköveit részletezem. Remélem ma is sikerült néhány újdonsággal előállnom. Köszönöm, hogy olvastál, várlak vissza!!!!!!

További szép napot Mindenkinek!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lélek .......Láb.....Gyökércsakra

Ételeink pH-értéke

Lélek.....Szem......Homlokcsakra